.....what i've felt, what i've known, never shine through in what i've shown.....

Sunday, July 29, 2012

Aku, kad kredit, shopping dan simpanan....

Disebabkan terlalu penat, aku sampaikan xleh nk fikir ape nak taip kat sini. Selalunya bile dah duduk je dpn pc, automatically idea akan datang. Tp hari ni semenye lari walaupun sbnrnye byk story yg aku nk share kt sini....

hmmm... lately ni aku agak bz ngan life baru ni. Alhamdulillah tempahan semakin bertambah sejak aku buat fulltime baking ni...Syukur Allah... Lega sket ati ni. X perlu la aku susahkan laki aku utk byr hutang2 aku yg berlambak tu. Utang cc, utang b.rakyat.. Nasib baik la duit keta satria aku tu dh abes bayar. Kalau x lagi byk utang aku. If i could turn back time... satu je aku nak ubah. Aku xnak apply satu pun kad kredit. Kalau la aku x guna kad kredit dulu, mesti dh byk simpanan aku. gaji aku dulu dh lebih dari cukup kalau setakat duk muar ni. Tapi disebabkan aku terlalai dgn kemewahan (sementara) yang kad kredit bg kat aku, duit byk tu pun jadi x cukup. Sebut je la name bank. Kompem aku ade kad kredit dia. Huhuhu. Bank rakyat je xde sbb mase bank rakyat kuarkan kad kredit, aku dh insaf. hehehehe... bile dah terjelepuk baru nk insaf sebenarnye. Now ni, 1 kad kredit pun aku xde... Amannye idup ni wpun mule2 tu terase sgt perit. Tp tu la... tiap2 bulan lak aku nk menanggung utang kad kredit yg mostly dh pakai smpi overlimit tu. 

Ye.. satu masa dulu aku memang kaki shopping. Dan aku x reti nak shopping barang2 murah. Lagi2 bile ada cc kan. lagi panjang la langkah aku. Syukur sbb Allah bagi aku merasa utk 'duduk di bawah'. Keadaan tu memberi aku kesedaran utk manage duit aku dgn baik. And now... alhamdulillah... walaupun naluri utk bershopping tu masih ade, tp dapat dikawal. x macam dulu. Sebelum membeli aku latih diri aku utk pk dulu... keperluan ke kehendak tu sebenarnye. Bukan sng ok nk bt camtu. Lagi2 bagi aku yg mmg dari kecik dh dimewahkan oleh arwah dady. Nak ape seme terus dapat. Jadi bile dh besar, ape je aku nak aku pasti akan terus dapatkan. Alhamdulillah skang ni aku dh boleh kawal seme ni wpun kdg2 ade terbabas gak bershopping. Stress wooo kalo tahan diri dari bershopping ni. huhuhu....

Satu lagi yang paling aku bersyukur... aku dh boleh menyimpan. Ye la... dh kurang shopping mesti la boleh simpan kan. Syukur gak dulu wpun aku kaki shopping, aku tetap beringat utk masa depan. Aku ade bt pinjaman ASB. Aku ade buat OD-ASB. Pastu aku laburkan duit EPF aku kat public mutual ngan ASW. Dan aku jugak ade beli sket2 emas utk simpanan sendiri. Alhamdulillah dpt la beberapa goldbar & dinar emas masa tu. Tp ade gak beberapa yang aku dh gadai & jual masa ekonomi aku tgh down sgt2 dulu. Cuma simpanan dari duit aku sendiri je yg aku susah sgt nk buat. Tp skang ni aku dh mule menyimpan sket duit aku sniri... :) dan ingat lepas ni nk kumpul balik emas walaupun cume 1 gram sebulan. Sbb aku dh nmpk dan rase betapa emas ni menguntungkan. Skang ni aku tgh dalam proses menjana balik ekonomi diri aku sendiri sekaligus meningkatkan jugak ekonomi keluarga... Semoga semuanye dipermudahkan & mendpt sokongan seme pihak... :)

"Orang yang kaya adalah mereka yang menyimpan dahulu, kemudian baru berbelanja. Bukannya berbelanja dahulu, dan kemudian baru menyimpan jika ada baki"

Semoga aku terus jadi orang kaya pasni....

Monday, July 23, 2012

Iftar day 3

Alhamdulillah... Kenyang perut ni. Hari ni aku msk mi kari utk berbuka. Air lak mcm biasa air cincau. Pastu potong epal merah sket. Menu beli pulak bubur lambuk (mumy kem kt pakcik mdshah), tauhu sumbat, lepat pisang & pulut panggang.

Alhamdulillah... Tiap2 hari dlm bulan puasa mmg kt umah ni sentiasa mkn mcm2. Murah rezeki. Mmg aku dh terdidik dr kecik yg waktu berbuka mesti meriah.

