.....what i've felt, what i've known, never shine through in what i've shown.....

Friday, March 30, 2012

Selepuk kecepong kena muke direktor ahmad nisfu! ;p

Ekceli post ni aku copy sebijik2 dari FB KL Gangster 2011. Very nice & mendalam. Hopefully dpt menyedarkan sstgh pihak yg suke menyampaikan atau share perkara2 yg x pasti kesahihannye...

Happy reading readers!

------------------------------

muak la dgn kebencian semua orang.
sana sini share itu ini.
fitnah sana sini.

kerajaan ke.
pembangkang ke.
consumer ke.
penjual ke.
muak la.

kenapa senang2 percaya?
apa juga cerita--
asal namanya cerita--
adalah fitnah.

apa salahnya kita berbual cuma tentang perkara2 molek dan baik sahaja?
kita macam ada ketagihan pada terror.
kita suka memomokkan.
gemar menakutkan.

kenapa?

"people should know"
know what????

kadang2 aku tak paham apa yang kuda2 semua ni dok patriotik sangatnya.
tak suka tepung cap mangkuk, share artikel cap mangkuk ada bangkai.
tak suka brand kasut, share pasal kulit dia babi.

benda tak sahih main share2.
lepas tu bila dah ada bukti yang semua tu fitnah--
tak ada pulak minta maaf pada tepung kasut tu semua.
itu hal kau.
ye.

habis.
yang membaca?
elok2 benda tak perasan, jadi was2 pula?

sudah2 lah tu nak...!!
sedih.
perih.

dah banyak kali aku cakap cantik2 tentang menjadi orang yang menolak budaya "ceritalah lagi" di kalangan kita.
hari ini, aku mau bagi tiga cara paling mudah tapi berkesan dalam mematikan fitnah.

kalau ramai2 kita bikin,
KOMFEM dalam masa sebulan, boleh terbantut pertumbuhan budaya ini.

aku ulang.
kita SEMUA kena ramai2 buat.
baru menjadi.

kaedah 1) kewartawanan.

selesai sahaja orang bercerita, balas "jap" sambil tekan butang 'record' di telefon. sambungkan dengan "tak.. aku ni pelupa. kang tak ingat point kau apa". pastikan wajah anda naif dan bersungguh2 seperti mahu mendengar mereka.

nescaya berkuranglah sifat mengadu-domba dalam masyarakat-- kerana manusia cuma berani berbual belakang2 sahaja. bacul dan hanya berkobar bila tidak diketahui orang yang diceritanya. sebab itu selalu modal mereka "eh, kalau aku cerita, kau jangan cerita sama dia ye?"

kaedah 2) pementasan.

ketika orang bercerita, selang lima saat kau jawabkan dengan seluruh mimik muka: "ye keeeee!!!!". selama 10 minit. boleh diganti2 dengan "laaaaaaaaaaaaaaa agak iyeeee" bila2 masa dirasakan sesuai. pastikan jarak respon tadi tepat pada saatnya. tidak kiralah kau terpaksa potong cerita2nya.

nescaya berkuranglah minat orang bercerita sesama mereka kerana merasakan penyebaran fitnah dan gossip itu tidak kool-- malahan sudah menjadi satu modal orang untuk menganjing-- sekaligus menjadikan penceritanya merasa palat pula.

kaedah 3) menurun syaitan.

bila mana orang mula membuka mulutnya untuk menyampaikan apa2, sauk kepalanya sambil pegang ubun2nya dengan kemas, dan jerit dengan lantang: "KELUAR KAU SYAITAN!!! KELUAR DARI BADAN MANUSIA INI!! KELUAR!!".

nota kaki: pukulan tambahan dan sedikit terajang adalah digalakkan. mangsa berkemungkinan bertanya "kenapa" atau "hoi ini aku". teruskan pembantaian sambil menjawab "bukan!! kawan aku bukan macam ni!! kau syaitan!!!"

insyaAllah berjaya, adik2.
selamat mencuba!

------------------------------

Mari la kite same2 praktikkan ye kwn2! Hehehe...


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

gigitan cinta di khamis malam...

