.....what i've felt, what i've known, never shine through in what i've shown.....

Sunday, February 27, 2011

bebelan demi bebelan demi bebelan...

Aku xtau ape salah aku. Umur aku dh nk masuk 35thn, married dan dh ade 3 org anak. Tp kenape aku masih lg kena marah tiap2 hari seolah2 aku ni umur 15 tahun. Tiap2 hari ade je salah aku ank beranak. Aku bosan. Dan aku stress. Kenape mesti membebel? Xboleh ke ckp elok2? Kenape aku sekeluarga sentiasa salah di mata dia? Aku sedih dan tensen sgt. Otak ni terasa penuh dan berserabut. Dada terasa perit setiap kali lalui seme ni. Rasenye x lame lg aku akan dpt sakit jantung dan mati mengejut. Baru puas hati. Kalau x suke, kami seme blh keluar. Tp akal ni masih waras. Dan rase t/jwb tu masih tinggi. Tp aku xtau sampai bile aku blh bertahan... :(

Saturday, February 26, 2011

my life is not beautiful...

Hidup terasa sgt bosan. Ada satu persoalan... "Boleh x kalau aku cuti dlm sehari dua dari menjlnkan rutin harian aku?". Terasa sgt penat dgn kehidupan sendiri. T/jwb terasa terlalu bsr utk aku pikul seorg diri. Ada yg blh membantu utk meringankan tugas aku dh di"ambil". Xpelah. Ade pihak yg lbh memerlukan dari aku.

Sejak laki aku keje kat Segamat, aku rase mcm xde life. Life seems to be so boring. Tiap2 hari jlnkan rutin yg sama. Duk rumah, duk rumah, duk rumah. Laki aku lak keje, keje, keje. Mase utk aku & ank2 semakin terhad. Maybe dia xsdr seme tu. Yg penting bg dia dpt cuti on sunday mcm org2 lain. Tp dia xsdr... Cuti dia tu xde makne pun kat aku & ank2. Ape la sgt cuti ahad tu kalau hari lain mase dia utk kitorg cume sejam dua. Xsmpi sejam pun kdg2.

Aku dh bosan! Sekian!

Thursday, February 24, 2011

owh penat ke?

Otak terase tepu... kepala terase berat... 

2 hari ni peruntukan masa di dpn pc mcm bertambah... tp keje xde la siap sgt pun... adoyaiiii... xde saper pakse aku duk dpn pc ni lame... pesal lak aku rase terbeban ngadap pc ni sdgkan aku sniri yg gatal2 duk ngadap lame2... huwaaaaaaaaa!!! penattttt!!!

Ni le keadaan pc saye lately ni... lembap jgn citer la... patut la lembap... dh pening... asyik bekerja jek... hehehe...


Nasib baik x jadik cani... Bertabahlah ye wahai pc ku sayang.... ;p


Wednesday, February 23, 2011

Chenta hatiku - Metallica...


Aku mmg minat giler ngan metallica ni... guys... tgk pengaruh dia betape kuatnye... dan dgr betul2 music dia... very powerful! xde saper leh lawan. Gabungan bunyi yg menghasilkan sesuatu yg indah.... oh mai....

Tuesday, February 22, 2011

Rojak

Bahan 1 : mengajar
Tah kenape sejak smlm aku sgt rajin dan bersemangat mengajar.... Adakah kerana nota dh siap? Atau adakah kerana aku dah bosan merasa bosan dgn kerjaya aku yg semakin membosankan ni? (dey... ape aku membebel ni haa???) Aku dh boring menjalani hidup yg membosankan. Life is beautiful right? So, my life should be beautiful too...

Bahan 2 : konflik
Sejak seminggu dua kebelakangan ni, hidup aku jadik semakin complicated. Dgn kondlik di tmpt keje... konflik di rumah... aku jadik over-stressed!!! kenape la hidup ni membosankan... Tp xpe... aku tau yg aku kena sabar... Besar hikmahnye org yg bersabar ni... Tul x ?

