.....what i've felt, what i've known, never shine through in what i've shown.....

Sunday, June 30, 2013

Aku tak tidur....

Kata2 mmg boleh membunuh. Ya... Terutamanya kata2 yg keluar dr mulut insan yg pasti makbul doanya. Aku dengar semuanya tadi. Airmata tumpah lagi walau cuma di dalam hati. Kata2 itu ternyata membunuh semangat aku, menghiris urat dan jantung aku. Makin jelas tempat aku. Hina, x berguna. Tuhan... Beri aku sinar. Beri aku semangat utk terus berusaha agar satu hari nanti aku berada di tempat yang paling atas....

Thursday, June 20, 2013

JEREBU @ MUAR - Muar catat bacaan IPU tahap bahaya

KUALA LUMPUR, (Bernama) - Lebih 200 sekolah di Muar, Johor diarah tutup buat sementara berikutan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) mencatat paras bahaya iaitu 383. 

Pengarah Pendidikan Johor Mohd Nor A Ghani berkata keputusan itu dibuat berikutan paras IPU di daerah itu mencecah tahap bahaya, dan tindakan itu melibatkan 76,940 pelajar. 

Sementara itu, Jabatan Alam Sekitar (JAS) hari ini melaporkan Muar merupakan kawasan yang paling teruk dilanda jerebu dengan IPU 383 pada 11 pagi meningkat daripada 337 pada 7 pagi tadi. 

Sementara itu, Kota Tinggi mencatat bacaan sangat tidak sihat dengan IPU 232 diikuti Pasir Gudang dan Larkin Lama mencatat status tidak sihat dengan masing-masing mencatat IPU 199 dan 181, menurut laman web www.doe.gov.my. 

Di Melaka, Bandaraya Melaka dan Bukit Rambai mencatat bacaan IPU tidak sihat masing-masing 137 dan 119. Menurut jabatan itu, bandar-bandar lain di negara ini mencatat bacaan IPU sederhana iaitu di bawah 100.

Sumber : BERNAMA [News Mylaunchpad]


Memang teruk! Bangun2 je tido berbau asap. 1st day ari tu aku ingatkan ade benda terbakar. Bile jengah kt luar nmpk mcm berasap. Aku siap ingat surau kt dpn tu yg terbakar. hehehe... 3 hari masih x ilang. Tibe2 semalam keadaan makin teruk. Bangun2 tido je bau asap yg sgt kuat. Pastu kuar je bilik tgk rumah dh mcm kt kayangan lak. Berasap. Bukak pintu kul 6 lebih tu... Ya Allah... tebalnye asap! Mcm ada kebakaran kt kawasan berdekatan. Hari ni... terus sekolah2 kena tutup start tengahari tadi smpi esok atau smpi jerebu x lagi dalam tahap bahaya. Meh tgk satu dua gmbr yg smpt aku snap...

view dari atas jambatan muar

kul 6 lebih (pagi). masa ni jerebu dh sgt2 teruk


Wednesday, June 19, 2013

Episod yang takkan berakhir....

Xde mood nk berckp dgn sesiape pun hari ni. Bosan. Terase tmpt aku bkn kt sini lg. Hati ni dh lame pergi jauh. Cuma badan je masih bertahan demi tanggungjawab. Tapi kalau dikirakan tanggungjawab, mmg tmpt aku bkn kt sini sbnrnye. Bersyukur dikurniakan suami yg sgt memahami dan sgt2 membantu wpun terpaksa bersusah lebih dari org lain, dan terpaksa korbankan byk perkara utk family dia sendiri demi kehidupan kami sekeluarga kt sini.

"TUAN BESAR" masih dgn perangai dia. Rehat serehat2nya sdgkan aku umpama pembantu rumah tanpa gaji. And the queen of the house... Mcm biasa jugak... Memberi aku layanan kelas ketiga setiap kali berlaku krisis antara aku dgn tuan besar dlm ini rumah. Terpaksa redha kerana ini adalah tuntutan jika kita hidup menumpang. Wpun dh nyata siapa benar siapa salah, aku tetap akan dianggap "jahat" dalam drama tragis ni. Dan pasti kisah kejahatan aku akan disampaikan ke seluruh pelusuk daerah dalam negara ni...

Tuhan tabahkanlah hati. Semoga hari indah itu cepat datang...

