.....what i've felt, what i've known, never shine through in what i've shown.....

Sunday, July 27, 2008

Update

Aku dh update mobile blog aku... Actually aku nk update blog ni... tp x berjaye la... citer punye la byk... tp bile dpn pc/laptop jek... aku jadik ilang ingatan... huhu....

Stlh sekian lama


Lame tul aku xupdate blog ni kan. Bz yg amat smpi t'lupe kewujudan mobile blog aku ni. Hmm.. Skang ni si boboi afiq ridzuan dh setahun sebulan. Aktif yg amat. Xreti duk diam langsung. Memanjat je kejenye. Lum pandai jln lg. Tp dh memapah. B'debar'y ati ni nk menunggu dia pandai jln. Ari tu mcm biase bwk dia g terapi ikut appointment. Xsangka rupenye tu appointment terapi dia yg t'akhir. Pakar terapi tu kate kaki dia dh baik. So now ni tunggu dia b'jln je. Kalau 2 thn masih xjln br dia akan check blk. Alhamdulillah.. Syukur pd Allah. Lapang'y rase ati ni bile dgr camtu...

Wednesday, July 2, 2008

OD-ASB ???

Ape tu ??

X seme org pnh dgr pasal ni. Tp lately, teknik ni dh semakin popular kat mane2. Gune dia - as a financial tool. Kebanyakan officemate aku tgh sibuk ngan bende ni. Termasuk la aku. And aku adalah antara yang terawal try bende ni. Xtau naper dulu aku x tergerak lak nk try bende ni. Aku dh tau teknik ni dh setahun lbh rasenye. Tp mase tu hati ni masih lum terbukak nk try. X berani kot...

Skang ni... perkataan OD-ASB ni dh sebati dh ngan org kat sini. Seme org tgh dlm proses nk cube. Aku & zai dh pun cube. Cume tgh try utk maintain jek akaun OD tu...

Tujuan aku buat mende ni : utk kukuhkan financial aku

Cara dia senang jek :
STEP 1 : G buat loan (biasenye org pilih bank rakyat sbb interest dia rendah. Other option - MBSB, B. Islam. Yg lain x digalakkan sbb interest tinggi). Buat la loan tu minimum dlm 12k (sbb utk buat overdraft facilities minimum dia 11k). Kate la kite pinjam 15k.

STEP 2 : Bile loan approved, guna duit loan tu utk beli ASB. Bile pinjam 15k, xdpt penuh. Campur tolak seme katelah kite dpt 14k. Jgn buat ASB seme. Ketepikan rm1000 utk bukak current account nanti (STEP 4). So, kite beli ASB sebanyak rm13k.

STEP 3 : G PNB utk tukarkan asb yang kite dh beli gune buku tu ke dalam bentuk cert (sijil). Jap je proses ni. Tp ade kena charge baper rm tah. Aku x ingat.

STEP 4 : Bawak sijil asb tu ke mane2 cawangan RHB (sbb RHB je yg provide facilities ni kat Muar). Apply for overdraft (OD) facilities. Gunekan sijil kite sebagai cagaran. Very simple (kalau RHB Muar la). Isi borang, dlm 3-4 hari bende tu leh approve. Pastu dtg utk sain aggreement & bukak current account (mase ni la gune duit rm1000 yg kite dh ketepikan tu). 2-3 hari pastu, dtg balik RHB utk amek buku cek & buat kad ATM beserta dotcom card. Lbh kurang seminggu pastu RM12350 dh jadik milik kite (kite boleh kuarkan sebanyak 95% dari jumlah cagaran kite. Sijil kite rm13k. So, 95% from 13k = 12350)

STEP seterusnye... korang explore la sniri. Berlambak2 source kat internet ni pasal mende ni. Yg penting, after STEP 1 - 4, every month kite kena kuarkan beberapa amount fr our OD utk masuk balik kat ASB. Pengiraan tu agak complicated utk aku terangkan kat sini. Korang bace & phmkan sniri la yek.

Bukak link ni :
1- http://www.irwan.biz/explaining-the-asb-loan-plus-od-method/
2- http://sheisagirl.wordpress.com/2008/01/31/learn-od-asb/
3- http://www.melayu.com/perkampungan/viewtopic.php?t=31995&sid=78e95d0c0cfbcad2eb0d0952e551ff04

byk lagi sebenarnye... kat setiap link tu ade byk link yg lain. Korang explore la ye. Aku cume bukakkan jalan jek. Arah tuju, korang cari la sniri... Yg penting korang kena ingat... nk buat ni, make sure korang dh betul2 phm dulu baru leh bt... SEMOGA BERJAYE HENDAKNYE...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...