.....what i've felt, what i've known, never shine through in what i've shown.....

Wednesday, October 31, 2012

Mari baca kawan2!

Td terjumpa sesuatu yg sgt bagus utk diri sendiri. Jd ingat nak share dgn korg seme... Baca la ye...


Khasiat Ayat Kursi :

☑ Baca pada saat keluar rumah,
70000 malaikat akan menjagamu dari semua sisi.

☑ Baca saat masuk rumah,
Kemiskinan tidak akan memasuki rumahmu.

☑ Baca setelah berwudhu,
Derajatmu akan dinaikkan 70 tingkat.

☑ Baca pada saat tidur,
Malaikat akan menjagamu sepanjang malam.

☑ Baca setelah sholat,
Maka jarak antara kamu dan surga hanyalah kematian.


Seperkara lagi yang rasanya elok kalau aku share kat sini untuk pedoman kite seme...

☑ Kenapa kita tidur kalau Allah memanggil?
Tapi sanggup tahan mengantuk saat menonton film selama 3 jam?

☑ Kenapa kita bosan saat baca Al-Qur'an?
Melainkan kita lebih rela membaca timeline twitter, wall facebook, novel atau buku lain?

☑ Kenapa kita senang sekali mengabaikan pesan dari Allah?
Tapi kita sanggup memforward pesan yang aneh-aneh?

☑ Kenapa masjid semakin kecil?
Tapi bar dan club, semakin besar?

☑ Kenapa kita lebih sangat senang menyembah artis?
Tapi sangat susah untuk menemui Allah?

Fikir-fikirkan lah...



"Barangsiapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkan, maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.

SUBHANALLAH...


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, October 26, 2012

Aishiteru...

Kenapa pompuan suka tanya "awk sayang saya tak" berulang kali pada org yg dia syg?
Walaupun dia dh tau ape jawapannya, tapi masih nak tny lagi.

Bagi lelaki mgkin itu merimaskan dia, mgkin b0le buat dia tensi0n dsb.
Tp bagi p0mpuan pulak lain...

Napa pompuan wat camtu?
Sebab pompuan sgt suka dengar perkataan keramat "saya sayang awk" dr mulut org yg dia syg!
Walaupun 1000X dia xkan jemu untuk mendengarnya.
Walaupun dia dh tau jawapan bg s0klan tu, dia tetap nk mendengarnya.

Sbb ape?
sbb.. pompuan suka dimanja, suka disayangi, suka dihargai.
sbb.. ayat keramat tuh lahir dr mulut org yg dia syg!
sbb.. itulah menguat semangat bg si pompuan bila dia dilanda kesusahan, keresahan didlm hati.

Bukan hny belaian sj utk membuktikan syg si lelaki pd pompuan, tp kadang2 kata2 p0n suda cukup membuatkan si p0mpuan terasa amat bahagia!

Pabila si pmpuan dh berhenti bertny soalan tuh.. maka berhati2 la kamu wahai lelaki.. mgkin hati si pmpuan suda tidak lagi bersama kamu!

Jadi... mengapa lelaki mesti rimas bila pompuan tny camtu?
bukannya susah pon nk menjawab 3 patah perkataan neh... ... ... ... ... ... ... .

"saya sayang awk".. ^_^

**C&P

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sunday, October 21, 2012

Migraine vs gastrick



2-2 penyakit ni mmg selalu berebut2 nk menyerang aku. Kelmarin dan semalam... Migrain dtg menyerang. Satu apa pun tak jadi dibuatnya. Aku cuma mampu baring dlm bilik yg gelap, pejamkan mata dan cuba buang segala keserabutan yang ada dalam kepala ni. Setiap kali migrain mmg kepala aku akan berserabut memikirkan perkara yang tahapehape. Hal yg kecik pun leh jd kes bsr yg sarat kt otak aku. Makin malam kepala semakin berdenyut2, pening, nk muntah pun ada. Kalau dh smpi tahap nk muntah, aku dh tau dah. Its worse. Penyelesaian nye g klinik aje. Doc bagi aku 3 jenis ubat : voltaren 100mg, ubat pening and ubat gastrik. Slalu aku mkn ponstan je. Tp since my migraine become worse aku mintak doktor ubat yg lebih kuat dr ponstan. Alhamdulillah... Pg ni bgn tido xde rase sakit kepala langsung. Syukur la. Smlm punye sakit sampai tahap aku ketuk kepala ni sbb xthn...
Tp pg ni... Tibe2 rase mcm gastrik pulak nk menyerang. Better prevent sblm melarat kan. Pegi dapur, kacau segelas CCPP. Jd la bt alas perut sementara nk bt bfast... Hopefully lps ni aku terus sihat. Ada 1000++ tart shells yg perlu disiapkan by tuesday. Semoga dipermudahkan urusan aku....

Thursday, October 18, 2012

1 hari 1 resepi

Tajuk buku ni 1 hari 1 resepi tp aku sapu 3 resepi sekaligus dlm sehari. Sng sgt resepi2 dia. Hehehe...


Disbbkan dh buntu x tau nk msk ape akhirnye aku menggunakan khidmat buku resepi utk masak. Dh lame dah laki aku belikan buku ni tp bini dia yg kononnye hebat sgt memasak ni xpnh nk msk ikut resepi dlm buku. Membukit buku2 resepi laki aku belikan tp dek kerane bizi x abes jarang2 aku nk try resepi2 tu. Tp pnh gak try ye. Cume xde la tiap2 hari. Sekali sekala je.

So ari tu aku pilih 3 resepi utk masak....
1. Cencaru sumbat belakang

Aku suke lauk ni. Slalu beli je kt kedai. Xsangke lak sng sgt nk bt. Mmg sdp la kalau ikut resepi chef hanieliza ni.





2. Sup tulang ala mamak

Feberet aku lagi. Mmg slalu sgt beli kt mamak. Kali ni try bt sniri lak. X rase mcm sup mamak pun! X puas ati. Pekat tu same tp rase xsame lak. Kt resepi tulis gune rempah sup atau rempah kurma. Aku gune rempah sup. Maybe tu sbb rase dia lain kot. Xpe. Next time nk bt lg gune rempah kurma lak.




3. Kubis goreng
Alamak... Kacangnye! Jgn ckp saper2. Aku tgk skali lalu je buku resepi. Aku msk ikut resepi sendiri je kobis ni.








Simple je kan? Xkisah la yg penting laki aku bwk bekal dan makan lauk2 aku. Tu dh cukup bt aku besar hati. Sbb laki aku ni spesis x mkn ikan. Tp buku resepi punye pasal dia makan lauk ikan. Ailebiu papa! Tqvm!!!!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...