Tuesday, June 18, 2013

Pergilah kau wahai sampah... Jgn cemari hidup aku lagi...

Aku tau dia mmg xkn jujur. Tp aku x sangka dia sanggup songlap duit tu smpi dkt rm50. Aku bg dia peluang wpun dh byk kali dia bt perangai mencuri kt rumah ni, wpun dh byk kali dia menipu aku. Kalau ikutkan hati dh lame ku halau dia dgn penyapu je kalau pkkan ape yg dia dh bt kt aku spjg hidup dia. Tp aku pkkan mumy. Disbbkan mumy, aku bg dia peluang demi peluang. Aku dh bosan bile sentiasa dipersalahkan dlm kes aku dgn dia. Aku dh bosan hal yg x betul ttg aku dijaja sana sini setiap kali aku bergaduh dgn dia. Setiap yg aku bt bersebab selama ni. Aku xkn maki sesuka hati, aku xkn halau ikut sdp mulut. Tuhan je yg tau betapa jahatnye dia. Utk apa aku bersuara kalau yg jahatnye akan tertuju kt aku? Selama ni aku pendam, pendam dan pendam. Tuhan je yg tau bile masanya aku akn bertindak dan apa tindakan yg aku akan bt. Aku dh x sanggup pikul tjwb secara paksa mcm ni. Ya, mumy mmg di bwh tjwb aku. Tp bukan dia. Patut la dady tu dpt sakit jantung. Terlalu stress membela sampah mcm ni. Aku xnk tanggung duit rokok, duit dadah dgn duit enjoy dia. Semoga berbahagia dia cekik dadah dgn duit yg sbnrnye hak aku dan ank2 aku tu... Aku xkn halalkan dan aku xkn maafkan....

Wednesday, June 12, 2013

Anger management

Aku perlukan terapi. Terapi yg dpt menjadikan aku seorg yang penyabar dan dapat mengawal kemarahan aku. Panas baran aku mmg sgt2 teruk sekarang ni. Lagi2 sejak pregnant. Sakit! Sesungguhnye marah itu sesuatu yang menyakitkan. Tengkuk jd tegang, kepala rasa nak pecah, satu badan rase nk meletop.

Aku xnak marah2. Tp I can't control myself. Aku x tau nak bt mcmn. Bile marah, aku akan mengamuk. Kdg2 keluar perkataan2 yg x sepatutnye. Kdg2 aku lepaskan kt org yg sepatutnye. Tp kdg2 org lain yg jd mangsa. X pasal2 kena marah ngan aku. Pernah satu tahap aku marah sampai aku baling objek kt org yg aku marah. Dan pnh jugak aku hentak hset aku ke lantai smpi pecah disbbkan marah.

Aku beruntung sbb dikurniakan seorg ayah yg sgt penyabar, dan bile kawen dikurniakan suami yg sgt2 penyabar jugak. Aku kagum dgn sikap sabar yg ada dlm diri dua insan kesygn aku ni. Dan aku sgt2 berharap yg aku boleh jd sesabar mereka... Semoga aku dpt jd seperti mereka....


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Siri main macak-macak...

Ok mood memasak makin menjadi2. Sejak isnin tah kenape tetibe je aku jadik rajin memasak. Mengemas pun rajin. Tp tang dapur je la. Berkilat dapur aku kemas. Hua hua hua...

Mari citer pasal masak. Isnin ari tu aku msk asam pedas ikan pari, sayur sawi putih ngan cencalok goreng letak bawang, cili api ngan lemon juice. Pastu smlm lak aku msk sotong msk lemak belimbing, sambal telur, sayur campur ngan ikan kembung grg. Mlm lak siap bt nasi grg sayur sbb sayur siang tu byk lbh. Hehehe... Ari ni.... Tenggiri msk terutub, bayam tumis air ngan ikan grg. Ok... Esok nk msk ape lak ek? Harus la tgk buku 1 hari 1 resepi pasni utk cari idea nk msk ape esok. Tekak mcm teringin nk mkn kupang masak berlada tp xreti nk bersihkan kupang. Mcmn ek?

Dh lah. Nk bg ank2 mkn pastu bg baby dlm perut lak mkn (konon). Hehehe...

Adios readers!