Huwaaaa!!! Semalam tgh tido tibe2 rase tgn ni sakit yg amat sgt. Bisa sungguh! Terus terbangun & tgk2 kt keliling. Xde ape pun. Tp tgn dh bisa sgt ni. Bile bukak lampu tgk ade tanda mcm dlm gmbr tu. Gigitan ape tu ek? Lipan ke? Aku rase mcm lipan. Tgk2 jam kul 1 pg. Time tu gak aku g klinik. Takut. Aku pk 1 je. Btnye ular ke. Tak pasal jek. Ni pun tgn ni masih bisa lg walau dh kul 8 pg ni.

Thursday, March 22, 2012

Pembahagian tugas...

ni lah yang berlaku pada aku..... :(


Lately ni, boleh dikatekan hampir setiap hari aku menangis sorg2 sbb terlalu penat menguruskan semenye... laki aku mmg membantu... tp dia cume akan buat bile aku mintak tolong aje. Aku jadik sgt2 stress, bosan, tensen, semenye lah. Sampai satu tahap, aku malas nk bt apepun kt umah tu.

Disebabkan aku terlalu tensen dan dh x larat nk uruskan seme nye sendiri, akhirnye start isnin hari tu aku dgn ikut sukati aku tlh membuat satu pembahagian tugas antara aku ngan laki aku. Start isnin ari tu tugas menyiapkan ank2 utk g skolah aku dh serahkan secara rasminye kat suami tercinta. Walaupun tugas tu nampak remeh, tp ianya sgt2 memberi kesan kpd hidup aku. Aku dh x lagi stress mcm dulu sbb semenye x terletak kat bahu aku sorg. TQ incik suami sbb rela membantu tanpa ada bantahan. Sayang kamoooo!!!

Now ni aku rase idup aku lebih teratur. Dan akhirnye aku betul2 rase yg aku mmg x perlukan maid. Syukur la sbb Allah bukak pintu hati laki aku utk membantu menguruskan mane2 yg selame ni aku yg uruskan. Alhamdulillah.... Lebiu papa! TQ kerana memahami....

Saturday, March 17, 2012

Bermalas-malasan...

Ape la yg budak 3 beradik tu tgh bt agaknye...


Tah kenape aku jadik malas yg amat sgt lately ni. Rase mls sgt nk amek order. Mls sgt nk bt kek. Can I just quit? Rase mcm dh mls nk penat2kan badan. Merajuk pun ye. Tp xtau merajuk kan ape. Nk promote pun mls. Biar jek. Kalo ade org order aku bt. Xde, aku rehat.

Sbnrnye... Hati menggelitik nk further study. I wish that my life is as simple as others. Nk bt ape, bt je. Xpyh nk pk ape2 pun. Kalau lah aku byk duit kan. Aku benti je keje utk sambung blaja. Lepas tu baru la aku cari keje yg lbh baik dgn gaji yg lebih bsr. Dan kalau la aku byk duit, aku x heran nk amek bibik2 indon wpun gaji rm700 sekalipun utk bantu aku uruskan mak aku ngan ank2 aku sepjg masa aku study. Aku pun x risau nk tinggalkan diorg waktu aku g kelas. Semoga ade peluang utk aku.

Hari ni pose hari ke -6. Semoga aku berjaya pose smpi hari ke 7 esok. Permudahkan lah ya Allah....

Thursday, March 15, 2012

Kalau ade jarum yang patah, jgn disimpan di dalam peti...

Kalau ade brownies yg patah, terpakse la Puan Olynn bt lagi.... Huwaaaaaaa!!!!


Dugaan sungguh! Bile Allah dh kate benda tu xkn jd, mmg xkn jd la walau apepun kite cube jadikkan... Citer dia mcm ni...

Mlm smlm nk bt brownies utk Ida. Konon pg ni suh dia amek kt opis. Skali nk bt tgk2 telur dh abes. Hati dh terdetik masa tu. "Hurmm... Mcm x direstui jek nk bt mlm ni". Dh kul 10.45 mase tu. Mls betul nk kuar. Terus call laki aku yg tgh otw dari segamat. Suh singgah 7e beli telur. Skali dlm kul 11 dia call... "Honey leh tlg tgkkan kunci spare kt dlm kotak atas gobok bilik kite x?". Aku tanye naper. Rupe2nye dia terkunci keta dgn kunci masih kt dlm keta & enjin pun x matikan masa dia turun beli taufufa utk aku kt bustand pagoh. Haishhhh! Org nk cpt, ade je aralnye. Nk xnk, terpakse la aku kuar.

