.....what i've felt, what i've known, never shine through in what i've shown.....

Monday, December 3, 2007

Permata Hati 2

Tensen2, tgk video ni rase tenang sket.... ilang rase sakit mama masa lahirkan iwan..... semoga iwan & kakak jadik anak yang baik, yang sentiasa menyenangkan hati mama & papa.... aminnn....

Sejarah tercipta....

December 1st...
Huhu... 1st time sejak 5 bulan 7 hari dilahirkan, akhirnya aku bawak ridzuan g gunting rambut... hehe... baru la rupe lelaki anak aku tu...

Masa rambut panjang...

dah gondol dah... hehe....



December 3rd...
1st time jugak sejak aku dilahirkan... aku pakai tudung kaler pink... huhu... dasat tu. Aku mmg xsuke pink. Bukan setakat x suke... aku benci pink. Dulu pada aku pink adalah kaler yg paling buruk dlm dunia. Reason : sbb b*** kaler pink. Hehe... Tp.. sejak lahirnya Nur Atiqa Natasya ke dunia ni... persepsi aku terhadap kaler pink dah mule berubah. Walaupun aku masih lagi lum suke kaler pink, tp at least aku dh boleh la terime kaler pink tu sebagai satu kaler yg positif. Hihihi... Hmm... sbb ape aku pakai kaler pink ari ni ? Sbb aku dh janji ngan budak2 kelas aku... ari ni tema kite adalah pink atau purple... hehe.... Bukan xde baju purple. Tp saje je nak try sesuatu yg lain... Lagipun aku baru beli tudung ni ari sabtu ari tu... hehe...
aku yang serba pink....

Thursday, November 29, 2007

Al-kisah d'Grandeur...

Hmmm... xtau la mcmn nak start... tp rasenye seme org same cam aku... x teruja langsung nak bercerita pasal grandeur kat blog masing2... huhu...

Terlalu byk tragedi... ade yg menyakitkan ati... ade yg lawak bile dikenang2... hmmm... pape pun boleh disimpulkan... penat lelah kitorg x berbayar disebabkan seorang budak debab yg agak kecil saiz otaknye.... dan jugak servis hotel yg sgt xprofesional... huhuhu....

Whatever it is... idup mesti diteruskan... dan walaupun byk tragedi... masa mlm kejadian, kitorg tetap enjoy.... dpt jumpe geng2 lame, dpt jumpe student lame... dan show budak2 IT menjadi walaupun last2 minute... kesimpulannye... seronok ah... (walaupun servis hotel tu cam ci***... hehe...)

Meh tgk gambar grandeur (sblm tu... jom boikot Muar Traders Hotel!!!... huhu... jht x aku ??)
dengan x-student grafik & IT dan jugak Nazli

Student IT sem 2


Heroes cosmo yg dulu nye agak macho... tp skang ni agak hancur... hehe... (kecuali yang paling kiri... huhu)
Kawan-kawan lame (dari kiri : Lock, Nazli, Jai, Sapiyan - pakwe Jai)

Penyeri cosmo dahulu kala... (diri dari kiri : haku, hadzri & anak, atie, k.zarul; duduk dari kiri : lock, nazli, jai)

Pojie & Niza (Persembahan Khas Utk ALUMNI - tp agak x baper dihargai ye kawan2...)

Persembahan dari Nazli (khas utk ALUMNI jugak...)


Ramai-ramai (x-lect dan ALUMNI batch awal2....)

Heroes...

Citer grandeur ?? Hmm... nanti dulu... meh tgk gmbr 2 beranak ni dulu....
Yaa... ni la dia heroes aku.... kiut x 2 beranak ni duk bace paper ??? sepesen jek. Tu blm tgk gaye diorg tido... lagi sepesen... hehe...

Tuesday, November 13, 2007

Minggu kritikal

LATELY....
terase byk sgt keje yg perlu diselesaikan..
minggu ni budak2 midterm...
nota x siap translate..
silibus ade yg xdpt nk cover..

assg yg k.jun bg pun xsmpt nk bt...
nasib baik dia xtanye..
kalau x, sure aku makin tensen...
grandeur nite pun makin dekat...
terase bahangnye..
bz ngalahkan nk bt kenduri kawen...
tahap stress pun same gak...
teringat mase nak ngadap majlis kawen aku lbh 3 thn lps...
cume tahap stress tu agak kurang dlm 10% daripada dulu la...
tp stress tu tetap ade...
ditambah lg dgn pihak2 yg mmg pakar dlm bab mendesak sekaligus menambahkan stress aku...

