.....what i've felt, what i've known, never shine through in what i've shown.....

Wednesday, December 31, 2008

New Year's Eve : Good bye 2008...

At last... 2008 berlalu gak(ada beberapa minit lagi... ). Ape yg aku boleh katekan... 2008 adalah tahun yang sangat mencabar dlm hidup aku... Terlalu byk suka duka yang aku dh lalui sepanjang 2008 ni. Yang suka tu mmg la aku akan sentiasa ingat... tp yang duka tu pun x mungkin aku boleh lupe (tapi aku cube jugak)...

Ade gak beberapa perkara yg unexpected yang berlaku masa dh ujung2 2008... mcm tibe2 leh terpregnant lak.. huhu... aku x plan langsung... and beberapa perkara lain yang aku cube x nk ingat... Walau ape pun... aku bersyukur atas setiap ape yang Allah bagi walaupun perkara tu aku x jangka... Alhamdulillah... aku dapat hadapi segala dugaan dengan tabah...

Alhamdulillah 2008 membawa perubahan yang positif pada pembesaran putera aku, Muhammad Afiq Ridzuan. Alhamdulillah, dia membesar sama seperti kanak-kanak lain. Bersyukur sgt sbb aku dh buat keputusan yang betul masa awal thn 2008 dulu. Terima kasih Allah sebab menggerakkan hati aku untuk buat keputusan tu... Dan satu lagi perubahan positif adalah dari segi financial aku. Alhamdulillah.... Semoga rezeki aku makin bertambah...

Tentang azam tahun baru... rasenye new year's eve tu bukan sesuatu yg besar dlm hidup aku. Tp ade la jugak sket2 azam yg aku buat tiap2 thn. Utk 2009, rasenye azam tu biar la aku simpan jek. Kalau citer kat org leh jadik stress lak bile aku xdpt capai. Yang pasti ada beberapa azam 2008 yang aku dh berjaya capai... Alhamdulillah....

Semoga tahun 2009 menjanjikan kebahagiaan dan kejayaan dalam hidup aku... Semoga baby yang bakal lahir penghujung April nanti menambahkan makna dalam hidup aku & suami aku. Doa yang x terhingga adalah semoga baby aku lahir sempurna... Aku x sanggup nk tgk baby aku tanggung penderitaan yang Muhammad Afiq Ridzuan lalui sebelum ni.... Cume Allah je yang tau perasaan aku sebagai ibu... Perkenankan Ya Allah....

Friday, December 26, 2008

Abdul Jamak's Family Reunion / Gathering

Rasenye masih belum terlambat kalau aku nk citer pasal ni...

20 Disember 2008 hari tu aku g family gathering kat Puspanitapuri, Putrajaya. Best tul. Ramai tul kaum kerabat aku ni rupenye. Gathering ni gathering bagi keluarga arwah Tok Jamak... iaitu atuk kepada nenek aku. Nenek aku adalah generasi ke-2 keturunan tok jamak, mak aku generasi ke-3, dan secara x langsung aku ni generasi ke-4 keturunan tok jamak. Actually setakat ni, dh ade sampai 6 generasi tok jamak kat muka bumi ni yang bermastautin kat merata-rata tempat dlm mesia terutamanya dan jugak luar negara.

Arwah Tok Jamak ni ada 10 orang anak. Mohammad, Mahmud, Andak, Hamidon, Safiah, Khadijah, Zainab, Abdul Majid, Hassan dan Hussein (kembar Tok Hassan). Aku dari keturunan Tok Hassan. Setakat hari ni, bilangan keturunan Tok jamak yg dpt dikumpulkan atau yg dpt di"trace" ada dlm 2000++ termasuk yang berkahwin dgn keturunan tok jamak (laki haku, bapak haku dsbnye la tu). Dan yang dtg gathering ari tu dianggarkan dlm 700-800 org. Keturunan tok jamak ni dh melahirkan beberapa org yg ternama gak kat negara kite (ni bukan nk riak ye.. tp aku tumpang bangga dengan kejayaan keturunan tok jamak ni...). Antara individu yang menjadi kebanggaan keluarga Abdul Jamak bin Majok ialah... orang yg nama dia diambil untuk diabadikan kat nama kampung Mawi (Bekas pengarah FELDA) ... Tan Sri Taib Andak, orang yg pernah sain duit yang kite gune sblm Zetty Akhtar sain (Bekas gabenor bank negara) ... Tan Sri Jaafar Hussein, bekas Ketua Polis Negara... Tan Sri Jaafar Abdul, dan sorang lagi merupakan salah sorang pejuang kemerdekaan kalau x silap (aku pun xbaper ingat sbb aku ni sejarah kiok sket), Dato' Fatimah Hj Abdul Majid.

Kebanyakan yg hebat2 aku tgk kat keluarga Tok Jamak ni adalah generasi kedua dia... Semua nama kat atas tu adalah dari generasi kedua Tok Jamak. Lagi satu setelah dikaji salasilah keluarga ni.. baru la tau yang sebenarnye keluarga ni adalah dari keturunan Raja Chempa... ada darah raja rupenye aku ni... huhu...


Walau ape pun.. aku bangga jadi waris keturunan Tok Jamak... dan aku seronok g gathering tu... Walaupun penat (sbb acara dari pg sampai ptg) tp aku happy dan puas hati sbb dpt jumpe sedara mara dari segenap pelesuk malaysia dan serata dunia yg aku sniri xpnh kenal. Hopefully akan ade lg gathering mcm ni akan dtg... Insyaallah aku g lagi...


Sebahagian dari ahli keluarga yang hadir. (Jgn tanye aku yg mane sbb aku pun x tau... hehe...)

Klik untuk berita penuh pasal gathering ni...

Wednesday, December 24, 2008

Cinta ini membunuhku...

