.....what i've felt, what i've known, never shine through in what i've shown.....

Monday, October 31, 2011

MISI HARI INI : Fight Back To School...



Hari ni ada bengkel Blog Design kat SMK Dato' Sri Amar Diraja Muar.... hmmm... agak berdebar sbb ni first time ajar blog design. Xtau la ape yg aku nk takutkan... bkn aku x biase ngan blog pun. Hari2 bace blog, hari2 bt blog.... tp ttp berdebar...

Well adik2... kite jumpe sat lg ye!!! Have fun!!!! Guys & gals... wish me luck hokay!

Dear God.... semoga semuanya berjalan lancar.... aminnnn....

Monday, October 24, 2011

Laksa Johor [opsss sori... wrong number! ekceli entry xde kena mengena ngan tajuk. sekian!]

right now, i just feel like...
MESSY! i wanna be alone just for a moment... i want to spend just a little time for myself... tenangkan hati sendiri... tenangkan fikiran sendiri... i really need to be alone now.

sometimes... i feel...
TIRED! tired of being here and there... terkejar2 setiap hari... penat memikirkan semua perkara setiap hari. maybe i'm a perfectionist... perfectionist yg nyata menyusahkan diri sendiri....

p/s : sepatutnye aku bersyukur atas apa yang ada kan? YESSS... opkos aku bersyukur... aku cume meluahkan sahaja.... supaya ape yg tersimpan x menjadi beban dlm fikiran ni....

 ok... ni lah otak kite seme... (otak aku dan jugak hotak kau!!! heheheh) saje letak kt sini utk menunjukkan betapa berserabutnye aku skang ni... huhuhu....

Agaknye hantu laut dh memanggil2 aku kot... PAPA SAYANG... jom kite piknik!!!! (tibe2 jek ek!)

kbai!!!!!

Mr Bean tu Johnny English lah...



Smlm bwk ank2 g tgk citer Johnny English Reborn. Kat cinema cikai kat Muar ni jek... Cikai x cikai la... janji citer dia best. Budak2 ni mmg peminat fanatik Mr Bean @ Rowan Atkinson... So, mmg happy sgt2 la bile papa dia ajak tgk citer mr bean.

Overall, citer ni mmg lawak la... x rugi la bwk budak2 ni seme. They really have fun! Lagi2 boboi yg x abes2 gelak sepjg citer tu. Gelak kuat lak tu... smpikan seme org lain bkn gelakkan si Johnny, tp gelakkan boboi. Hahaha.... Yang Ain lak, start je citer dia tido. Pastu bile citer abes je baru la dia bangun. Tp bile org tanye ain g mane dia jawab "Ain g nenok wayang citer mitebin...". Bile tanye best x ? Dia jawab "best angat!". Ye la ain... mmg la best kalo dh ain tido atas riba mama dkt 2 jam.... Kakak pulak... x reti duk dia... nk g toilet la... nk beli makanan la... sng je aku jawab "kt wayang sini xde toilet" hahahha.... duk diam2 kakak... jgn nk susah2kan mama nk bwk g toilet lak...

Pape pun kitorg seme seronok smlm... ank2 happy, mama diorg ni lg la happy... lapang sket pale otak ni... selalu asyik terperap je kt umh kan... To papa, TQVM! :)

Tuesday, October 18, 2011

Dear men... Welcome to the wonderful world of PMS!





"a collection of physical and emotional symptoms related to a woman's menstrual cycle"

PMS sebenarnye adalah singkatan  bagi Premenstrual Syndrome yang bermaksud satu simptom fizikal atau emosi yang berlaku pada kebanyakan wanita setiap kali nk period (datang bulan). Maknanya kalau anda tgk wanita terdekat anda yang muntah2, sakit kepala, mual2, letih badan... jgn la anda ingat diorg mengandung... maybe itu adalah simptom PMS. Dari segi emosi pulak, biasenye emosi wanita sewaktu PMS adalah sangat-sangat-sangat-sangat teruk. Sometimes we feels like crying without a reason. Kadang2 rase nk naik angin meroyan cume disebabkan x jumpe pen dalam handbag, rase kecik ati walaupun cume disebabkan incik suami salah belikan burger yang kite nk.... mcm2 lah emosi pelik yg keluar. Kadang2 tu sbb xsmpt nk makan pun leh nangis mcm laki mati.... Dan ada masanya anda nmpk kami sentiasa berselera makan dari pagi sampai ke malam tanpa kenyang. PELIK KAN? Tp itulah keistimewaan wanita yang x ada pada lelaki. 

Do not complain ok. Korg x rase ape yg kitorg rasa. Pnh ke korg bleeding tanpa luka selama seminggu? Korang ingat selesa ke? So, don't u ever dare to complain sbb korang x rase ape yg kami kaum wanita rasa.....

Well.... utk membantu korang menangai situasi bulanan yang agak menjengkelkan nih... here's some tips... BACE DAN APPLY OK!

Actually korang xperlu la nk manjekan kami kaum wanita ni setiap kali PMS. Kami cume perlukan sedikit tolak ansur je dari korang seme bagi memudahkan kami utk mengurangkan lagi rasa tension, stress dan konflik2 yang lain.... Apa yang korang perlu buat ialah...