Bahan 3 : anakku syg
Bgn tido pg td tibe2 aku rase syg sgt2 kat ank2 aku... xleh bayangkan mcmn hidup aku kalo diorg xde... Walau pun diorg tu agak lasak (essp boboi), aku tetap syg diorg. Dengan kakak yg semakin matang dan bijak... boboi yg semakin petah bercakap... dan ain yg terlebih bijak dan sgt kuat merajuk... Hidup aku xkn lengkap tanpa 3 permata hati aku ni... Terima kasih Allah kerana mengurniakan aku dgn harta yg sgt2 berharga ni...

Bahan 4 : blogging
Tah kenape (sbnrnye terpengaruh ngan si shiela) hati ni meruap2 nk kembali aktif berblogging. Dulu aku ni sorg blogger tegar. Tiap2 hari ade je citer yg nk ditulis dlm blog. Tp blog tu dh lame aku tinggalkan sbb mcm dh messy sgt. Kalau ade yg masih sudi nk jengah leh la klik sini.... #Blog lame saya#... Oh lupe... nk tau naper aku stop berblogging? Sbnrnye sejak ade fb aku dh mule kurang menulis blog. Sbb ape yg nk diluahkan dh blh luahkan on the spot kat fb. Dan blh terus dpt komen. Tu yg best. Tp skang ni rasenye aku kena start blogging balik sbb rasenye xseme aku blh luahkan kt fb tu... Tau je la user fb tu mcm2 jenis... Ade yg xleh terima ngan status update aku... ade yg dengki... ade yg meluat... tp terpakse gak bace sbb aku tersenarai dlm friendlist dia dan status aku terkeluar kt newsfeed dia. So, bile ade yg xsuke, ade la yg nk mengata nanti... Ade yg perli2 kt status masing2... boring aku. So, sbg penyelesaiannye... baik aku membebel kt blog yg kompem pembacanye terhad... So, saper2 yg xsuke tu xyh la klik utk bace blog aku... hehehe...

OK... back to the title of this post.... kenape ROJAK? sbb aku campur adukkan mcm2 kes kt dlm ni... hehe... korang campurkan setiap bhn kat atas tu, maka terhasillah ROJAK. Sekian!

Friday, February 18, 2011

Berhenti keje. Perlu ke?

Bulan 6 ni limah (bibik aku) tamat kontrak. Ohmai.. pening kepala ni memikirkan... saper la nk jg ank2 aku nanti... :( walaupun bln 6 tu lame lg... skang ni aku dh terase stress nye...berserabutnye otak ni. Nk je aku berenti keje & jg ank2 aku sniri... OK ke kalau aku berenti keje?

Hmm.... kalau aku berenti keje, ape yg aku nk bt ek? mane nk korek duit nk byr hutang2 bank tu seme? oh dilemmanye diriku ini.... Tp skang ni... hati aku mmg kuat nk berenti keje. Maybe sbb dh lame sgt aku ngajar kat sini. Maybe sbb dh bosan... Now ni aku tgh pening memikirkan... ape backup aku kalau aku berenti keje nanti? Bisnes? Ape bisnes yg aku nk bt? Aku ade bbrp options...
1. Bisnes kek. Mmg ok... tp rasenye xdpt nk menampung komitmen bank aku...  dan income pun x tetap. Ikut musim. Kalau ade org order, ade la. Kalau dlm sebulan tu ramai yg order & order tu byk, byk la aku dpt. Mcmn kalo bulan berikutnye xde org order? Mane aku nk cari duit?
2. Jadik freelance trainer. Sambil tu buat buku2 ilmiah & publish. Buku2 tu maybe aku blh gunakan mase training. Maybe aku leh tumpang kt bisnes boi & abenan. Tp same gak... mcmn kalau xde job utk bln tu?
3. Amek lesen kementerian kewangan & dapatkan tender2 kerajaan... xkire la tender ape pun... kantin ke... supply brg2 ke... Kalau aku ade org dlm, maybe blh masyuk... Modal? byk yg blh tlg... tekun ade... mara ade...
4. Usahakan utk bukak cafe (impian aku adik beradik) secpt mungkin. Kalau impian ni tercapai, mmg kompem aku akan berenti keje dan jadi pengurus cafe tu...
ATAU...
perlu ke aku teruskan je keje kat sini & hantar je ank2 aku kt nursery atau cari je org yg blh jg ank2 aku pasni?