Kau membuat ku berantakan
Kau membuat ku tak karuan
Kau membuat ku tak berdaya
Kau menolakku, acuhkan diriku

Bagaimana caranya untuk
Meruntuhkan kerasnya hatimu
Kusadari ku tak sempurna
Ku tak seperti yang kau inginkan

Kau hancurkan aku dengan sikapmu
Tak sadarkah kau telah menyakitiku
Lelah hati ini meyakinkanmu
Cinta ini membunuhku...


Monday, December 22, 2008

Sistem poliklinik yg maha lembap!


Aduhh.. Sakitnye ati aku. Ape la lembap nk mampos poliklinik ni? Dh tau patient ramai, sediakan la lbh dr sorg doktor yg b'tugas. Tiap2 kali pregnant ni la masalahnye. Bile appointment dgn doktor je mcm ni la gayenye. Berjam2 menunggu. Diorg ni xreti2 ke nk improve? Kan ke masalah ni dh lama b'laku. Xkan xde saper2 komplen kot sblm ni? Td aku dh komplen kt hotline dia. Tgk ada perubahan x nanti. Aku ni dh tunggu dh lbh 60 minit tau. Konon dlm piagam pelanggan "setiap pelanggan akan diberi perkhidmatan sepenuhnya dalam masa 60 minit". Bla la. Auta je lbh!

Wednesday, November 26, 2008

Kissing in public ? Budaya kite ke ?

Budak2 skang ni betul2 ikut budaya nampaknye.... Smlm depan mata aku ade satu couple ni leh kissing. Cheh... x hormat org tul. Kat kawasan taman perumahan tu. Bukan kiss kat pipi ke hapa... tp comolot tu... huh.. biadap!! Kalau iye pun nk bercium sgt, sorok2 la sket. Xyh la nk tunjuk kat org tua2 + budak2 kecik kat taman tu. Aku yg dh kawen ni pun setakat cium pipi je. Tu pun lps salam nk g keje. Dan tu pun sebenarnye dengan perasaan yg agak malu...

Aku nk je hon kan smlm.. tp bile tgk muke balak dia cam pecah rumah, x jadik lak. Kang dia bakar keta aku kang... x ke naya... huhu.. Aku kenal budak lelaki tu... dan aku kenal sgt nenek dia... Aku tau la sedara mara + dia sniri tu gangster... tp x bermakna dia blh bt sesuke ati dia kan... Hish.. sakit mate tul la!

Monday, November 24, 2008

Cerita Artis Malaysia (CAM)

Ni artis baru ni... tgh nyanyi lagu terbaru yang lirik & melodinya dicipta sendiri secara spontan... hehe...

Saturday, November 8, 2008

Jg exam


Aku kt 0405. Jg mterm. Ngantuk. Xckp tido sejak selasa. Boboi xsihat. Sejak selasa hari tu smpilah skang. Lelah, demam, batuk, selsema. Risaunye hati ni. Tuhan je yg tau. Mata ni mengantuk yg amat. Smlm 1 hari kepala ni rase pusing. Low BP gaknye. Melayang je rase kekadang. Mcm nk pitam pun ada. Tp gagah'n jg diri ni utk jg si kecik tu. Sian dia. Kecik2 dh diduga mcm2. Semoga dia cpt sembuh Tuhan. Xsanggup nk tgk dia sakit camtu.. :-(

Sunday, October 19, 2008

Life is not perfect...

Td tgk gambar kawan aku kat Mekah... Ya Allah... canteknye Mekah... bile la aku dpt g sana agaknye. Aku tgk, kawan2 aku semenye dh bersepah serata dunia. Aku gak yg kat Muar ni dari dulu sampai skang... sedeynye. Terase rendah diri pulak. X berjaya ke aku ? Selama ni aku ingat hidup aku dh perfect. Dh cukup ape yg aku nk. Tp bile tgk pencapaian dan kejayaan kawan2 setakat ni... Terase diri ni kecik sgt. God... byk lagi yg aku belum capai rupenye. Maybe aku terlalu mudah berpuas hati dgn ape yg aku buat... sbb tu la hidup aku setakat ni jek kot. Hmm... bukan x bersyukur... Aku bersyukur atas nikmat yang Tuhan dh bg... Cume kalau diberi peluang, I want more... Mungkin bukan dari segi duit atau harta... tp dari segi pengalaman hidup dan ilmu pengetahuan... Aku nk lebih dari ape yang aku dh dpt capai now ni... Dan aku tau, aku perlu berusaha untuk dapat lebih dari ape yg aku ade skang....

** teringin sgt nk g oversea cam kawan2 yang lain... tgk gmbr diorg kat disneyland la... kat Jepun la... kat Mekah la... jelesnye.... bile la aku nk mcm diorg... aku ni setakat S'pore pun x abis jln... tu je oversea yg paling jauh... huhu...

Friday, October 17, 2008

Thursday, October 16, 2008

Boboi & Baby Fasha... sooo cute....

Alamak... gatalnye anak bujang mama ni.... hehe....

Wednesday, September 24, 2008

Mood raye yang hilang...

Tahun ni rase mcm xnk raye je... Aku x larat. Badan lemah. Asyik muntah2. Kdg2 aku rase mcm dh x larat nk hadapi semua ni lg... Emosi pun jadik lemah... :(

Tahun ni... plan beraye kat Kluang. Kalau ikutkan, aku mmg x larat. Tp aku x berani nk ckp kat laki aku. Takut dia kecik ati & takut dia marah. Tu pun bile aku ckp td dia mcm dh marah... sedeynye... nk raye cani.... :( kenape la dia x phm keadaan aku skang ni.... :(

Monday, September 15, 2008

Sakit...

Pinggang sakit... perut pun sakit... mcm senggugut lak...
Rase cam nk period pun ade...
Naper ek ?
Aku takut la...
X pnh lak awal2 pregnant rase cani...
Aku lasak sgt ke ?
Ke budak2 kat umah tu lasak sgt...
Si kecik tu suke sgt duk atas perut aku...
Ke papa diorg yg lasak... ?
oopppsss... hehe...