Lepas dh bg dia kunci spare, aku tetap gak suh dia g belikan telur. Dh lbh kul 11.30 mlm br dia smpi umh. Aku tgk jam... Alamak dh dkt kul 12 lak. Kul baper nk tido ni kalo tunggu brownies msk. Sok dh la keje pg. Xpelah. Sok bgn sblm subuh leh bt. Kejap je bt brownies tu. Bkn susah pun.

So, pg2 td aku bgn, terus2 je bt brownies ida tu. Bile nk letak telur, tgk2 telur tu kecik je. Alamak... Telur omega rupenye laki aku beli. Kecil betul. Nk x nk gune jugak. Tp aku lebihkan kuantiti dia. Siap bancuhan brownies aku. Masuk oven, masak. Lbh kurg stgh jam pastu dh blh kuar oven. Bau mmg sdp, kejadiannye pun cantek. Dgn berbunganye ati aku ni, tunggu brownies tu sejuk nk letak dlm bekas.

Tp dh nk g keje aku pun nk kuarkan la brownies tu. Skali tu xnk kuar lak. Haishhh! Ape degil sgt brownies ni? Ke sbb masih x cukup sejuk? Aku pakse gak. Ketuk2 sket2. Skali yg kuar cume separuh je. Separuh lg melekat kt loyang. Huwaaaaaa!!! Kecik ati!!! Mcmn nk bg kt ida brownies separuh cani??? Dgn redha & pasrahnye aku sms ida & mintak dia amek brownies mlm nanti. Huhu... Dh Tuhan kate brownies tu mmg bkn utk ida....

Sekian!

** gmbr kt atas tu bkn brownies yg patah 2 tu ye. Yg patah 2 tu sy x amek gmbr. Keciwa!

Wednesday, March 14, 2012

Gambar xde kena mengena ngan entry.. Hehe...

¤ You don't always need to know where you're going, just don't ever forget where you've been. ¤

Hari ni terasa rileks. Ank2 x skolah, laki aku outstation, dan aku pulak masuk keje tengahari. Wah! X perlu nk rushing pape pun pagi ni. Bahagianye hidup! Ari ni pose lagi. 3rd day. 4 more days to go. Ptg nanti msk simple2 je la nmpknye. Mlm ade kelas. Silap2 aku beli je mknn nanti. Hehe...

Smlm dpt lg tempahan tart gulung. Ohmai... Ingat mls dh nk bt smpi nk raye nanti. Tp xsmpi ati lak nk menghampakan kwn2. Nmpknye hari ni dh kena sediakan inti dia. Kalau larat maybe aku btkan sekali tempahan 300 biji yg aku terpakse cancelkan sbb xsmpt nk bt hari tu.

K guys! Mase utk mandikan ank2. Adios!

Tuesday, March 13, 2012

Aku, dia, donut dan brownies...

Mlm ni mesti rindukan dia. Mlm ni dia x balik sbb esok ade stocktake. Syedeyyy... Dah mule terase kosong jiwa ni. Kemaruk x aku? Hehehe. Hmm.. Mari membzkan diri. Xyah layan sgt perasaan ni kan.

Hari ni aku pose lagi. Alhamdulillah smlm dh berjaya pose sehari. Punye la letih mengalahkan budak2 kecik. Terbaring jek. Siap tido lagi. Tahpape la aku ni.

Lately ni aku dh makin kurg amek order. Tahlah. Penat. Maybe aku perlukan masa utk diri sendiri & family. Alhamdulillah smlm smpt buatkan ank2 donut wpun keras sket sbb kurg uli. Dh lame x buat la katekan. Disbbkan kejadian x cantik, jd aku xde selera nk amek gmbo. Hehehe. Kelmarin lak aku smpt bt brownies utk tekak sniri & family. Yg ni gmbr dia kt atas tu. Bile kejadian shantek baru nk amek gmbr ek. Hahaha.

Klah. Nk balik masak utk ank2 & mumy. Adiossss!

Saturday, March 10, 2012

Tea time!

Sepotong makaroni bakar ngan secawan CCPP utk minum ptg ni.

Org amek gmbr benda yg belum dimakan, aku amek gmbr bekas-bekas atau baki makanan yg aku dh makan. Hehehe... Xde plan pun nk masukkan dlm blog. Tibe2 lak rase nk hapdet.