Hmm... keje sini pun gaji x pnh cukup. Dgn gaji yg aku ade skang ni, rasenye kalo aku berenti pun xbyk ruginye... Xde effect pun. Bukan ckp bsr... tp aku dh bosan dgn company ni yg cume tau kerah tenaga pekerja tp xtau nk hargai ape yg kitorg dh buat. Nk kitorg bg komitmen lebih utk company, tp gaji xnk naikkan. Bonus pun xpnh nk bg. Whada***? Kedekut punye company! (eh... tibe2 aku emo lak... hehehehe...)

Ohmai... semoga Allah beri petunjuk kpd aku utk bt keputusan yg terbaik bile smpi masenye nanti....

Wednesday, February 16, 2011

Get well soon, Qaisarah Irdina!

Mesti seme tertanye2 saper Qaisarah Irdina atau Sarah....

Actually sy x pnh kenal wanita ni dari dekat... tp jauh di sudut hati sy, sy mengagumi dia disbbkan pengaruh dia yg cukup kuat di FB. Dia seorg yg sgt rajin bertukar status di FB... dan disebabkan sikap dia tu, saye rase terlalu dkt dgn dia walaupun xpnh bersua muka. Dan rasa sayang sbg sahabat tu wujud dlm hati sy. Pelik kan... x pnh jumpe tp sy terasa dkt dgn dia dan ank2 dia... tu lah dia Shiela Firdaus atau Shiela Jefry....

Dan Sarah... puteri shiela yg comel... sdg bertarung nyawa skarang ni di hospital disebabkan pneumonia - sakit yg same mcm mumy. Sy dpt bayangkan perasaan shiela mcmn.... Tuhan... semoga Kau beri kekuatan kpd sahabatku ini... dan Tuhan... semoga Kau pulihkan dan beri peluang kepada Sarah Irdina utk terus bersama-sama ibu, ayah dan adik beradiknya yg lain.... Kau ringankanlah penyakitnya ya Allah... dia terlalu muda utk lalui semua kesakitan itu.... :'(

Saturday, February 12, 2011

Gotong royong yg betul2 gotong royong....

Wah! Setelah berbelas thn keje sini, baru hari ni rasenye sy bergotong royong dlm ertikate sebenar. Sy mop lantai ok. keje yg dh hampir 2 thn sy x buat. (sejak ade maid la katekan... huhuhu). Kasar jari jemari i ok! hahaha... jijik jek.

Hmm... skang ni cosmo dh xde cleaner sebenarnye. So, kami seme selaku warga cosmo yg sgt bertanggungjawab (mmg wajib bertanggungjawab pun) terhadap kebersihan cosmo sejagat, telah menjalankan aktiviti gotong royong di setiap pelesuk cosmo. Sejak kak ana xde... cosmo masih lg maintain... x terlalu kotor, tp xde la terlalu bersih... Hopefully cpt la sket cosmo ni dpt cleaner baru... xkan la kitorg nk bt seme tu selamenye kot.... kena byr gaji lebey ni Dato'! hehe....

Ok. The best part... bile gotong royong, mesti lah ade mkn2 kan... hehe... kitorg menjamu selera dgn laksa penang air tgn bini zaki yg sgt mabeles... yummy!!! sdp giler.... untung zaki dpt bini pandai masak.... err... gmbr sy upload kemudian lah ye... ade prob lak BIS sy ni... xleh nk upload gmbr....

So, hasil utk hari ni... cosmo telah bersih berkilat dan perut kami sgt kenyang.... Alhamdulillah aktiviti hari ni berjalan dgn lancar.....