Tuhan... semoga semuanye ok.. hopefully baby aku x de pape....

Friday, September 12, 2008

HUARGHHHHHHHHH!!!!!!! NK MARAH!!!!!!!!!!!!

Boring...
Asyik nk muntah jek...
Menyampah dgn diri sendiri...
Kenape la aku ni cani ?
Arghhhhh... tensennye!!!!!!!
Rasa mual ni bt aku rase cam nk marah2 jek.
Biadap tul!!!!

Tuesday, September 9, 2008

Cerita morning sickness...

My God !!! Aku benci morning sickness!!! Ni adalah penyebab utama aku x ready nk pregnant. X sanggup nk lalui benda ni. Siksanya Ya Allah... Semua serba x kena. Makan salah, x makan salah. Sepanjang masa tekak ni mual. Semua bau aku alah. Panas x boleh, sejuk sgt pun x boleh. Penat lagi la x boleh. Rushing pun x boleh. Rase nk menangis jek. Tp menangis pun bukan leh ilang rase ni. Muntah tetap muntah. Ari ni muntah sampai tahap dah x de ape nk kuar dah. Angin jek. Tp tekak tetap mual.

Pregnant kali ni dia punye mengada2 sama mcm mase pregnant Tasya. Baby girl gaknye. X tau lah. Dugaan Tuhan kan. Girl ke boy ke x kisah lah. Yg pasti, mcm mase tasya dulu... aku suke sgt tgk muke laki aku... tp aku benci sgt bau dia. Huh.. ape busuk sgt laki aku skang ni. Benci la aku. Leh jd marah bile duk dkt dia. Bile dia dekat aku jek aku tahan nafas. Hehe... jahat x ? Sori la pa. Papa busuk. Xleh nk bt ape. Terpakse tahan nafas. Aku benci bau laki aku, aku benci bau bilik air kat umh tu, bau sabun, syampoo, minyak rambut, segala2 ape yg wangi lah aku benci. Bau keta dady pun aku mual. Sama ngan bau keta aku. Lum lg bau cosmo. Argghhhh... xde ke benda yg x memualkan dlm dunia ni ?????

Ya Allah.... tolong aku... Kuatkan semangat aku... Ni dh yg ke-3. Naper aku masih nk kalah lg ? Tolong Ya Allah... jadikan aku seorang yang tabah untuk hadapi dugaanMu yang satu ni.... aminnn.....

Friday, August 29, 2008

OH MY GOD....

I'm expecting for the 3rd!!!
At first...
Aku x ready.. emosi tgh x stabil... financial pun masih x kukuh...

Tapi...

Bile tgk reaksi positif dari laki aku (ala... dia dlm proses memujuk.. mmg la...),
aku rase aku dh ready... walaupun sket..
Hmm... berjaya ye teknik memujuk dia tu...
Syabasss papa...
ala... ikutkan je... seronok gak kena pujuk ni... ;p

Saturday, August 23, 2008

Tuhan cuma menguji...

Tuhan x kan memberi kita dugaan yang x mungkin kita x dapat tanggung.... dan setiap dugaan yang diberi, pasti ada hikmah disebaliknya... dan aku dh mula merasai hikmah tu...

Alhamdulillah... berkat kesabaran & doa yg x henti kepada Allah, aku dpt hadapi dugaan hidup ni dengan tenang dan tabah... Semoga semangat yang hilang dapat dipulihkan... dan sinar itu muncul kembali.... aminn...

Thursday, August 21, 2008

Doa untuk suami...

Untuk suami tercinta... Junaidi bin Othman...
semoga Allah beri yang terbaik untuk papa....

أللَّهُمَّ لَكَ الحَمْدُ وَلَكَ الشُّكْرُ كَمَاأنْتَ أهْلَ لَهُوَكَمَا يَنْبَغِي لِجَلاَلِ سُلْطَانَكَ وَلِكَرِيمِ وِجْهِكَوَعِزِّ جَلاَلِكَ اِذْ يَسَّرْتَ لِي هَذَا الزَّوْجَ, أللَّهُمَّأجْعَلْهُ قُرَّةَ عَيْنٍ لِى وَعَوْناً عَلَى طَاعَتِكَاللَّهُمَّ اجْعَلْنِي لَهُ سُكْناً وَعَلَيْهِ نَاصِيَةً مُبَاَرَكَةًاللَّهُمَّ حَبِّبْنِي اِلَيْهِ وَحَبِّبْهُ اِلَيَّوارْزُقْنَا الذُّرِّيَّةَ الصَّاِلحَةَ لَّتِى بِصَلاَحِهَا صَلاَحَ دِيْنِنَا وَدُنْيَانَااللَّهًمَّ اجْعَلْ مَا بَيْنِي وَبَيْنَهُ مِثْلَ مَا بَيْنَ عَلِيًا وَفَاطِمَةًاللَّهُمَّ ألِّفْ بَيْنَ قَلْبِي وَقُلُوْبِ أهْلِهِ بِرَحْمَتِكَ يَا ارْحَمَ الرَّاحِمِيْنَاللَّهُمَّ اسْتُرْ عَنْهُ عُيُوْبِي وَاسْتُرْ عَنِّي عُيُوْبَهُوأظْهَرْ لِي مَحَاسِنَهُ وارْضَنِي بِمَا رَزَقْتَنِي وَبَارِكْ لِي فِيْهِِاللَّهُمَّ سَخِّرْ لِي زَوْجِي,اللَّهُمَّ يَسِّرْ أُمُورِي مَعَهُ وَصَرِّفْ عَنِّي شَرَّهُوَأقْنَعْنِي بِهِ وَأقْنَعْهُ بِيأللَّهُمَّ اجْعَلْنِي بِعَيْنِهِ كَبِيْرَهُ وَفِي عَيْنِي صَغِيْرَهُأللَّهُمَّ أفْتَحْ بَيْنِي وَبَيْنَ زَوْجِي وَأَهْلِي وَأنْتَ خَيْرَ الْفَاتِحِيْنَاللَّهُمَّ يَاجَامِعَ النَّاسِ لِيَوْمِ لاَ رَيْبَ فِيْهِ ,اجْمَعْ بَيْنِي وَبَيْنَ زَوْجِي عَلَى خَيْرٍاللَّهُمَّ اجْعَلْنِي لَهُ كَمَا يُحِبُّ وَاجْعَلْهُ لِي كَمَا اُحِبُّ,وَاجْعَلْنَا لَكَ كَمَا تُحِبُّاللَّهُمَّ اجْعَلْ قَلْبَ زَوْجِي مُعَلَّقٌ بِحُبِّكَ ثُمَّ حُبِّ نَبِيِّكَ ثُمَّ حُبِّياللَّهُمَّ يَا وَلِيَّ نِعْمَتِي وَيَامَلاَذِي فِي كُرْبَتِياجْعَلْ نَقْمَتَهُ عَلَىَّ بَرْداًً وَسَلاَماًً كَمَا جَعَلْتَ النَّارَ بَرْداًً وَسَلاَماً عَلَى أِبْرَاهِيْمَأللَّهُمَّ أهْدِيْهِ اِلَى مَاتُحِبُّ وَتَرْضَيأللَّهُمَّ أَيْقَنْتَ قَلْبِي بِكَ بِأَنِّي لاَ أُهْلِكَ وِانْتَ مَعِي
أللَّهُمَّ آمِينأللهُمَّ آمِينأللهُمَّ آمِين

