.....what i've felt, what i've known, never shine through in what i've shown.....

Wednesday, May 30, 2007

LAN kembali lagi...

Sok LAN (Lembaga Akreditasi Negara) nak dtg utk akreditasi kursus E-Sec ngan E-biz kat sini. Dlm ramai2 lecturer kat sini, aku jek yg xterlibat langsung ngan LAN nih kali ni. So, bile org lain bz buat preparation, aku mule la rase bersalah sbb aku xde keje nk buat (sampaikan smpt tulis blog tu... huhu). Xpe lah... bersyukur je la. Lagipun skang ni aku mmg tgh sarat sgt. Badan pun slalu je rase x sedap... Dah nak bersalin kot.

Hmm... ari ni aku dah masuk week 37. Means mmg dah cukup bulan pun sebenarnye. Tinggal tunggu ari jek. Kadang2 mcm xsabar nak tunggu baby ni kuar. Aku dah x larat dah nak menanggung perut. Huhu... Dah lah.. malas nak taip lagi. Not in mood. Nanti kalau sok luse aku lom bersalin lagi, aku sambung citer... Bye seme....

Friday, May 4, 2007

Bebelan setelah gaji float...

Yahooo!!! Gaji dah float!!! At last... 4hb baru nak float. Ape la cosmo ni... Xpe lah... pape pun... bersyukur sgt2 sbb gaji float gak akhirnye.... Alhamdulillah... leh la balik kluang sok... huhu...
Hmm... Skang ni aku dah masuk week 33. Hmm... x lame lagi je nak bersalin. Cane perasaan aku ek ? Nak kate takut tu xde la takut sangat... cume berdebar... Walaupun ni anak kedua, tp Insyaallah ni first time aku bersalin normal (kalau xde pape komplikasi laa... mudah-mudahan...) At the same time, aku rase xsabar gak nak tunggu baby ni kuar. Hopefully betul baby boy mcm ape yg nmpk mase scan ari tu. Tuhan tau betapa aku nak sgt baby boy... :) Tp kalau xdpt xpe... aku xkisah. Aku terime je. Boy ke girl ke... semenye rezeki dari Allah. Yg penting, bile baby lahir, caca dah ade kawan baru.
Caca skang ni dah mule buat perangai. Xboleh berenggang langsung dgn aku. Manje yg amat. Agaknye dia tau xlame lagi dia nak dpt adik. Sian dia. Lum puas bermanje dah nak dpt adik. Skang ni kalau aku duk umah, mmg xleh nak bt keje ape. Melayan dia jek sepanjang masa. Dia xnak org lain langsung. Sian caca. Don't worry caca... mama tetap sayang caca walaupun baby dah kuar nanti. Caca lah penghibur mama kan (essp bile mama tgh bersedih...), caca yg lap air mata mama kalau mama nangis, caca yang suke menyampuk bile mama nak berbual, caca yg tlg amekkan brg2 mama bile mama suruh... Caca yg tanye mama ade duit ke x time2 gaji lum masuk (buat mama tensen tau x... ). Tapi... walau ape pun caca buat, mama tetap sayang caca.... :)
Caca skang ni bukan je dah jadik "kak nam + minah becok" kat umah tu... tp jugak dah pandai nyanyi dah. Mulut dia xleh nak tahan la... mcm org tua. Pantang orang salah ckp sket, semenye x baik, doce (dosa). So, skang ni kalau nak bercakap tu kena la carefull. Lagi2 lak aku yg suke maki hamun org (essp time driving atau tgk tv). Nanti mule la dia membebel... Ei... nyangan (jgn) ckp b***... tak baik tau... doce (dosa).. nanti Tu'an mayah (marah).. nanti Tu'an (Tuhan) motong yidah (potong lidah)... Huhu... padan la muke aku... mulut celupar sgt...
Semoga kehadiran baby baru nanti menambahkan lagi keceriaan hidup aku... aminn....

Thursday, May 3, 2007

Akhirnye... terjawab persoalan...

Dari mana asal kentut?
Dari gas dalam usus. Gas dalam usus berasal dari udara yg kita telan, gas yang menerobos ke usus dari darah, gas dari reaksi kimia & gas dari bakteria dalam perut.