Dh bbrp thn sejak arwah dady pergi, waktu berbuka adalah waktu yg paling sayu. Dady suka makan. Tiap2 hari ade je idea dia nk suh mumy msk ape, dan nk g beli ape utk berbuka. Kdg2 belum pun berbuka utk ari ni dia dh pk kan menu utk esok. Sejak dia xde suasana berbuka dh x mcm dulu. Wpun byk makanan tp aku tetap rase ade yg kurg. :(

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

x training, meeting. x meeting, training....

Asal bulan puase je training. Asal training je bulan puase. Bosan aku! Tingat mase dia mule2 tukar keje situ... sepjg bulan pose tu dia kena keje kt wangsa maju. Dah le sblm tu dia kena antar training kt taiping. Betapa tersiksanye aku mase tu. Kebetulan masa tu aku sakit. Batuk yg sgt kronik smpikan nk batuk pun terpakse bongkok menahan sakit. Tp aku gagahkan jugak sbb aku tau kalau aku tunjukkan yg aku sakit, aku kena g hospital & kena tahan wad. Sedangkan aku tau aku mmg x boleh masuk wad sbb xde saper yg ada utk uruskan ank2 & mumy aku. Aku tahankan jugak sakit aku demi membolehkan dia jalankan tugas dengan tenang. Last year pun bulan puase dia training gak. Tp x de la seteruk thn sblm tu. Tp bosan la jugak Dan tahun ni... arghhhh.. stress sungguh!!! DIA KENA G TRAINING LAGIIIII!!!! Tensennye!!! Rase nk tarik2 je rambut ni kasi putus!!!!

Sesungguhnye aku rase mcm nk nangis je bile memikirkan yg sok ptg dia dh nk bertolak ke KL... huwaaaaaaaaa!!!!

Sunday, July 22, 2012

Day 1 iftar

Smlm memasak juadah berbuka dalam keadaan yg kelam kabut. Terkejar2 menyiapkan tart gulung smpikan terlambat start masak utk berbuka. Sudahnye kul 7 baru setel semuanya.

Utk hari pertama ni nmpknye kitorg berbuka dgn nasi putih & lauk2 je. Aku msk siakap sweetsour ngan sambal petai udang harimau. Nk bt kerabu dh x smpt. Pastu ade bubur kacang, jambu batu & air cincau. Aku grg karipap frozen sket. Xlupe gak kurma. Ape pun aku tetap mulakan suapan ngan kurma & CCPP.

Wpun juadah agak byk, aku cume smpt amek gmbr 2 ke. Tu pun tangkap muat je. Nk bt cane kan. Layankan je la ye. Hehehe...


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Thursday, July 19, 2012

Ke arah tekanan sifar...

"Secara saintifiknya tekanan akan merangsang penghasilan hormon-hormon stres yang menjejaskan kesihatan tubuh dan menyebabkan bukan sahaja mental terganggu bahkan akan merangsang tubuh menjadi letih lesu dan memudahkan pelbagai penyakit menyerang." - Dr Haizal (Majalah iSihat, Julai 2012)

Alhamdulillah... Sejak x keje ngan cosmo dan jadi WAHM ni, hidup aku kurg stress berbanding dulu. Xperlu lg terkejar2 nk bhg masa antara kerja, bisnes & rumahtangga. Now ni tjwb aku cume pd family & bisnes je. Kurg sket tekanan tu. Kdg2 smpi aku sniri terlupe yg aku pnh berada dlm situasi yg sgt tertekan yg blh merisikokan kesihatan aku sniri dulu. Dan aku sniri pun dh ingat2 lupe mcmn rasenye stress tu.

Now ni dh xde lg rase tegang kt bahu & tengkuk mcm dulu2. Cume migrain je yg slalu menyerang sbb duk umah tu panas sgt. Slalu ber aircond je kt opis kan. Hehehe. Skang ni baru la aku ade mase utk berehat2 jap kt umah. Kalau dulu, mimpi je la nk berehat2 ni. Masa sentiasa je penuh. Jgn kate rehat, lunch pun aku jarang2 amek dulu dek kerana terkejar2 antara tugas kt umah ngan masa kt opis.

Ekceli aku xde la rehat sgt pun duk umah. Alhamdulillah sejak x keje tempahan kek bertambah. Saper sangka pendapatan hasil bisnes lebih bagus dari pendptn aku kt cosmo. Alhamdulillah. Tp kena gak beringat kan. X semestinya tiap2 bulan pendptn aku leh dpt cani. Name pun bisnes.

Aku bkn xnk cari keje. Cume aku belum bersedia lg. Insyaallah lps raye nanti baru aku aktif cari keje balik. Tgk bisnes mcmn gak. Kalau still byk tempahan maybe next year kot baru aku cari keje. Bt mase ni aku prefer jd pt time trainer je ke. Bt keje2 freelance. Sbb aku rase family lebih perlukan perhatian aku... Lgpun laki aku xkisah pun aku x cari keje lain. ;)

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, July 18, 2012

After 17 days...