Ya Allah bagi Mu segala kepujian dan kesyukuran sebagaimana layak untuk Mu dengan kebesaran kekuasaanMu dan kemulian wajahMu dan ketinggian kemulianMu yang bilamana Engkau menjadikan dia sebagai suamiku.

Ya Allah Engkau jadikanlah dia penyejuk mataku dan pembantu untuk aku mentaati Mu

Ya Allah Engkau jadikanlah aku sebagai penenang untuknya dan penasihat yang diberkati

Ya Allah Engkau kasihkan aku kepadanya dan kasihkanya kepada aku
Dan rezekikan kami zuriat yang soleh yang menjadi kebaikan kepada agama dan dunia

Ya Allah jadikan antara kami berdua sebagimana antara Ali dan Fatimah

Ya Allah satukan hatiku dengan hati-hati ahli keluarganya dengan rahmatMu Wahai Yang Maha Pemurah

Ya Allah tutupilah keburukanku padanya dan tutupilah keburukannya kepada ku
Dan perlihatkanlah kepadaku kebaikannya dan redhakan aku apa yang telah Kamu beri kepadaku dan berkati aku padanya

Ya Allah permudahkanlah ia bagi ku dan permudahkan urusanku bersamanya dan jauhikanlah aku keburukannya Jadikanlah aku berpuashati dengannya dan dia berpuashati denganku

Ya Allah jadikanlah aku dimatanya hebat dan jadikanlah ia dimataku kecil

Ya Allah bukakanlah antaraku dan suamiku dan ahli keluarganya sesungguhnya Engkau sebaik-baik pembuka

Ya Allaha yang menghimpunkan manusia pada hari Kiamat, himpunkan aku dan suamiku dalam kebaikan

Ya Allah Engkau jadikan aku sebagaimana yang ia sayangi dan jadikan ia sebagaimana yang aku sayangi dan jadikan kami sebagaimana yang Engkau sayangi

Ya Allah Engkau jadikan hati suamiku tergantung kepadaMu dan kemudian tergantung kepada rasulMu dan kemudian kepadaku

Ya Allah Engkaulah yang menguruskan kenikmatan dan kelazatan dalam kesusahanku,Jadikanlah kegarangannya terhadapku suatu kesejukan dan keselamatan sebagaimana engkau jadikan api ke atas nabi Ibrahim suatu kesejukan dan keselamatan

Ya Allah berikanlah petunjuk kepadanya sebagaimana yang Engkau kehendaki dan redha

Ya Allah Engkau yakinkanlah hatiku bahawa sesungguhnya aku tidak akan dicelakai dan Engkau sentiasa bersamaku

Ya Allah perkenankanlah
Ya Allah perkenankanlah
Ya Allah perkenankanlah

** diambil dari watt's blog...

Sunday, July 27, 2008

Update

Aku dh update mobile blog aku... Actually aku nk update blog ni... tp x berjaye la... citer punye la byk... tp bile dpn pc/laptop jek... aku jadik ilang ingatan... huhu....

Stlh sekian lama


Lame tul aku xupdate blog ni kan. Bz yg amat smpi t'lupe kewujudan mobile blog aku ni. Hmm.. Skang ni si boboi afiq ridzuan dh setahun sebulan. Aktif yg amat. Xreti duk diam langsung. Memanjat je kejenye. Lum pandai jln lg. Tp dh memapah. B'debar'y ati ni nk menunggu dia pandai jln. Ari tu mcm biase bwk dia g terapi ikut appointment. Xsangka rupenye tu appointment terapi dia yg t'akhir. Pakar terapi tu kate kaki dia dh baik. So now ni tunggu dia b'jln je. Kalau 2 thn masih xjln br dia akan check blk. Alhamdulillah.. Syukur pd Allah. Lapang'y rase ati ni bile dgr camtu...

Wednesday, July 2, 2008

OD-ASB ???

Ape tu ??

X seme org pnh dgr pasal ni. Tp lately, teknik ni dh semakin popular kat mane2. Gune dia - as a financial tool. Kebanyakan officemate aku tgh sibuk ngan bende ni. Termasuk la aku. And aku adalah antara yang terawal try bende ni. Xtau naper dulu aku x tergerak lak nk try bende ni. Aku dh tau teknik ni dh setahun lbh rasenye. Tp mase tu hati ni masih lum terbukak nk try. X berani kot...

