.....what i've felt, what i've known, never shine through in what i've shown.....

Friday, February 18, 2011

Berhenti keje. Perlu ke?

Bulan 6 ni limah (bibik aku) tamat kontrak. Ohmai.. pening kepala ni memikirkan... saper la nk jg ank2 aku nanti... :( walaupun bln 6 tu lame lg... skang ni aku dh terase stress nye...berserabutnye otak ni. Nk je aku berenti keje & jg ank2 aku sniri... OK ke kalau aku berenti keje?

Hmm.... kalau aku berenti keje, ape yg aku nk bt ek? mane nk korek duit nk byr hutang2 bank tu seme? oh dilemmanye diriku ini.... Tp skang ni... hati aku mmg kuat nk berenti keje. Maybe sbb dh lame sgt aku ngajar kat sini. Maybe sbb dh bosan... Now ni aku tgh pening memikirkan... ape backup aku kalau aku berenti keje nanti? Bisnes? Ape bisnes yg aku nk bt? Aku ade bbrp options...
1. Bisnes kek. Mmg ok... tp rasenye xdpt nk menampung komitmen bank aku...  dan income pun x tetap. Ikut musim. Kalau ade org order, ade la. Kalau dlm sebulan tu ramai yg order & order tu byk, byk la aku dpt. Mcmn kalo bulan berikutnye xde org order? Mane aku nk cari duit?
2. Jadik freelance trainer. Sambil tu buat buku2 ilmiah & publish. Buku2 tu maybe aku blh gunakan mase training. Maybe aku leh tumpang kt bisnes boi & abenan. Tp same gak... mcmn kalau xde job utk bln tu?
3. Amek lesen kementerian kewangan & dapatkan tender2 kerajaan... xkire la tender ape pun... kantin ke... supply brg2 ke... Kalau aku ade org dlm, maybe blh masyuk... Modal? byk yg blh tlg... tekun ade... mara ade...
4. Usahakan utk bukak cafe (impian aku adik beradik) secpt mungkin. Kalau impian ni tercapai, mmg kompem aku akan berenti keje dan jadi pengurus cafe tu...
ATAU...
perlu ke aku teruskan je keje kat sini & hantar je ank2 aku kt nursery atau cari je org yg blh jg ank2 aku pasni?

Hmm... keje sini pun gaji x pnh cukup. Dgn gaji yg aku ade skang ni, rasenye kalo aku berenti pun xbyk ruginye... Xde effect pun. Bukan ckp bsr... tp aku dh bosan dgn company ni yg cume tau kerah tenaga pekerja tp xtau nk hargai ape yg kitorg dh buat. Nk kitorg bg komitmen lebih utk company, tp gaji xnk naikkan. Bonus pun xpnh nk bg. Whada***? Kedekut punye company! (eh... tibe2 aku emo lak... hehehehe...)

Ohmai... semoga Allah beri petunjuk kpd aku utk bt keputusan yg terbaik bile smpi masenye nanti....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...