Apa komposisi kentut?
Bervariasi. Makin banyak udara anda telan, makin banyak kadar nitrogen dalam kentut (oksigen dari udara terabsorbsi oleh tubuh sebelum sampaidi usus). Adanya bakteria serta reaksi kimia antara asam perut & cairan ususmenghasilkan karbon dioksida. Bakteria juga menghasilkan metana & hidrogen.Proporsi masing-masing gas tergantung apa yang anda makan, berapa banyakudara tertelan, jenis bakteria dalam usus, berapa lama kita menahan kentut.Makin lama menahan kentut, makin besar proporsi nitrogen, karena gas-gas lain terabsorbsi oleh darah melalui dinding usus. Orang yang makannya tergesa-gesa kadar oksigen dalam kentut lebih banyak karena tubuhnya tidaksempat mengabsorbsi oksigen.

Kenapa kentut berbau busuk?
Bau kentut karena kandungan hidrogen sulfida & merkaptan. Kedua senyawa ini mengandung sulfur (belerang). Makin banyak kandungan sulfur dalam makanan anda, makin banyak sulfida & merkaptan diproduksi oleh bakteria dalam perut, & makin busuklah kentut anda. Telur & daging berperanan besar dalam memproduksi bau busuk kentut. Kacang berperanan dalam memproduksi volume kentut, bukan dalam kebusukannya.

Kenapa kentut menimbulkan bunyi?
Kerana adanya vibrasi lubang anus saat kentut diproduksi. Kerasnya bunyi tergantung pada kecepatan gas.

Kenapa kentut yg busuk itu hangat & tidak berbunyi?
Salah satu sumber kentut adalah bakteria. Fermentasi bakteria & proses pencernaan memproduksi panas, hasil sampingannya adalah gas busuk.Ukuran gelembung gas lebih kecil, hangat & jenuh dengan produk metabolisme bakteria yg berbau busuk. Ini kemudian menjadi kentut, walau hanya kecil volumenya,tapi SBD (Silent But Deadly)

Berapa banyak kentut diproduksi sehari?
Rata-rata setengah liter sehari dalam 14 kali kentut.

Mengapa kentut keluar melalui lubang dubur?
Kerana density-nya lebih ringan, kenapa gas kentut tidak melakukan perjalanan ke atas?.Tidak demikian. Gerak peristaltik usus mendorong isinya ke arah bawah. Tekanan di sekitar anus lebih rendah. Gerak peristaltik usus menjadikan ruang menjadi bertekanan, sehingga memaksa isi usus, termasuk gas-nya untuk bergerak ke kawasan yg bertekanan lebih rendah, iaitu sekitar anus. Dalam perjalanan ke arah anus, gelembung-gelembung kecil bergabung jadi gelembung besar. Kalau tidak ada gerak peristaltik, gelembung gasakan menerobos ke atas lagi, tapi tidak terlalu jauh, karena bentuk usus yg rumit & berbelit-belit.

Berapa waktu yang diperlukan oleh kentut untuk melakukan perjalanan ke hidung orang lain?
Bergantung kondisi udara, seperti kelembapan, suhu, kecepatan & arah angin, berat molekul gas kentut, jarak antara 'transmitter' dengan 'receiver'. Begitu meninggalkan sumbernya, gas kentut menyebar & konsentrasinya berkurang. Kalau kentut tidak dikesan dalam beberapa detik, bererti mengalami pengenceran di udara & hilang ditelan udara selama-lamanya. Kecuali kalau anda kentut di ruang sempit, seperti lift, kereta,konsentrasinya lebih banyak, sehingga baunya akan tinggal dalam waktu lama sampai akhirnya diserap dinding.

Apakah setiap orang kentut?
Sudah pasti, kalau masih hidup. Sesaat setelah meninggal pun orang masih boleh kentut.

Betulkah laki-laki kentut lebih sering daripada perempuan?
Tidak ada kaitannya dengan gender.. Kalau benar, berarti perempuan menahankentutnya & apabila mereka kentut akan banyak sekali jumlah yg dikeluarkan.

Saat apa biasanya orang kentut?
Pagi hari di toilet. yang disebut "morning thunder". Kalau berkeadaan sunyi, boleh kedengaran di seluruh penjuru rumah.