Skang ni... perkataan OD-ASB ni dh sebati dh ngan org kat sini. Seme org tgh dlm proses nk cube. Aku & zai dh pun cube. Cume tgh try utk maintain jek akaun OD tu...

Tujuan aku buat mende ni : utk kukuhkan financial aku

Cara dia senang jek :
STEP 1 : G buat loan (biasenye org pilih bank rakyat sbb interest dia rendah. Other option - MBSB, B. Islam. Yg lain x digalakkan sbb interest tinggi). Buat la loan tu minimum dlm 12k (sbb utk buat overdraft facilities minimum dia 11k). Kate la kite pinjam 15k.

STEP 2 : Bile loan approved, guna duit loan tu utk beli ASB. Bile pinjam 15k, xdpt penuh. Campur tolak seme katelah kite dpt 14k. Jgn buat ASB seme. Ketepikan rm1000 utk bukak current account nanti (STEP 4). So, kite beli ASB sebanyak rm13k.

STEP 3 : G PNB utk tukarkan asb yang kite dh beli gune buku tu ke dalam bentuk cert (sijil). Jap je proses ni. Tp ade kena charge baper rm tah. Aku x ingat.

STEP 4 : Bawak sijil asb tu ke mane2 cawangan RHB (sbb RHB je yg provide facilities ni kat Muar). Apply for overdraft (OD) facilities. Gunekan sijil kite sebagai cagaran. Very simple (kalau RHB Muar la). Isi borang, dlm 3-4 hari bende tu leh approve. Pastu dtg utk sain aggreement & bukak current account (mase ni la gune duit rm1000 yg kite dh ketepikan tu). 2-3 hari pastu, dtg balik RHB utk amek buku cek & buat kad ATM beserta dotcom card. Lbh kurang seminggu pastu RM12350 dh jadik milik kite (kite boleh kuarkan sebanyak 95% dari jumlah cagaran kite. Sijil kite rm13k. So, 95% from 13k = 12350)

STEP seterusnye... korang explore la sniri. Berlambak2 source kat internet ni pasal mende ni. Yg penting, after STEP 1 - 4, every month kite kena kuarkan beberapa amount fr our OD utk masuk balik kat ASB. Pengiraan tu agak complicated utk aku terangkan kat sini. Korang bace & phmkan sniri la yek.

Bukak link ni :
1- http://www.irwan.biz/explaining-the-asb-loan-plus-od-method/
2- http://sheisagirl.wordpress.com/2008/01/31/learn-od-asb/
3- http://www.melayu.com/perkampungan/viewtopic.php?t=31995&sid=78e95d0c0cfbcad2eb0d0952e551ff04

byk lagi sebenarnye... kat setiap link tu ade byk link yg lain. Korang explore la ye. Aku cume bukakkan jalan jek. Arah tuju, korang cari la sniri... Yg penting korang kena ingat... nk buat ni, make sure korang dh betul2 phm dulu baru leh bt... SEMOGA BERJAYE HENDAKNYE...

Friday, May 16, 2008

++ Happy Teacher's Day ! ++

Terharunye hati ni... Student yg slalu aku marah2, tengking2 bagi aku present sempena teacher's day ni... huhu... TQ mamat & prof... Laen tawun bagi la lagi ek... hehe... Tq gak kpd seme yg hantar sms ucapan selamat hari guru... along, zaidah, ida, amat khuzairi... tqvm yek...

Kepada bibik jgn kecewa sbb x dpt hadiah dr prof... maybe lum lagi. Sket lagi menyusul la tu.... huhu...

HAPPY TEACHER'S DAY kengkawan !!!

Tuesday, May 13, 2008

Hapuskan aircond durjana itu!!!

Arghhh tensennye aku. Bile la aircond kat bilik lecturer ni nak betul ? Tau x aku dah asyik migraine jek semenjak dua menjak ni. Bengang la. Tukar je la aircond tu. Mmg dh xleh pakai lagi pun. Tensen la aku duk dlm bilik yg suam2 kuku nih... Nak bt keje pun mls... Serba x kena dibuatnye...

Kengkawan, jom kite pulaukan aircond tu... huhu....

Tuesday, May 6, 2008

Tragedi Buah Epal (Trip to Hutan Lipur Gunung Ledang...)

My God!!! Cuainye aku... Ari tu bawak budak2 g gunung ledang. 1st time in Boboi's life... pegi mandi kat air terjun.... Punye la excited dia... Letakkan kat pelampung... terapung2 dia dgn kaki terketik2 cam itik... hehe... Tah cane aku leh lepaskan dia jap... skali tu xsmpi 10 saat aku tgk, kaki dia jek yg menendang2 ke atas... si boboi dh terbalik kat dlm air... uwaaaaaa!!! Gigil seh... mmg gigil... kalau la aku terleka lame sket... mesti lemas hero aku ni... Betapa cuainye aku... Walaupun tragedi ni berlaku xsmpi berape saat... tp aku tetap gigil... Terkulat2 muke dia mase aku kuarkan dia dari air tu... agaknye terperanjat sbb tertelan air.... huhu... Tp si boboi ni mmg x serik... selambe jek muke dia... leh sambung main air. Kalau kakak dia ni mau 5-6 bulan serik xnk mandi sungai lagi... hehe.. Pape pun, bile dikenang2.. lawak la pulak. Terbayang2 cane tibe2 aku tgk kaki dia je yg menendang2... pale dia dh masuk dlm air... xtau la nk nangis ke nk gelak mase tu... heheh....



Eiffel, I'm in love TOO... (saje nk lawan ngan blog niza.. hehe)

Anniversary thn ni, aku & husband aku ubah trend. Kitorg bt "acara pertukaran hadiah" lak. Bukan ape, boring la asyik dpt hadiah yg kite dh tau jek. Nk gak sumthing yg surprise sket... So, this year kitorg ubah sket. Kitorg tetapkan hadiah tu xleh kurang dr RM30 (murah je kan... hehe). Hmm... susah gak nk pk ape hadiah nk bg kat dia. Dia pun nmpknye cam pening nk bg aku ape... hehe... Tp seronok... baru la nmpk kesungguhan masing2 nak sediakan yg terbaik....