HASILNYE...
aku cepat naik angin..
dah baper org jadik mangse...
silap sket, kena tengking ngan aku.
termasuk la laki aku... (pa, ampunkan mama....)
kepada sesaper yg dh terkena tempias bahang aku...
aku mintak maaf byk2 ye....

hmm... kalaulah menyiapkan keje2 ni semudah bt program... bahagianya idup...

do
{
translate_nota_CSharp();
translate_nota_fundamentals();
call_alumni();
potong_kad_jemputan();
abiskan_silibus();
siapkan_soalan_ulangkaji();
if(all_assg==tak_siap)
{
aku = kena_potong_leher;
}
else
{
aku = selamat;
}
}while(tak_siap);

hmm... byknye method yg nak kena panggil... (aku tau xseme org phm ape yg aku ckp ni.... huhu... tp... pedulik hape aku...)

Sunday, October 28, 2007

4 month after..


Ridzuan dh pandai ketawa dh skang. Kiut x?

Wednesday, October 24, 2007

Bujang aku...

Video ni dah lame sebenarnye. Mase raye ari tu... tp xsempat2 nak upload...

Friday, October 19, 2007

Selamat Hari Raya Aidilfitri

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
Maaf Zahir dan Batin


Semoga raya tahun ini lebih meriah dan diberkati hendaknya....



dari kami sekeluarga :

Junaidi bin Othman
Norazlin binti Hashim
Nur Atiqa Natasya binti Junaidi
Muhammad Afiq Ridzuan bin Junaidi



(ps : susahnye nak bergambar dgn kerenah si kakak... last2 xde satu pun gmbr raye yg elok dlm hset aku... cisss sungguh!!!)

Monday, September 24, 2007

My 1st Caramel Pudding & Caca's 1st Laptop

Kisah 1 (aku & puding caramel)


Aku mmg suke mkn puding caramel. Biasenye thn yg sudah2... tiap2 ari dlm bulan Ramadhan ni aku mesti g pasar ramadhan beli puding caramel. Berhinggit2 gak la duit aku abis dlm 1 hari. So, thn ni aku berazam yg aku xnk beli puding caramel lagi. So, bagi merealisasikannye, aku dgn bersungguh2 membuat sniri puding caramel kegemaran aku tu... and ni la dia hasilnye... tadaaa....




Hmm... puas ati aku. Xpyh aku susah2 nak beli lagi thn ni...






Kisah 2 (caca & laptop)


Si caca lak dari aku dlm pantang lagi ari tu asyik la mintak belikan laptop. Bukan la laptop betul. Laptop mainan. Ari tu aku bawak g beli, tibe2 dia berubah ati. G amek toy yg lain. Pastu kat umah asyik la merengek mintak laptop balik smule. Geram tul aku budak ni. Last2 ari tu papa dia g belikan dia laptop. Bukan main happy lagi dia masa ckp nak bwk g beli laptop. Tup2 bile dah smpi astaka, mainan lain lagi yg dia pilih. Hangin tul aku. Aku xpedulik, aku amek gak laptop tu walaupun dia xnk mase tu. Mls aku nak dgr dia merengek lagi kat umah mintak laptop...




Kisah 3 (ridzuan & bhn buangan)

Tgk la rambut Ridzuan. Kiut x ??? Huhu... dasat sey... Dan tgk gak kesan 'bahan buangan' kat seluar dia tu... "Terase ye bahan buangannye..." (bak kate bibik...) hehe...










Kisah 4 (laki aku & doktor yg berlagak)


Alkisah... ari tu aku teman laki aku g klinik. Sakit dada. Hangin tul aku tgk doktor kat klinik jaya tu. Berlagak nak mampos. Tau la ko tu doktor. Xpyh la nak gune term2 perubatan yg patient mmg xphm tu. Cube la gune bahasa yg difahami oleh pesakit. Ni x... berlagak nak tunjuk yg dia tu terer. Berbual gune term2 ilmiah dia ngan assistant dia yg xkurang berlagak cam dia gak. Yg kite ni terpinge2 la. Bile tanye, dia ckp xpe... xde pape... Ba*** ko la doktor!!! Geram tul aku. Tau la ko doktor. Xyah la nak berlagak. Kang aku gune term2 komputer dpn ko kang ternganga mulut kao. Huhu... Tensen tul aku org yg xprofessional cani. Nak tunjuk terer xkena tempat & masa. Kalau ikutkan ati mmg aku xhingin nak g klinik tu. Tp disebabkan tu klinik panel tmpt keje laki aku, terpakse la gak pegi. Tp pape pun aku xpuas ati sbb xtau ape sakit laki aku. Nanti gaji aku nak gak bawak laki aku g klinik lain.... (ps: gambar xde kena mengena ngan cerita... huhu)