Tuesday, June 11, 2013

Kuih raya oh kuih raya

Wohooo.... Ramai yg dh start bt sample kuih raya. Alaaa.... Kena bt sample ke? Korg tayah try2 boleh x? Tgk gmbr pastu beli je. Gerenti sedap punye. Sbb kan aku dh ckp taste aku bab mknn ni mmg tinggi. Xsdp, aku x beli. Same gak kalo jual. X sdp kt tekak aku, aku x jual. Errr... Maksudnye aku jual kuih ikut selera aku je la kan. Kikikiki.... Maybe thn ni aku nk tmbh produk sket kot. Kalo rajin la. Dgn bdn yg mcm ni xtau la larat ke x. Huhuhu....

Saturday, June 8, 2013

Hidupku dikelilingi provokator

Hidupku dikelilingi provokator
Mereka hidup penuh kepura-puraan
Tersurat manis umpama madu
Tersirat pahit bak hempedu
Hidup penuh lakonan yang tak pasti apakah tujuan
Provokasi satu kemestian
Mungkin hidup mereka indah melihat insan lain bercakaran
Mungkin juga kepuasan terserlah apabila longgarnya satu ikatan

Tuhanku,
Jika niat itu terpesong
Kau kembalikan lah ia mengikut lorong
Jika hatinya semakin hitam
Jangan Kau jadikan hatiku legam
Semoga yang benar jelas di permukaan
Agar ketahuan apakah kaca atau pun intan...

- NH -

Friday, June 7, 2013

Ha? Laki aku masak?

9 thn kawen, tahape mimpi smlm laki aku boleh masak utk aku. Bahagianye idop! Wpun cuma msk burger dan x same rase mcm beli kt tepi jln, tp aku tetap berbesar hati sbb dia mskkan utk aku. Meh layan gmbr burger legend yg laki aku bt...

Tuesday, June 4, 2013

Sabar ye baby...

Baby dh masuk 21 minggu. Bile suggest kt encik suami bln dpn dh blh start beli brg baby, dia kate tunggu lps raya. So sad... Bkn suh beli semua pun. Cuma start beli sikit2 je. Baper ringgit la sgt. Ape la sgt kalau bg aku rm50 - rm100 ke utk beli sehelai dua baju baby ke. Ni dh le xnk, kasar pulak cara menjwb. Terasa mcm peminta sedekah pulak. Ni la nasib org x bekerja. Nk harap duit suami mcm ni la. Pregnant kali ni terasa sgt2 kecik ati. Mengidam itu ini satu pun x dpt. Benda lain blh beli. Baper sgt la harga sepinggan laksa johor. Sian baby dlm perut ni. Belum keluar lg dh dianaktirikan. Sedihnye... Terasa mcm nk lari jauh2... :'(

Tuhan,
Lebihkan lah rezeki aku pasni supaya aku x menyusahkan saper2 pun even laki aku sendiri...

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Kesabaran yg hilang....

Mungkin org lain blh sabar sbb cuma mendgr keluhan kitorg. Tp utk org yg mengadap tiap2 hari benda ni, kesabaran tu bkn dh tipis. Tp dah hilang terus. Tak sakit tp terbaring tido smpi nk masuk 4 hari. Bgn cuma utk mkn dan tgk tv. Tak tlg satu apa pun. Pinggan sendiri pun xnk basuh. Polisterin utk mkn sendiri pun xnk buang. Bt ikut suka. Perlu ke ckp elok2 lg? Bile kena maki pandai lak nk tunjal2 jari kt aku. Pegimati!!

Monday, June 3, 2013

Sekian lama...

Owh em ghee! Lame sungguh aku x update blog. Lame sungguh dh aku tinggalkan aktiviti2 blogging ni. Nk berblog mcmn kalau diri sendiri pun x terurus.

Syukur alhamdulillah usia kandungan aku skang dh masuk 5 bulan. Alhamdulillah jugak bdn dh semakin sihat. Morning sickness dh xde. Aku dh boleh kembali aktif bt keje rumah dan yg paling penting dh blh amek order blk. Means ekonomi aku dan family akan kembali pulih pasni. Hopefully... Aamiin...

Ekceli ingat nk update pasal percutian kt Mersing last week. Tp mcm mls lak. Layan gmbr je la ye. Gmbr pantai2 kt mersing yg sgt ohsem! ;-) ekceli ade byk gmbr tp mls nk upload seme...

  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...