1. ELAKKAN dari komen ttg makanan yang kami pilih, berapa byk yg kami makan dan sebagainye melainkan korg nk bgtau kami yg kami nmpk comel bile kuat makan (tu pun belum tentu kami percaya. So, u better shut your mouth). Utk pengetahuan korang, kami seme x perlukan pakar nutrisi atau pakar diet utk jage pemakanan kami waktu ni.

2. Kalau kami bersikap OVERACTING atau OVERDO dalam setiap perbuatan kami (mcm menangis atau mengamuk disbbkan hal yg x masuk akal), jangan sekali2 tanya... "Nak period ke ni?" Anda akan menaikkan lagi darah kami dan menyebabkan keadaan jadi bertambah buruk. Kalau dh paham tu senyap2 sudah.

3. Cube utk tidak mengkritik atau memberitahu kami yang kami salah (walaupun sebenarnye mmg kami salah). bagi can jek atau akibatnye korang mungkin kena tengking tanpa sebab. Bukan lame pun kami bersikap cani.... biar je la kan....

4. Korg sure tau ape yg kami suke semasa tidak PMS kan? Buat je ape yg korang tau kami mmg suke... contoh mcm makan dengan berselera ape pun yg kami masak tanpa banyak cerita, buang sampah bile tong sampah dh penuh... apa saje lah yg korg rase kami nk korang bt...

5. Jangan ajak ke tempat2 yg crowded & memenatkan sbb kami mmg x larat nk bersosial pada waktu2 mcm ni. 

6. Buatlah something extra utk kami. Contohnye give us present (roses are perfect!), tlg kemas rumah ke, tolong masak ke... atau belanja makan je ke supaya kami xyh masak dlm keadaan letih cani... Kdg2 kami perlukan masa utk bersendiri masa PMS ni... so, ape kate korg seme give us time to stay alone for one or two hours...




DEAR MEN, 


Sorry we to have to place this monthly burden on you but obviously we can't help it if we have PMS symptoms. We know it's not your job to cater to our every whim when it's happening, but a little awareness of what we are going through and assistance in getting through those several days is well worth the effort.

Thursday, October 13, 2011

Good parenting tips!

Terbace tips ni dari fb seorang sahabat.... sgt bagus utk kite same2 apply....


## Tips membesarkan anak-anak ##

1. Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baikNama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

2. Berikan anak anda pelukan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

3. Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

4. Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

5. Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusanmereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap  perkara termasuklah berbuat silap.

6. Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga, pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

7. Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah mengeluhKeluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

8. Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

9. Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.

10. Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diriMereka akan menirunya.

11. Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinyaSediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

12. Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka  lebih daripada sekali.

13. Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumahpeganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.

14. Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

15. Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

16. Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam.

17. Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

18. Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

19. Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

Ni la dia OUR FAMILY dari pandangan mata KAKAK..... sweet kan?

Monday, October 10, 2011

Killing me softly by The Lecturer's Room Aircond



Arghhhhh!!! The stupid aircond (and also the owner) is killing me!!! Eh... not me... killing us!!! Pls la... tlg la jg sket kebajikan kami... baper sgt la harga sebijik aircond tu kalau nk dibandingkan dgn keuntungan berjuta2 setahun tu. Yess... we all know... mmg center kitorg x bwk untung lately ni... tp kitorg pnh bg untung kt U ape? x blh ke jg sket kebajikan kami.... kami bekerja utk kamu. bkn kami mkn gaji buta. Tp dgn environment yg sgt2 x selesa ni, sket sebanyak mengganggu prestasi kami utk bt keje tau.

Ish mls nk ckp byk lah... nk mengata lebih2 ni tmpt cari mkn kan.... kang kurang lak keberkatan tu.... tp personally aku mmg SANGAT-SANGAT TAK TAHAN dengan kepanasan ni....

KEPANASAN INI MEMBUNUHKU hokayyyyy!!! Sekian! 

Thursday, October 6, 2011

Blog Action Day 2011 this OCTOBER 16! Don't miss it guys!!!

Kawan2... jom kite ramai2 join campaign ni.... tulis ape saje ttg FOOD on October 16 ye. Tp sblm tu register dulu kat page kat bwh ni... (click the following pic ok)



Bad

Wednesday, October 5, 2011

Senyumlah!

Hadapi dengan senyuman
Semua yang terjadi
Biar terjadi .
Hadapi dengan tenang jiwa
Semua... Kan baik baik saja

Bila ketetapan tuhan
Sudah ditetapkan
Tetaplah sudah .
Tak ada yang bisa merubah
Dan takkan bisa berubah

Relakanlah saja ini
Bahwa semua yang terbaik
Terbaik untuk kita semua
Menyerahlah untuk menang



Sesungguhnye fikiran aku sgt2 berserabut lately ni. Hidup ternyata semakin berliku. Mungkinkah semuanya begitu? Liku2 semakin bertambah bile bertambahnya umur kite?

X tau tentang org lain... yg pastinya lagu ni dpt menenangkan hati aku, dpt merilekskan fikiran aku... dan dpt meningkatkan kesabaran aku dlm menghadapi setiap dugaan dari Yang Esa... Dan lagu ni mewujudkan satu kekuatan dalam diri ni...

Senyumlah dear readers... kerana senyuman yg terukir di bibir itu akan meresap ke dalam hati kite... (x percaye leh cube ok...)

Semoga aku akan sentiasa tabah dan sabar.... aminnnn......
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...