Kisah 5 (maid aku & tv)

Haku mmg jaki tul tgk maid aku skang ni. Asyik la ngadap tv kejenye. Kang aku marah kang, dia berenti, susah lak aku. Nak xnak, terpakse la aku buat2 redha. Tp redha2 pun aku terlepas gak marah dia pg td. Xde la marah sebenarnye. Tp tegur. Aku ckp kat dia, pg ni biar caca tgk channel 63 tu smpi t'hari. Asyik tgk citer melayu jek. Xberkembang otak budak tu. Huhu... cam klaka lak alasan aku. Tp aku mmg hangin la dgn dia. Caca tgh tgk Mickey Mouse, dia leh tukar channel lain. Tgk citer melayu dia yg x abis2. Citer melayu, citer indon. Tensen haku. Dia blh ckp kat caca, asyik tgk katun jek. Biar la. Budak tu bukan tgk katun bkn2. Drp tgk citer indon yg mengarut tu. Yg paling sakit ati tu, aku tgh tgk tv pun dia sibuk suh bukak citer melayu. Eh... aku majikan ke dia majikan ? Kang aku geram kang aku bawak kad astro tu g keje baru dia tau. Sian lak anak aku nk tgk tv. Bengang la cani... Dah le jage budak cincai2 jek. Weekend aku mandikan budak, berkerak tinge budak tu. Tah cane dia bersihkan budak tiap2 ari tah. Kang tegur byk2 kali kang dia bosan, dia blah lak, aku gak yg susah. Pastu budak dah tido, bukan dia nak g bt keje lain. Dia duk la tepuk budak tu sambil mata tgk tv. Kekadang tu dia pun tido same. Hangin... hangin...

(ps : gambar ni pun xde kena mengena ngan citer)

Thursday, September 20, 2007

aku mau...

Satu lagi keunikan suara & lirik yang puitis dari ONCE...


kau boleh acuhkan diriku
dan anggap ku tak ada
tapi tak kan merubah
perasaanku kepada mu

ku yakin pasti suatu saat
semua kan terjadi
kau kan mencintaiku
dan tak akan pernah melepasku

(dear papa...)
aku mau mendampingi dirimu
aku mau cintai kekuranganmu
selalu bersedia bahagiakan mu
apa pun terjadi
ku janjikan aku ada...

kau boleh jauhi diriku
namun ku percaya
kau kan mencintaiku
dan tak akan pernah melepasku

aku mau mendampingi dirimu
aku mau cintai kekuranganmu
aku yang rela terluka untuk masa lalu..

Wednesday, September 19, 2007

Aku...

Dah dkt sebulan aku naik keje. Tp still xde mase nak duk diam2 update blog cam masa dlm pantang dulu. Update pun yg simple2 jek... Actually aku still dlm proses meng'tune' balik life aku. Dengan adenye ahli baru dlm family skang ni, boleh dikatakan huru hara gak la idup aku memule. Essp mase baru2 masuk keje.

Ade beberape perkara yg aku nak update kat sini :

1. Aku dah kurus balik... hehe... tp kurus tu xde kurus sgt la... Kurus la berbanding ngan mase pregnant. & kurus sket berbanding mase lps bersalin caca dulu... (pengakuan dari husband sniri tau...)

2. Afiq Ridzuan dah pandai senyum, mengagah, berbual (dlm bhs dia la) & yg latest dah pandai menyiarap. Yg dia kekalkan sejak mule lahir... menangis & mengamuk. Mmg expert ah. Tensen la mama... uwaaaa!!! (meh tgk video dia... background tuh suara aku ngan caca... huhu)


