.....what i've felt, what i've known, never shine through in what i've shown.....

Friday, March 30, 2012

Selepuk kecepong kena muke direktor ahmad nisfu! ;p

Ekceli post ni aku copy sebijik2 dari FB KL Gangster 2011. Very nice & mendalam. Hopefully dpt menyedarkan sstgh pihak yg suke menyampaikan atau share perkara2 yg x pasti kesahihannye...

Happy reading readers!

------------------------------

muak la dgn kebencian semua orang.
sana sini share itu ini.
fitnah sana sini.

kerajaan ke.
pembangkang ke.
consumer ke.
penjual ke.
muak la.

kenapa senang2 percaya?
apa juga cerita--
asal namanya cerita--
adalah fitnah.

apa salahnya kita berbual cuma tentang perkara2 molek dan baik sahaja?
kita macam ada ketagihan pada terror.
kita suka memomokkan.
gemar menakutkan.

kenapa?

"people should know"
know what????

kadang2 aku tak paham apa yang kuda2 semua ni dok patriotik sangatnya.
tak suka tepung cap mangkuk, share artikel cap mangkuk ada bangkai.
tak suka brand kasut, share pasal kulit dia babi.

benda tak sahih main share2.
lepas tu bila dah ada bukti yang semua tu fitnah--
tak ada pulak minta maaf pada tepung kasut tu semua.
itu hal kau.
ye.

habis.
yang membaca?
elok2 benda tak perasan, jadi was2 pula?

sudah2 lah tu nak...!!
sedih.
perih.

dah banyak kali aku cakap cantik2 tentang menjadi orang yang menolak budaya "ceritalah lagi" di kalangan kita.
hari ini, aku mau bagi tiga cara paling mudah tapi berkesan dalam mematikan fitnah.

kalau ramai2 kita bikin,
KOMFEM dalam masa sebulan, boleh terbantut pertumbuhan budaya ini.

aku ulang.
kita SEMUA kena ramai2 buat.
baru menjadi.

kaedah 1) kewartawanan.

selesai sahaja orang bercerita, balas "jap" sambil tekan butang 'record' di telefon. sambungkan dengan "tak.. aku ni pelupa. kang tak ingat point kau apa". pastikan wajah anda naif dan bersungguh2 seperti mahu mendengar mereka.

nescaya berkuranglah sifat mengadu-domba dalam masyarakat-- kerana manusia cuma berani berbual belakang2 sahaja. bacul dan hanya berkobar bila tidak diketahui orang yang diceritanya. sebab itu selalu modal mereka "eh, kalau aku cerita, kau jangan cerita sama dia ye?"

kaedah 2) pementasan.

ketika orang bercerita, selang lima saat kau jawabkan dengan seluruh mimik muka: "ye keeeee!!!!". selama 10 minit. boleh diganti2 dengan "laaaaaaaaaaaaaaa agak iyeeee" bila2 masa dirasakan sesuai. pastikan jarak respon tadi tepat pada saatnya. tidak kiralah kau terpaksa potong cerita2nya.

nescaya berkuranglah minat orang bercerita sesama mereka kerana merasakan penyebaran fitnah dan gossip itu tidak kool-- malahan sudah menjadi satu modal orang untuk menganjing-- sekaligus menjadikan penceritanya merasa palat pula.

kaedah 3) menurun syaitan.

bila mana orang mula membuka mulutnya untuk menyampaikan apa2, sauk kepalanya sambil pegang ubun2nya dengan kemas, dan jerit dengan lantang: "KELUAR KAU SYAITAN!!! KELUAR DARI BADAN MANUSIA INI!! KELUAR!!".

nota kaki: pukulan tambahan dan sedikit terajang adalah digalakkan. mangsa berkemungkinan bertanya "kenapa" atau "hoi ini aku". teruskan pembantaian sambil menjawab "bukan!! kawan aku bukan macam ni!! kau syaitan!!!"

insyaAllah berjaya, adik2.
selamat mencuba!

------------------------------

Mari la kite same2 praktikkan ye kwn2! Hehehe...


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...