Mengapa memakan kacang menyebabkan banyak kentut?
Kacang mengandung zat gula yg tidak boleh dicerna tubuh. Gula tsb (raffinose, stachiose, verbascose) jika mencapai usus, bakteria di usus langsung berpesta & membuat banyak gas. Jagung, kubis, susu juga penyebab banyak kentut (bukan baunya!).

Selain makanan, apa saja penyebab kentut?
Udara yang tertelan, makan terburu-buru, makan tanpa dikunyah, minum soft drink, naik pesawat udara (karena tekanan udara lebih rendah, sehingga gas di dalam usus mengalami ekspansi & muncul sebagai kentut).

Apakah kentut sama dengan sendawa, tapi muncul dari lain lubang?
Tidak... senndawa muncul dari perut, komposisi kimianya lain dengan kentut.Sendawa mengandung udara lebih banyak, kentut mengandung gas yang diproduksi oleh bakteria lebih banyak.

Kemana perginya gas kentut kalau ditahan tidak dikeluarkan?
Bukan diserap darah, bukan hilang kerana bocor.. Tapi berpindah ke bahagian atas menuju usus & pada gilirannya akan keluar juga. Jadi bukan lenyap,tapi hanya mengalami penundaan.

Mungkinkah kentut terbakar?
Memang boleh. Kentut mengandung metana, hidrogen yg combustible (gas alam mengandung komponen ini juga). Kalau terbakar, nyala-nya berwarna biru karena kandungan unsur hidrogen.

Bolehkan menyalakan mancis dengan kentut?
Jangan mengada-ada... konsistensinya lain. Juga suhunya tidak cukup panas untuk memulai pembakaran.

Mengapa kentut anjing & kucing lebih busuk?
Kerana anjing & kucing adalah karnivor (pemakan daging). Daging kaya akan protein. Protein mengandung banyak sulfur, jadi bau kentut binatang ini lebih busuk.Lain dengan herbivor seperti kambing, kuda, gajah, yang memproduksi kentut lebih banyak,lebih lama, lebih keras bunyinya, tapi relatif tidak berbau.

Betulkah pening kepala kalau mencium bau kentut 2-3 kali berturut-turut?
Kentut mengandungi sedikit oksigen, mungkin sedikit saja anda mengalami pening kepala kalau mencium bau kentut terlalu banyak.

Apakah warna kentut?
Tidak berwarna. Kalau warnanya kelihatan seperti gas nitrogen oksida, akan ketahuan siapa yang kentut.

Apakah kentut itu asid, bes atau neutral?
Asid, kerana mengandung karbon dioksida (CO2) & hidrogen sulfida (H2S).

Apa yang terjadi kalau seseorang kentut di planet Venus?
Planet Venus sudah banyak mengandung sulfur (belerang) di lapisan udaranya, jadi kentut di sana pun tidak ada pengaruhnya

Happy Anniversary Junaidi & Norazlin (1 Mei 04 - 1 Mei 07)

1 Mei hari tu genap 3 tahun usia perkahwinan aku. Syukur Alhamdulillah... selama 3 thn ni aku & suami tersayang berjaya mengharungi segala macam jenis dugaan. Memandangkan thn ni ekonomi keluarga kurang baik, kitorg x g mane2 pun utk celebrate hari penting ni. Xkisah lah... walau x celebrate pun tarikh ni tetap merupakan antara tarikh terpenting dlm hidup aku dan suami aku tetap merupakan orang yg paling utama dalam hati aku...


Dewi aku mohon
Beri kesempatan tuk bisa menebus dosaku kepadamu
Maafkanlah aku yang menyakitimu
Aku tidak pernah menyangka bisa begini
Oh Dewi..Dengarkanlah
Dewi..Kaulah hidupku
Aku cinta padamu sampai mati
Dewi..Belah lah dadaku
Agar kau tahu
Agar kau mengerti
Ooo..Ooo..
Semua terjadi begitu saja
Tak ada serius antara dia dan aku
Tidak cinta dan tak ada hati
Hanya karena aku lelaki dan dia wanita...


Harapan aku... semoga aku tabah untuk menghadapi dugaan-dugaan yang bakal tiba... Dan semoga kehadiran anak-anak akan menguatkan lagi kasih sayang antara aku & suami aku.... aminnn....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...