3. Skang ni jadual keje laki aku dah berubah. Xmcm mase dia keje 7-E dulu. Tensennye haku. Weekend dia kena keje. Pastu time keje x same ngan aku. Xbest sgt2. Yg kesiannye anak2 la. Caca dah xdpt g tanjung main buai ptg2 atau weekend cam slalu. Adik dia lagi kesian... x merasa nak kuar jalan2 cam Caca mase kecik2 dulu. Ye la... papa dia asyik keje jek. Nak harap aku bawak ? Hmm... alamat terbalik la bandar Muar ni. Mane la aku nak ctrl 2-2 org tu sekali. Xreti ah. Dgn caca yg xreti duk diam. Pastu dgn afiq yg kuat mengamuk. Boleh meroyan aku nanti... huhu.... Kawan2 slalu tanye, bile nak bawak Afiq g cosmo ? Hmm... nanti la kengkawan ek... tunggu dia dh blh duk kat car seat baru kite leh bwk rasenye. Xpun tunggu papa & mama dia cuti serentak baru leh bawak g opis nih jumpe aunty & uncle kat sini... Bukan sng nak mengelolakan 2-2 tu serentak sorg2... Tahniah la pada zai sbb berjaya mengelolakan 3 org anak sorg2 skang ni... kagum tul lah kite... Syabbbasss... hehe...

4. Aku kena ajar C#. Hampeh tul. 2-3 minggu aku ni abis utk study mende tu jek. Takut nak ngajar benda yg kite xbaper expert nih (essp bile aku cume pnh sentuh skali je mende ni mase training zaman dulu2 tu. Tu pun ujung2 jek... huhu). So, terpakse la aku study & pastikan aku leh bt program gune C# utk tmbhkan confident sblm aku leh ngajar kat dpn student nanti. 1-2 minggu lps dlm otak aku ni xde pk lain... C# jek... Mkn ingat C#, minum ingat C#, nak tido ingat C#... lorat tul... And hasilnye... skang ni aku rase C# tu xde la susah sgt. & aku rase aku dah blh handle dah mende ni... Insyaallah.... Semoga dipermudahkan segalanye...

Byk lagi update ttg diri aku sebenarnye... tp mls ah nak citer seme kat sini... xsmpt nak mengarang... hehe...

Tuesday, September 18, 2007

Mintak mahap yek kawan2...

Sori ek kengkawan... kite terpakse gak publish video ni... sbb rasenye ni la antara detik terindah dalam hidup kite. TQ kengkawan sbb bt kite happy walaupun terpakse berkongsi kek lagi ngan amin... (hish... bile la budak ni nak pindah ni.... huhu..)


Wednesday, September 12, 2007

Sampah Masyarakat...

Sem ni ada sampah-sampah masyarakat lak kat kelas aku. Saper lagi kalau bukan si BE***, A** dgn si 'SITI ASMAH' tu. Aduhai... cane la sampah2 masyarakat ni leh masuk kat kelas aku sem ni ? Alamat jatuh la percentage aku sem ni... huhu... Si 'siti asmah' tu nmpk cam buleh ejas awal2 sem ni... tp si merpati dua sejoli (be*** & a**) tu mmg sah kotoran degil. Dah minggu ke dua masih x masuk kelas lg. Hish... pelik tul aku perangai budak2 ni. Buat ngabihkan duit mak bapak jek. Kalau setakat datang cosmo utk bercenta, baik la korang kawen je budak... Tensen haku! Aku kalau ikutkan ati nak je aku tendangkan b***** masing2. Baru puas ati aku. Nak je rasenye aku jumpe mak bapak si a** tu. Bukan hape... nak tlg antar rombongan meminang ke umah be***. Huhu...

Hmm... nmpknye next sem terpakse la aku pinjam report nani ek nani... hehhe...

Wednesday, September 5, 2007

Happy B'day To Me....

Tibe2 terasa diri ni mcm dah tua sgt....
Hmm... tua sgt ke aku ?
ataupun soalan aku yg sebenarnye...
Nmpk cam tua sgt ke aku skang ni ?

Tuhan... aku dah tua rupenye...
Dah puas ke aku nikmati nikmat dunia ni ?
Dah byk ke amal aku selama 31 tahun aku hidup dlm dunia ni ?
Tuhan... terasa diri ni kerdil sgt....

Ya Allah...
Kau panjangkan lah umur ku... supaya aku dapat beribadah kepada Mu...
Kau murahkan lah rezeki ku... supaya aku dapat membesarkan anak2ku dgn sempurna...
Kau ampunkan lah segala dosa ku... agar hidup aku lebih diberkati...
Kau kekalkan lah kebahagiaan yang aku kecapi sekarang ni....
Semoga setiap orang yang aku sayang menyayangi aku sepertimana aku menyayangi mereka....
Aminnn....