At this moment, fikiran aku agak berserabut, perasaan bercampur-baur & emosi agak x stabil. Terlalu berat utk aku simpan & sgt mustahil utk aku luahkan kt sini puncanya. Jauh sgt rasa hati ni. Sejak pg benda ni berlegar2 dlm kotak fikiran sampaikan migraine dtg menyerang. Tuhan... Tabahkan hati aku. Berilah kesabaran pada hambamu ini... Aminnn...

Ops lupe. Mesti ade yg tanye ape CCPP tu? Ha ni nk kasi tau. CCPP tu singkatan bg Cocoa Collagen Power Plus. Sejenis minuman jek. Mcm instant coffee tu. Tagline CCPP ni (spt yg tertulis kt kotak dia), "kembalikan keremajaan wanita". So ladies, uols paham2 sniri la kan. Ibu2 dan para isteri sekelian, meh la kite same2 menjaga hak suami masing2 ni dgn baik. Meh try CCPP ni. Kompem korg puas ati ngan hasil dia. Laki korg? Lagi puas ati. Kehkehkeh! (Erk... Ade unsur lucah ke ni? X kan?).

Ok. Adios readers!

Friday, March 9, 2012

My wish...

Aku berharap sgt supaya laki aku & adik beradik aku berada kt tempat aku walau cume utk satu hari, agar diorg rasa dan tau betapa besarnye tanggungjawab aku skang ni... Perkenankanlah ya Allah...

Semoga Allah beri kekuatan dan ketabahan pada aku... Aminnn...


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, March 7, 2012

ternampak sinar di situ....


Hari ni Dr Janet yg amat digeruni (spt yg diwar2kan oleh TKL) dh turun padang.... Hari ini dalam sejarah. setelah sekian lame, akhirnye "Orang Besar" cosmopoint datang muar. Even bukan orang nombor satu yang datang, kitorg agak berbesar hati jugak lah sbb sudi gak center buruk ni dilawati. Dan kedatangan dia opkos lah untuk menyelamatkan keadaan kami kat sini yg sgt2 huru hara dan terumbang-ambing tanpa nakhoda dah berape lame... Alhamdulillah... setelah ditolak here and there, dapatlah jugak sorang Acting Center Manager untuk Cosmopoint Muar. Alhamdulillah... akhirnye ada pun tempat utk kitorg seme berpaut setelah sekian lame bekerja ikut suke bapak masing2... huhuhu... 

Ape yg baiknye... Dr Janet xde la segerun yg kitorg bayangkan. She's quite a nice person. Xde la garang sgt ke... cerewet sgt ke... just nice la. X seperti yg digembar-gemburkan mcm sblm ni. Dan yg penting, dia adalah seorg yg SGT POSITIF utk berjaya. Tu first impression aku la sbb itu yg dia tunjukkan hari ni. Dan sikap positif dia tu dah memberi aura yang positif kt aku terutamanya, utk terus bersemangat utk membangunkan semula kolej yg dh semakin malap ni...



Opkos I love cosmopoint muar wpun lately aku selalu je kondem cosmo terang2 kt fb. Hampir 13 tahun aku berkhidmat kat sini. Aku nampak turun naiknye cosmo muar ni. Aku ada kt sini masa cosmopoint muar berada pada zaman kegemilangannya. Dan aku jugak ade kt sini melihat dan mengalami kejatuhan cosmopoint muar. i've tried my best utk menaikkan balik nama cosmo muar... sampailah aku sniri putus asa dan redha je dgn ape yang bakal berlaku kat kolej ni....

But today... aku harap dgn adenye ketua (atau boleh dikatakan pengurusan) yang baru, cosmo muar akan naik balik. Aku aku berikan khidmat yang terbaik mcm ape yang aku dh berikan sebelum2 ni... Insyaallah.... dan aku rasa, kawan2 seangkatan aku pun ade perasaan mcm aku ni... 

Kawan2... jom kite same2 jadikan cosmo muar excellent cam dolu2!!! Utk yg bukan cosmorianz atau pun x-cosmorianz... doakan yang terbaik utk kitorg ye... 

Mari hapdet gune hset!

Ok. Ni nk test update blog gune email nih. Mcm yg iena hamdi ajar tu. Sori la iena ye. Xleh nk bt hyperlink pulak kt name iena tu. TQVM iena for the tutorial. Korg seme kalo nk blajo gak leh la bukak blog iena »» http://surirumahjiwang.blogspot.com.

Ok meh jamu mate ngan gmbr puding roti letak eskrim ni. (Saje nk test letak gmbr sbnrnye. Kalo x kuar sori ye. ;p).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...