Walaupun anniversary kitorg on 1st May, tp smlm baru kitorg exchange hadiah. Sebabnye... gaji aku masuk lambat (biase la tu... huhu). Hmm... cam segan la pulak nk tukar2 hadiah ni. Aku belikan dia perfume Issey Miyaki.... & x sangke lak rupe2nye aku pun dpt perfume balik. Dia belikan aku perfume bodyshop... hehe... TQ papa... Niat asal nk belikan hset... sekali tu budget lak x cukup.. so, plan B belikan perfume jek... Laki aku bengang sbb hadiah yg aku beli lbh mhl dr hadiah dia... huhu.... Saper suh dia jujur sgt ikut rate harga tu...

So, kepada kawan2 yg dh kawen & dh lame kawen tu... cube2 la cara aku ni... Mmg seronok... Dpt mengeratkan lagi kemesraan dgn yg tersayang... Ye la.. kekadang kite kena bt perubahan dalam hubungan kite sbb mmg bosan kalau kite lalui bende yg sama je tiap2 hari dan tiap2 tahun... X salah kalau kite cadangkan benda2 baru dalam hubungan yg dh makin "buruk" tu... hehhe... Kepada sesiapa yg makan cili tu... silalah buat sesuatu yg dpt mengeratkan lagi hubungan dengan suami atau isteri anda ye... hehe...

Nasihat ini ditaja dengan ikhlas oleh Tuan Punye Blog ni... Terima kasih...

Friday, May 2, 2008

Happy Anniversary Junaidi & Norazlin

HAPPY ANNIVERSARY!!!
Bravo!! Berjaya gak kitorg lalui segala dugaan, susah senang selama 4 tahun... Semoga Tuhan kukuhkan lagi kasih sayang kami....
Azam aku :
# Nak jadik isteri solehah
# X nak buli laki aku lagi... (aku cube la kalau boleh... hehe...)
# X nak jadik queen control... huhu...
# Nak jage segala keperluan laki aku sebaik mungkin... (aku tau lately ni aku terlalu bz ngan keje & anak2 smpi abaikan keperluan dia... baju dia kena cari sniri... nk mkn kena amek sniri... sori ye papa....)
# Nak bantu laki aku ape yg patut dalam proses men'sempurna'kan life kitorg...
# Nak kekalkan segala ape yg baik yg aku dh buat untuk dia & our marriage selama ni...
# Nak sentiasa jadik cantik untuk laki aku... (maksudnye aku nk kuruskan balik badan ni... hehe...)
Harapan aku :
# Semoga laki aku dapat bimbing aku untuk jadi isteri solehah...
# Semoga laki aku kekalkan layanan baik dia pada aku selama ni...
# Semoga Tuhan kekalkan sifat penyabar yg ada dlm diri laki aku... (aku tau aku ni mmg mcm2... sbb tu la aku bersyukur sgt sbb dpt laki penyabar cam dia...)
# Semoga hati dia tetap lekat kat aku sorg jek.... (hehe...)
# Semoga laki aku dpt membantu aku jadik cantik utk dia... hehe (means dia kena sponsor aku g mayfair lagi la kot... , belikan baju baru, lipstick, bedak, segala atok nenek kosmetik, suplement dsb... hehhehe... kejamnye aku...)

Tuesday, March 18, 2008

Biadap ko min!!!

Untuk pengetahuan korang, yg terpapar kat skrin laptop tu adalah software Ares. Kalau nk tau gak, keje aku (selain dari mengajar) kat cosmo ni ialah mendonlod muvie & games. (Tp aku x ganggu line internet biase ye sbb aku donlod gune wireless yg kengkadang jd wirelost tu. Harap maklum). Disebabkan ketereran aku mendonlod segala mcm benda ni (yg halal utk dipandang ye), ade la sorg mamat botak yg hodoh lagi biadap jeles. Maka, semasa aku tgh beribadah di surau... di suatu maghrib yang hening... terjadilah tragedi seperti di bawah...

KWAJAQQQ!!! Ko mmg "BOWL" la min. Dengki la tu aku dpt dload muvie byk2... huhu... Eleh... mcm aku xtau ko tu gune **limewire tok donlod muvie2 *xsnonoh ko tu. Sbb tu bile ko xde, internet cosmo ni laju jek... heheheh...
* aku agak je la... hehe...
** tul ke ejaan aku tu ek ?


Friday, March 14, 2008

Lamenye aku x hapdet

Mak ai... lamenye aku xhapdet blog ni... bz yg amat... lps ridzuan operation smpi skang nk bukak blogger pun xsmpt... ditambah lak ngan internet yg cam haram kat sini... Disebabkan ari ni internet cam ok dan budak2 pun tgh cuti... aku pun hapdet la blog ni....

Kisah 1 - Ridzuan & His Surgery


Alhamdulillah... Ridzuan dah selamat menjalani pembedahan pada 6 Februari 2008 hari tu. Tuhan je yg tau mcmn perasaan aku masa hari kejadian. Essp mase dia kt dlm dewan bedah. Aku mmg dpt masuk, tp cume smpi kat bilik bius. Bile si boboi ni dh pengsan, doktor suh aku kuar. Tunggu kat luar. Aku mmg xkan lupekan detik ni smpi bile2. Tgk dia ditolak ke dewan bedah... tgk mcmn doc bg gas utk pengsankan dia... dan tgk mcmn dia pengsan bile kena gas tu... Aku punye menangis smpi nurse pun heran tgk aku. Nurse siap tanye... "Yang awk menangis ni kenape ?" Huhu... malunye... aku bukan ape... aku takut dia xsedar smpi bile2. Tu yg aku nangis tu. Dia berada dlm bilik bedah dr kul 8 pg smpi kul 11 kalau xsilap. Org lain yg masuk saing & slps dia seme dh kuar. Tp dia x kuar2 lagi. Berdebarnye hati ni Tuhan je yg tau. Nasib baik ade india cleaner yg jadik informer aku. Dia yg bgtau keadaan baby aku cane. Lega sket ati ni bile dpt tau dia slamat. Bile dh kuar... tgk lak dia nangis. Sayunye hati ni. Rase cam nak nangis jek. Sian baby aku... kecik2 dh kena lalui seme ni. Xpe la sayang... mama papa buat seme ni utk kebaikan iwan....