Tuesday, February 8, 2011

Happy Birthday Nur Atiqa Natasya!

Diam x diam dh 6 thn aku jadik mama.... x sangke la pulak. Hari ni genap umur kakak 6 tahun. Masih terbayang lg detik melahirkan kakak. Detik paling berdebar tapi rileks ye... hahaha... kenape rileks? sbb aku x perlu meneran segala. Baring jek. Org yg bertungkus lumus keluarkan kakak dari perut aku. Ni seme gara2 kakak yg degil xnk pusing mase dlm perut la. Doktor cube betulkan supaya boleh bersalin normal pun xnk jugak betul. Last2 terpakse la caesar... Detik bersalin paling mudah berbanding ketiga-tiga ank aku. Tp aku tau ianya yg paling berisiko....

Mase pregnantkan Tasya, morning sickness aku teruk sgt. Smpi masuk wad sbb hyperemesis. Actually seme pregnancy aku camtu. Hehe... Tp tasya agak teruk smpi masuk hospital. Dan sbnrnye aku yg manje sgt gaknye. Anak dady la katekan... huhuhu...

Bile tasya lahir... wallah... sng giler nk jg dia... (walaupun x sesenang jg ain la...) x byk citer... xde nk melalak kuat2 mcm baby2 lain... nangis tp secara sopan gitu...

Skang ni tasya dh semakin besar dan bijak.... dan yg aku nmpk dia agak kreatif & nmpk matang....  ok lah... kite tgk gmbr2 je la yek...


Ni kek bday kakak... mcm biase aku bt sniri... dh 2 thn dh bt kek bday utk kakak... kek biase je ni... vanilla cake letak strawberry filling kt tgh2... yg penting kaler pink ok... itu WAJIB!

ni cupcake utk bg kwn2 dia kt skolah. dh jadik tradisi pulak start dia skolah... time bday bg goody bag kt kwn2 & celebrate kt skolah... kek kat atas tu utk celebrate kt skolah la tu... utk celebrate kt umh aku bt lain kot weekend nanti....

Ni gambar kakak mase kecik. Sgt tembam. Hehe... Tp makin besar makin kurus pulak...

Ni la kakak skang... sgt suke bergaye dpn kamera. Sblm ni dia sgt2 x suke bergambar... tp tah cane tibe2 leh jadik gedik la bile dpn kamera... haish... kakak... kakak... jgn over ok... hehe...

Ni gambar paling baru. Kakak & ain... tgk betapa bsrnye mate si budak ain tu... hahahha....

and ni kakak & boboi... boboi kalau bergambar mmg suke bt muke camtu... hehehehe....

Hmm... pape pun... aku harap sgt kakak membesar sbg anak yg baik dan mendengar kate... Dan semoga kakak bertambah bijak lagi hendaknye... Mama doakan yg terbaik utk kakak ok... Luv ya!

Monday, February 7, 2011

Cuti panjang yg sgt bz.... Syukran...

Cuti raye cine kali ni aku sgt2 bz. Mumy masih x pulih sepenuhnya. Jadi tugas masak memasak mmg turun ke aku la jawabnye. Dh jadi tradisi tiap2 thn mumy akan hantar makanan ke rumah Uncle Tan sebelah bile tibe raye cine. Menu dia : nasi minyak, ayam masak merah, dalca ngan pencuk. Dan thn ni... aku menyahut cabaran utk masak seme2 tu... cewah. Atas guide dari mumy dan bantuan boi & pudin, aku berjaya menyiapkan seme juadah tu... hehehe... nk tgk hasilnye nanti aku upload kt blog Yummilicious je lah....

Bulan februari ni alhamdulillah mmg bulan rezeki buat aku.... Byk betul tempahan yg aku terima. Alhamdulillah... Maybe sbb musim "mengawan" ni kan... ramai yg kawen segala... hehehhe... Yg untungnye org2 mcm aku la ni... Best la korg ni.. len kali kawen la beramai2 lg ye... hehehe...