Thursday, August 16, 2007

Akhirnye..


Stlh lbh sebln keje 15jam sehari, 7 hari seminggu, dan stlh 2 kali cuti dibeku'n, akhir'y laki aku dpt cuti smlm. Bahagia'y idup. Lg best, lps ni pun dia keje ikut normal working hour. 9jam sehari, 1 ari full day dan 1 hari cuti.
Smlm dpt la bwk ank2 b'jln. Plan nk g pantai ari tu tp cancel. Nasib baik la mmg xjd nk pegi. Tibe2 pg smlm simen si kecik tu tanggal lg. Huhu. Utk kali yg ke-4 tau. Jd pg tu mmg x g memane. G hospital je. Lps tu br dpt b'jln. Tu pun g serom je. Xkisah lah.. Yg penting.. Tq papa. Kerinduan kitorg terubat jugak akhirnye.. (Huhu.. Terharu tu.. )

Tuesday, August 14, 2007

Tasya.. Tasya..


Sian iwan. Ari ni kena pukul ngan kakak dia smpi merah pipi & dahi. Naper la caca bt adik cmtu syg? Dh la sblm tu dia bg adik dia mkn cococrunch. Aku g dapur jap, bile g dpn tgk kt tepi bibir adik dia comot warna coklat. Bile aku tanye, dgn bangge'y dia ngaku. Pastu aku g dapur bt susu, tibe2 dgr iwan nangis kuat. B'lari aku ke dpn. Iwan dh nangis smpi xde suare. Xb'nafas adik tu nangis. Aku pujuk lame br berenti nangis. Skali tgk pipi & dahi dia merah bks kena pukul. Pukul dgn reket lak tu. Sian ridzuan. Tu pun masih t'balik2 bibir menahan tangis. Sayu ati gak'y. Hai.. Siksa dibuat'y dik...

Jgn la kembang'n idung dik..


Afiq ridzuan skang ni dh pandai ketawa @ senyum bile org agah. Tgk tu smpi kembang2 idung nk ketawa punye pasal. Huhu.
Hmm.. Seme org bising. Apesal xpanggil bb ni afiq? Mmg aku nk panggil afiq. Nama afiq tu pun aku yg pilih. Tp papa dia suke sgt nama ridzuan. Panggil la gune nama tu. Ridzuan, iwan, wan. Dady dia lg best. Panggil juan. Yg mumy lak panggil boboi. Kompius ank aku. Byk sgt nama dia. Hehe..

Sunday, August 5, 2007

Laa.. Tanggal?


Ya Allah.. Cane leh tanggal ni wan? Nakal'y ank mama ni. Simen pun blh tanggal. Huhu. Pg td lps mandi, mase k.yah nk pakai'n dia suar, dia tendang2 terus tanggal.
Hmm.. Ari ni last day aku pantang. Esok merdeka! Yahooo! Yg penting sok aku nk m'cemar duli, drive. W'pun lesen lum renew. Rindu'y nk kuar umh.. Huhu.

Thursday, August 2, 2007

Manjalara


Aku bkn peminat drama melayu. Tp sejak cuti b'salin ni aku addicted tul dgn drama2 melayu essp manjalara ni. Jgn xcaye. Sembilu kasih pun aku ikut tiap2 minggu. Aduhai.. Ape nk jd ni olin? Sejak bile berubah? Mane heroes, prison break, csi segala tu? Huhu. Ni seme kak fauziah (maid aku tu) dgn mumy punye angkara la. Smpi aku pun b'jangkit. Rosak.. Rosak.. Tlg! Aku dh nk jd wanita sejati nmpk'y. Pasni jgn jenis muzik yg aku layan pun berubah sudah.. Huhu..

Wednesday, August 1, 2007

Ortopedik pt. 3


Ari ni g ortopedik lg. Bukak plaster cement ridzuan. Tgk.. Kaki dia dh ok. Alhamdulillah. Syukur sgt2. Tp still kena simen lg sbb doc takut dia bengkok blk. Tulang bb kan lembut. Hopefully dia cpt baik. Xde la lame kena simen. Kesian tgk kaki dia b'simen. T'bts aktiviti. Dh le dia jenis xreti diam. Bile kaki tu berat, asyik la nk ngamuk je kejenye. Xpe. Mama sentiasa doa agar ridzuan cpt sembuh. Syg ank mama...