Eh... baru 17 hari ke? Rase mcm dh lame sgt la pulak. Sampai kdg2 dh terlupe ttg cosmopoint. huhuhu....

Baru 17 hari... tp aku rase mcm dh 17 bulan... dan stress duk umah tu dh mula terase... tp dek kerana terlalu bz ngan tempahan, aku terlupe yg aku stress... hehehe... dan hari ni... stress tu dapat dikurangkan (dibuang terus kot) slps sesi hang-out bersama bbrp x-officemate, Linda & Hana... Lepak santai je pun... G kedai Aida. Tgk2 kain & tudung sambil terbeli skali... pastu lepak minum petang kat Restoren Ogy's. Bestnye dpt makan lempeng, ubi rebus & jemput2... Dari dulu ajak laki aku x pnh nye dia bwk... Akhirnye tercapai gak hajat ni.. hehehe... kalah org mengandung ek tekak aku....

Pape pun... hari ni mmg best! Pasni kena gak skali skala hangout cani la kan... Lepak2... lari dari kesesakan kt rumah... ;p

Klah... time to sleep. Meh layan gmbr makanan yg dh selamat diproses dlm perut ni td....



Adios readers!

Sunday, July 8, 2012

old and new....

Sejak x jd lecturer lg ni aku rase hidup aku kurg stress. Kalau x sblm ni dahi ni sentiasa je berkerut. Me as a lecturer is really different than a real me. Sbg lecturer, aku seorg yg sgt tegas, always in character... I feel powerful cuz I can control people (my student). Now ni kdg2 aku rase diri kecik je (walau hakikatnye x sekecik mane). I am no one. Tp yg bagusnye aku rase hidup aku sgt tenang. Rase mcm "ok. This is life". It's ok. Wpun aku bkn lect lg, tegas ttp tegas. Essp with kiddos. If mama say NO, it really means NO. No argue! Hehe... Mcmn aku dgn student aku, mcm tu la aku dgn ank2. Reason dia same je. Aku nk diorg jadi org yg berguna, org yg ada knowledge, ada skills & abilities dan independant dlm segala hal. :)

Ok. Tibe2 rase rindu nk bt kelas. Hehehe...


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, July 6, 2012

syukur.....

Musim amek report card ank2! Bkn 1st time dlm idup aku pun sbb dulu adik kecik2 aku yg slalu g amek repord card dia pun. So xde la jakun sgt. Huhuhu... Tp agak berdebar bile ni kali pertama utk boboi (yg aku xpnh nmpk dia minat buku. Bt hwork pun nanges kan.) Dan ni jugak 1st time utk kakak yg dah masuk skolah betul (bkn tadika lg) dan dh mule menunjukkan kemerosotan dlm study dia.

UNEXPECTED!!! Aku xde bg high expectation pun kt diorg. Tp aku sgt2 terkejut & bersyukur dgn result diorg. Boboi dpt no 4 dgn 8A. Kakak lak dpt no 3 dgn result 1 B je utk subjek seni visual. Alhamdulillah... Satu peningkatan yg baik utk kakak. Dari no 28 turun no 18 dan last2 dpt no 3. Alhamdulillah...

Yg harunye aku dh terlepas janji ngan dia nk belikan dia tab yg murah2 kaloo dia dpt no 1 - 3. Haaa... Kan dah. Xpasal2 nk kena beli. Xpe lah. Janji result kakak mampu menyejukkan hati aku. Result boboi jugak. :)


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, July 3, 2012

Diam bukan bererti bisu....

Tertarik dengan kata-kata ni...

Ada ketikanya diam itu perlu bagi menjaga hati, mencegah dosa dan menjaga keharmonian. Namun, diam bukan bererti membisu. Ada waktunya bicara perlu dimula, kata-kata perlu dilontarkan dan suara perlu didengarkan kerana kalau terus berdiam, ia umpama bersetuju, lemah dan tiada pendirian. Fikir-fikirkan. ~ Dr. Hj. Tengku Asmadi

Walaupun kata2 Dr ni ada betulnya, tp bagi aku ada ketikanya kata-kata tidak diperlukan kerana ianya bukan saja memburukkan keadaan, tapi jugak makin menyerlahkan kekurangan diri kita. Dan sekaligus mengubah impression org lain pada kite. Mmg aku jenis outspoken. Tapi utk sesetengah keadaan, aku memilih utk berdiam diri. Aku yakin dgn Allah. Jika kita benar, maka Allah akan tunjukkan kebenaran tu. X perlu lah aku mencari pengaruh di sana sini dengan mengeluarkan hujah yg konon dapat mem'benar'kan diri aku sniri sbb tindakan tu akan buat aku nmpk sgt bodoh dan lemah. Tu pada aku la... mungkin pada org lain tindakan aku berdiam diri tu yg buat aku nmpk bodoh kan. Masing2 dgn pandangan masing2 kan...

ok Adios readers!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...