Kisah 2 - New Family Member
Alhamdulillah skali lg... akak aku dh slamat melahirkan anak pada 12 Mac ari tu (setelah 5 hari overdue), sekaligus menambahkan lagi bilangan cucu makcik nab. Hehe... Baby lahir seberat 3.6kg. Baby girl, muke ade iras2 caca mase kecik. Nama x rasmi dia Nurul Fasya Irdina. Nama ni kakak2 ngan abang2 dia yg bg. Fasya tu sempena nama diorg. Fa utk Faziera ngan Falisya dan Sya untuk Syahin dan Syahmin. Glamer tul name anak buah aku yg sorg nih... huhu... Tak tau la nama rasmi dia nanti ape... sbb mama papa dia lum g daftar lagi....



Kisah 3 - B'day Tasya @ Wad Kanak-kanak HPSF
Lupe lak nk citer pasal b'day si kakak 8 Februari ari tu. Sian kakak. B'day thn ni terpakse disambut kat wad sbb adik baru lps operation. Walau kat mane pun sambut, kakak tetap happy sbb ada kek & tiup2 lilin. Suke tul dia.



Kisah 4 - MPP New Faces
27 Februari 2008 ari tu, pilihanraya MPP telah diadakan bagi memilih muka2 baru yang akan menerajui Majlis Perwakilan Pelajar Cosmopoint Muar. Ini merupakan pilihanraya kedua dlm thn ni sbb keputusan pilihanraya pertama terpaksa dibatalkan disebabkan oleh peratusan mengundi yang sangat mengecewakan. Dan pada 7 Mac ari tu... majlis penyerahan watikah perlantikan dan akujanji dari barisan MPP telah diadakan. Majlis berjalan dgn meriah terutama pada part refreshment. Ternyata hidangan yg sgt sederhana (tetapi sgt mencukupi) tu telah berjaya menggembirakan hati semua pihak... huhu...

Wednesday, February 13, 2008

Kakak dh besar rupenye..


Tibe2 mama rase ank mama ni dh besar bile..
- Kakak dh x nangis tgh2 mlm mase mama teman adik kt wad.
- Kakak dh pandai mintak papa beli goreng pisang kt stall sblh shell jln khalidi.
- Kakak dh pandai order chicken chop bile bwk g mkn kt luar.
- Kakak dh pandai mengadu sedih bile papa tinggal'n kakak mase g keje.
- Kakak dh pandai merajuk bile kena marah dgn mama.
- Kakak cpt2 tepuk belakang adik bile adik batuk.
- Kakak blh ikut mama smayang w'pun masih x bp betul.
- Kakak ada lagu fav dan blh nyanyi lagu2 tu tanpa muzik.
Mcm2 yg kakak dh bt yg bt mama rase yg kakak ni dh besar.. Mcm x caye. Rase mcm baru je lahir'n kakak ari tu. Tibe2 kakak dh ada adik pun. Semoga 2-2 ank mama ni jd ank yg soleh dan solehah... Aminn..

Tuesday, February 12, 2008

Dressing & open window


Tgk la kaki adik. Penuh dgn hasil kreatif peminat2 dia. Huhu. Ada ke g tulis 'semoga lulus ujian memandu'. Papa Tan dia punye keje la tu.
Td g dressing kaki adik. Plus bt open window. Penat'y Tuhan je tau. Slalu papa ada. Ari ni papa dh start keje. T'pakse la aku gagah'n diri yg br nk baik demam ni. Xpe.. Utk kebaikan ank mama...

Sunday, February 10, 2008

T'kini..


Ya Allah lasak'y ank aku ni. POP kat kaki dia leh tanggal. Br lps operation tu. Xsmpi seminggu simen tu melekat kt kaki dia. Rabu lps operation terus pasang, jumaat bt open window kt area tumit dia, sabtu pg dh tanggal. Nurse pun pening. Hehe. So t'pakse la pasang POP baru. Dan isnin nanti kena la aku g ortho utk bt open window sbb smlm POP lum kering. Xleh nk bt. Nasib baik iwan dpt discharge gak w'pun simen tanggal. Hehe. Syukur Alhamdulillah. Tp ada 1 lg dugaan utk aku. Aku demam sejak kuar dr wad smlm. Dgn bdn yg xlarat ni jg gak iwan yg byk ragam sejak kaki b'simen blk ni. Allah je la yg tabah'n diri ni. Syukur ada papa yg byk m'bantu disaat aku diuji mcm ni... Seme tugas aku dia tlg bt'n. Tq so much pa...

Friday, February 8, 2008

Happy b'day syg mama!!


Ari ni b'day kakak yg ke 3. Sian dia. B'day thn ni xdpt nk smbt sgt. Adik masih kat wad. Hopefully ari ni dpt kuar. Pg ni adik dh xdemam. Xdpt pun, aku nk try gak mintak kuar. Kalau xdpt kuar pun, aku dh janji dgn kakak nk beli'n kek mickey mouse. Celebrate je kt wad ni..

Thursday, February 7, 2008

Alhamdulillah..


Syukur yg x t'hingga pd Allah. Akhir'y ridzuan slamat stlh hampir 3jam berada dlm op room. Sedih'y ati ni bile tgk keadaan dia bile kuar dr op room tu. Dr jauh aku nmpk doc n staff nurse tgh b'susah pyh mereda'n dia menangis. Time tu aku rase mcm nk lari sekuat ati g kt dia. Lmbt sgt diorg ni nk bkk pintu kt ruang menunggu tu. Bile smpi kt dia, aku tgk dia tgh menangis. Tp tangisan dia tu lemah sgt. Sayu'y hati ni tgk keadaan putera t'syg mcm tu. Tp alhamdulillah. Aku b'syukur sbb keadaan dia stabil..