Tuesday, July 31, 2007

Tetamu


Ari tu zai & family dtg. Lawak tul tgk kerenah ank2 dia, tmbh lak dgn kerenah caca. Huru hara dibuat'y. Si kaknam caca, aku tgh b'bual2 dgn zai, dia dh pandai2 bwk bdk 3A (alif, aina, aqeem) masuk bilik tgk bb. Mase aku jengah si aqeem tgh beriya2 nk memanjat katil nk kejekan bb. Yg kakak dia tarik xbg panjat. Huru hara dibuat'y. Tp mmg tu satu scene yg paling lawak la aku rase. Dgn muke aqeem yg teruja. Ridzuan mesti ngeri lah dikelilingi kanak2 xcukup umur tu seme. Hehe. Papepun tq zai & family sbb sudi dtg. Dan jgk tq kpd group student projek sem lps sbb sudi m'jenguk aku kt umh ni td..

Wednesday, July 25, 2007

Cerewet sgt ke aku?


Aku xtau la sama ada aku yg t'lalu cerewet skang ni atau dia yg bt keje x ikut standard aku atau mmg dia xreti bt keje...
2-3 ari ni aku mcm xb'kenan je dgn kakak yg keje sini. Byk keje yg dia bt yg xkena je pd pandangan aku. Tensen tul.

Ape yg aku xpuas ati?
1 - dia x jg kebersihan. Botol susu bdk dia biar je togel. Kan ke bb tu. Very fragile. Kang kalau dh sakit aku gak yg susah.
2 - cuai dan boros. Ada ke susu bdk lum betul2 abis dia nk buang je tin susu tu. Check la dulu. Tau la dia xkuar duit. Aku mmg pantang bazir2 ni. Lg lak aku yg tanggung seme tu sbb laki aku xde gaji ari tu.
3 - caca berubah sejak dia jg. Lg la aku frust. 2 thn aku jg ank aku biar jd ank yg baik, yg dgr kate. Tibe2 bile org jg, caca totally berubah. Degil, melawan. Tensen aku. Bdk tu dia didik dgn perkataan JGN. Seme'y jgn. Dia xtau perkataan jgn tu sgt m'pengaruhi mental bdk dan sgt2 effect pd perkembangan minda dia. Pastu caca dh xreti nk b'dikari. Seme dia bt'n sbb nk biar keje dia cpt siap. Pastu blh tgk tv. Smpi bile pun ank aku xpandai. Dan yg paling sakit ati. Caca dh mula biadap skang ni. Nk tendang org lah, ckp menengking2 lah. Tensen aku. Smpi caca kena lempang dgn aku ari tu. Sian caca..
Byk lg lah yg aku xb'kenan sebenar'y. Hish.. Sbb tu la aku lbh suke jg sniri ank2 aku. Sbb aku tau aku cerewet...

Monday, July 23, 2007

Kena buli ke dik?


Ari ni ridzuan genap sebln. Dpt hadiah calar kt bwh mata tu ha. Sian. Punca luke xdpt dikenalpasti. Cume ada 2 kemungkinan. 1 - kena kuku dia (tp agak mustahil sbb dia pakai sarung tgn). 2 - kakak dia cubit. Kalau ikut'n kesan luke tu mmg mcm kena cubit. Dan stlh disoal siasat, suspek tlh mengaku bersalah w'pun tidak dipakse. Huhu. Caca.. Caca.. Naper la cubit adik syg? Pening pale mama la cani.. Tp tah leh caye ke x pengakuan si kakak tu sbb dia tu spesis imaginasi tinggi a.k.a kuat berangan. Tah le..

Sunday, July 22, 2007

Sleep with 1 eye open, gripping your pillow tight..


Now i lay me down to sleep,
Pray the Lord my soul to keep,
If i die before i awake,
Pray the Lord my soul to take.

Hush little baby don't say a word. And nevermind that noise u heard. Its just a beast under your bed, in your closet, in your head..

Exit light,
Enter night,
Take my hand,
We're off to never never land..

Huhu.. Lame xlayan lagu metallica.. Aku tgh boring. Nk tido tp mls. Kena himpit dgn bdk 2 org ni. T'sepit aku kt tgh2 xleh gerak. Diorg ni mmg ada magnet ngan aku. Mesti nk melekat essp si kakak. Adusss..

Saturday, July 21, 2007

Ilang boring aku..


