.....what i've felt, what i've known, never shine through in what i've shown.....

Sunday, July 29, 2012

Aku, kad kredit, shopping dan simpanan....

Disebabkan terlalu penat, aku sampaikan xleh nk fikir ape nak taip kat sini. Selalunya bile dah duduk je dpn pc, automatically idea akan datang. Tp hari ni semenye lari walaupun sbnrnye byk story yg aku nk share kt sini....

hmmm... lately ni aku agak bz ngan life baru ni. Alhamdulillah tempahan semakin bertambah sejak aku buat fulltime baking ni...Syukur Allah... Lega sket ati ni. X perlu la aku susahkan laki aku utk byr hutang2 aku yg berlambak tu. Utang cc, utang b.rakyat.. Nasib baik la duit keta satria aku tu dh abes bayar. Kalau x lagi byk utang aku. If i could turn back time... satu je aku nak ubah. Aku xnak apply satu pun kad kredit. Kalau la aku x guna kad kredit dulu, mesti dh byk simpanan aku. gaji aku dulu dh lebih dari cukup kalau setakat duk muar ni. Tapi disebabkan aku terlalai dgn kemewahan (sementara) yang kad kredit bg kat aku, duit byk tu pun jadi x cukup. Sebut je la name bank. Kompem aku ade kad kredit dia. Huhuhu. Bank rakyat je xde sbb mase bank rakyat kuarkan kad kredit, aku dh insaf. hehehehe... bile dah terjelepuk baru nk insaf sebenarnye. Now ni, 1 kad kredit pun aku xde... Amannye idup ni wpun mule2 tu terase sgt perit. Tp tu la... tiap2 bulan lak aku nk menanggung utang kad kredit yg mostly dh pakai smpi overlimit tu. 

Ye.. satu masa dulu aku memang kaki shopping. Dan aku x reti nak shopping barang2 murah. Lagi2 bile ada cc kan. lagi panjang la langkah aku. Syukur sbb Allah bagi aku merasa utk 'duduk di bawah'. Keadaan tu memberi aku kesedaran utk manage duit aku dgn baik. And now... alhamdulillah... walaupun naluri utk bershopping tu masih ade, tp dapat dikawal. x macam dulu. Sebelum membeli aku latih diri aku utk pk dulu... keperluan ke kehendak tu sebenarnye. Bukan sng ok nk bt camtu. Lagi2 bagi aku yg mmg dari kecik dh dimewahkan oleh arwah dady. Nak ape seme terus dapat. Jadi bile dh besar, ape je aku nak aku pasti akan terus dapatkan. Alhamdulillah skang ni aku dh boleh kawal seme ni wpun kdg2 ade terbabas gak bershopping. Stress wooo kalo tahan diri dari bershopping ni. huhuhu....

Satu lagi yang paling aku bersyukur... aku dh boleh menyimpan. Ye la... dh kurang shopping mesti la boleh simpan kan. Syukur gak dulu wpun aku kaki shopping, aku tetap beringat utk masa depan. Aku ade bt pinjaman ASB. Aku ade buat OD-ASB. Pastu aku laburkan duit EPF aku kat public mutual ngan ASW. Dan aku jugak ade beli sket2 emas utk simpanan sendiri. Alhamdulillah dpt la beberapa goldbar & dinar emas masa tu. Tp ade gak beberapa yang aku dh gadai & jual masa ekonomi aku tgh down sgt2 dulu. Cuma simpanan dari duit aku sendiri je yg aku susah sgt nk buat. Tp skang ni aku dh mule menyimpan sket duit aku sniri... :) dan ingat lepas ni nk kumpul balik emas walaupun cume 1 gram sebulan. Sbb aku dh nmpk dan rase betapa emas ni menguntungkan. Skang ni aku tgh dalam proses menjana balik ekonomi diri aku sendiri sekaligus meningkatkan jugak ekonomi keluarga... Semoga semuanye dipermudahkan & mendpt sokongan seme pihak... :)

"Orang yang kaya adalah mereka yang menyimpan dahulu, kemudian baru berbelanja. Bukannya berbelanja dahulu, dan kemudian baru menyimpan jika ada baki"

Semoga aku terus jadi orang kaya pasni....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...