Wednesday, February 6, 2008

Penantian 1 penyiksaan


Dh lbh 2 jam aku kt ruang menunggu operation theater. Ridzuan dh hampir siap dibedah. Aku cume dibenar'n teman dia smpi dia kena bius dan tido. Aku nangis lg mase tu. Huhu. Nasib baik xbanjir OT ni. Now ni ati ni lega sket. India cleaner kt sini kate baby aku stabil. Alhamdulillah. Berkat doa yg xhenti dr aku sniri, papa, caca, family dan kwn2. Tqvm.

Tuesday, February 5, 2008

Anak papa


Nmpk'y iwan ni mmg mewarisi sikap papa. Setakat ari ni dh 2 org nurse yg agak kiut dia ngurat. Ketare ye sikap dak edy yg dia bwk. Huhu.

Masuk wad


Aku tgh lalui saat yg sgt aku takuti selama sebln ni. Hari ni iwan masuk wad. Esok insyaallah dia kena operate. Aku xtau mcmn nk ckp perasaan aku skang ni. Nk mkn pun xde selera. Sejak pg td, aku cume mkn 1 sudu nasi beringin. Rase nk nangis tp thn sbb takut mumy dady risau. Tp bile b'gerak je keta dr umh masa nk ke hospital td, air mata aku dh xdpt nk ditahan lg. Aku sedih, aku takut, aku risau.. Semenye b'campur aduk. Smpi kt hospital, aku nangis lg bile nurse amek darah iwan dan dia menangis sebut atak (kakak) dan papa. Lbh sayu hati aku bile kakak pun nangis bile tgk adik dia menangis kesakitan. Ya Allah.. Kau tabahkanlah hati aku utk hadapi dugaanMu ini... Aminnn..

Wednesday, January 23, 2008

Jalan2


Happy'y 2 beradik ni bile dpt jln2. Dgn pakse rela'y aku kena naik train bdk2.. Huhu..

Sunday, January 20, 2008

Sehari sebelum tahun baru cina...

3 tahun dulu (2005)

AKU :
bertarung nyawa kat dlm operation theater untuk lahirkan puteri sulung kesayangan aku... Nur Atiqa Natasya.
Sebelum kejadian - Perasaan aku... Tuhan je yg tau. Betapa aku takut, gementar. Macam2 ada kat fikiran ni.
Semasa kejadian - baru aku tau... xde ape pun rupenye operation ni... alhamdulillah xde complication. Paling teruk pun aku cume rase sesak nafas sket je mase tu.
Selepas kejadian - aku antara pesakit yg paling kuat (menurut kate doktor ye kengkawan) sbb aku boleh tersenyum selepas pembedahan.... alhamdulillah...

SUAMI AKU :
sebelum kejadian - maybe dia adalah suami yg paling tenang. Tu dari luaran je la... hati dia Tuhan je yg tau... Dia bg aku semangat melalui kata2 dan jugak air muka dia yg tenang tu...
semasa kejadian - maybe dia adalah suami yg paling risau waktu tu. Dia tunggu kat pintu dewan bedah sejak aku ditolak masuk ke situ, sampai lah aku selamat keluar...
selepas kejadian - maybe dia adalah suami dan ayah yg paling bahagia waktu tu. 2-2 anak & isteri dia selamat dan lebih sihat berbanding orang lain....


Tahun ni (2008)

AKU :
sebelum kejadian - aku adalah ibu yang paling risau dlm dunia sbb putera kesayangan aku, Muhammad Afiq Ridzuan akan menjalani pembedahan 1 hari sebelum thn baru cina ni (sama tarikh ngan pembedahan aku dulu kalau ikut kalendar cina). Hati aku ni... Tuhan je yang tau. Risau, sedih, takut... Berserabut otak ni dibuatnya. Tp aku tau aku kena tabah hadapi semua ni... Sokongan dari suami tersayang, keluarga dan kawan2 sangat membantu aku yg sememangnye lemah emosi ni...
semasa kejadian - Insyaallah aku akan berada dalam operation room untuk temankan Iwan sebab aku rase dia lebih perlukan aku dari papa dia waktu tu. Secara emosinya dan mentally nya... aku dah bersedia untuk lalui saat tu... Insyaallah... Demi Ridzuan, aku kena hadapi ketakutan tu...
selepas kejadian - Insyaallah aku harap pembedahan tu berjaya tanpa sebarang komplikasi pada Iwan... Hopefully aku akan jadi ibu yang paling gembira dan lega saat tu... aminnn....

SUAMI AKU :
sebelum kejadian - aku tau dia risau mcm aku walaupun dia x pernah tunjukkan langsung. Dia banyak bagi semangat kat aku sampai aku jadi setabah ni... Kalau xde dia, aku x rase aku boleh lalui saat ni sorang2....
semasa kejadian - dia akan jage caca... yang aku pasti akan meragam sbb aku xde. Dia mmg sangat2 diperlukan waktu ni. Tanpa dia, waktu tu mesti huru hara....
selepas kejadian - aku tetap perlukan dia untuk hadapi saat-saat selepas tu... Semoga kami dapat berkongsi kegembiraan dan dapat sambut b'day caca pada 8hb nanti dengan keadaan Ridzuan yang sihat....

Kepada semua yang bace blog ni, doakan pembedahan Ridzuan pada 6 Februari 2008 nanti berjaya dan doakan keselamatan si kecil tu....

Ya Allah Ya Tuhanku... semoga pembedahan kaki Ridzuan berjaya tanpa sebarang komplikasi... Kau tahu betapa kami sayangkan dia.... Aminnn...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...