Dh lah... xde yg menarik nk dishare... (sbnrnye masih lg rase janggal sbb dh lame sgt meninggalkan aktiviti blogging nih... ;p)

Wednesday, February 2, 2011

Kehidupan yang berubah....

Mmg lame betul x update blog ni... bz sgt dgn kehidupan skang.... sejak dady xde, semuanya dh berubah. Aku jadi lebih pandai berdikari. Dan i'm proud of myself sbb dh terbukti yg aku blh pikul tanggungjawab dady utk menjaga mumy sebaiknye....

7 Disember 2010....

Awal Muharam....
Mumy masuk ICU. Koma... Tuhan je yg tau mcmn perasaan aku. Ya Allah... hidup terase gelap. Dunia mcm x bermakna. Besarnya dugaan Allah kpd hambanya yg lemah ni.... Aku jadi mcm org hilang arah. Syukur Tuhan beri kekuatan kpd aku utk hadapi dan menguruskan semuanya.


Kalau tgk pd keadaan mumy, aku ingat aku akan kehilangan mumy spt mana aku kehilangan dady. Syukur yg x terhingga sbb Allah beri aku peluang....

Mumy mula warded pd 7hb mlm sbb jangkitan paru2. Dia cume lelah biasa dan doktor bagi bantuan oksigen. Mlm tu aku hantar limah utk teman mumy dan aku balik uruskan dan jage budak2. Dlm kul 4.30 pg, doktor call bgtau pernafasan mumy makin teruk dan mintak aku dtg hospital utk sain dokumen sbb doktor nk masukkan tiub kan mumy. I thought it was just a procedure. Aku call akak aku... then aku kejut boi. Kitorg x rushing sbb ingat xde pape. On the way to hospital, limah call... "kakak.. takut..." dia kate. Smpi kat wad, aku betul2 terperanjat. 4 org doktor tgh bertungkus lumus bagi bantuan kat mumy. Aku sgt2 terperanjat sbb aku xsangka org yg aku tgk tu adalah mumy aku. Sorg doktor dtg kan aku utk terangkan keadaan mumy. "Mak awak dalam keadaan tidak stabil" kate doktor tu. Dia terangkan serba sikit & mintak aku sain. Mumy masih lagi cube diselamatkan. X lame lps tu doktor dtg skali lg kat aku dan ckp "mak awk dlm keadaan kritikal. kami akan masukkan dia ke dlm ICU." . Aku mcm nk pengsan. Gelapnye dunia. Aku menangis tanpa air mata. Xtau kenape. Terlalu sedih. Terase lutut ni sgt lemah.... Bermula dari detik tu... kehidupan aku totally berubah....

Kehidupan terpaksa dibahagi2kan... suami, ank2, mumy yg sakit, keje, tugas2 kek... terlalu besar t/jwb yg aku kena pikul... dan kehidupan aku menjadi semakin dan sgt2 bz (smpikan kdg2 nk mkn pun xsmpt...). Tapi aku redha... aku bersyukur kerana Allah bg aku peluang ke-2 utk menjg mumy... dan Allah bg aku peluang dan kekuatan utk pikul semua ni dgn tabah. Dan syukur sbb hari ni... mumy dh semakin sihat. Siap dh blh tolong aku goreng ayam lg td... :) Seme ni rasenye berkat doa dari seme jugak... TQ ye kwn2....

Alhamdulillah jugak... bisnes kek aku pun semakin maju walaupun ada serba sedikit ujian dan dugaan yg aku lalui... Aku akan cube yg terbaik utk bisnes ni dan jugak utk memajukan diri aku. Aku dh blh bt wedding cake tau. Satu improvement yg baik utk diri aku sniri. Ni gmbr wedding cake + cupcake yg diambil oleh customer aku... ok x for beginner mcm aku ni?



Kwn, tlg doakan yg terbaik utk aku ye... semoga kehidupan aku semakin baik hendaknye.... 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...