Smlm kwn2 cosmo dtg melawat baby dgn kakak baby dgn mak baby skali. Huhu. Seronok'y. Rase cm b'sinar blk je idup ni dgr riuh rendah suara kwn2 aku yg kepoh2 semenye tu. Betape bosan'y aku dok umh selama ni. Huwarghh.. Xsbr'y nk masuk opis blk. Rindu kt kwn2 sebilik lect seme. Kpd yg dtg smlm - linda, ana, nani, dila, kiah, zam, zu, k.zarul, zura n niza, tq very much sbb sudi b'kongsi bau param & pilis kite ni. Hehe. Sori la sbb lunch mkn keropok jek. Nk mkn sdp lain kali ye. Huhu.
Alamak.. Smlm lupe amek gmbr la. Letak gmbr ridzuan je la ye. Diorg pun smlm kate nk sain kaki transformer ridzuan tp lupe gak. Xpe la. Lain kali jumpe leh sain ek.

Wednesday, July 18, 2007

Orthopedik pt.2


Smlm g ortho lg. Diorg simen kaki ank aku. Xpe. Aku rela. Dr pakai splint yg xbp b'kesan tu. Biar la dia simen dr kecik cani. Tp.. Ketabahan dan kesabaran aku diduga lg. Bb nangis sejak blk dr simen smpi la pg td. Tido kejap2 je. Tu pun jap tido kt bahu aku, jap kat bahu papa dia. Gilir2. Aku dh la br nk sihat. Pg ni br dia ok. Agak'y simen tu dh kering n ringan dan dia dh blh gerak kaki dgn aktif mcm biasa. Skang ni dia tgh tido lena. Pastu kakak yg jg dia leh dpt dtg lak pg td. Huru hara aku. Smpi'n zam nk dtg pg ni pun aku xbg. Nasib baik kakak tu b'hati perut. Br jap ni dia dtg. Lega aku. Leh la aku ganti tido yg t'ganggu smlm.
Tgk. Kiut x? Ridzuan in pink. Hehe. Baju kakak dia tu sebenar'y. Ari ni 1st time dia pakai suar. Hmm.. Skali pandang cm transformer lak kaki ank mama ni. Huhu.

Sunday, July 15, 2007

Bentan ke rentan?


Tah camane ari ni blh demam. Penat sgt bdn ni. Dgn caca yg byk kerenah, degil m'jd2, aku xdpt nk rest. Bb pulak jenis b'jg tgh mlm. Nangis lak tu. B'salin dan b'pntg kali ni bt aku serik. Xtau nk ckp. Bkn sakit b'salin yg bt aku serik. Tp tempoh 44hari ni yg bt aku serik. Bdn ni rase lemah je sbb xcukup rest (w'pun aku mkn segala datok ubat). Ditmbh lak dgn emosi aku yg xmenentu.. :'(

Thursday, July 12, 2007

Pesta batik yg m'bosan'n


Ari ni ari ke-20 aku b'pantang. B'pantang kali ni aku rase sgt m'bosan'n, sgt2 xde semangat w'pun ada bb baru. Aku x se excited dulu la. Seme'y sbb aku kena lalui kebanyakan masa sendiri. Laki aku makin sibuk keje. 9am - 12m/nite. Everyday. Tuhan je la yg tabah'n ati aku. Tiap2 ari aku nangis. Sejak aku pregnant ridzuan smpi la skang mmg aku kuat nangis. Apesal tah. Aku tau xelok nangis2 dlm pantang ni. Tp tah le. Aku ni ada masalah emosi gak'y. Xpun hormon2 aku tgh dlm proses nk stabil blk. ;-) ala bkn selama'y pun papa kena keje camtu. Xlame lg kan opening giant. Sbb tu dia bz. Smpi itam legam laki aku bt keje. Sian dia. Lps ni bile seme dh ok, kitorg dh plan nk g b'cuti. Dgn family member yg baru. Yahooo!!

Wednesday, July 11, 2007

Cosmorianz


Smlm bb ridzuan dikunjungi abg2 n kakak2 angkat dia dr cosmo. Rajin bdk2 ni dtg. Siap bwk hadiah bb lg tu. Kpd yg sudi dtg (ana, arif, epul, amirul, along, echa, sham, sarah, intan dan mamat - kt blakang kamera.. Hehe..) Dan yg sudi kem slm (hadi dgn zu), time kasih byk2 ye. Tgk la.. Aku dgn pilis kat dahi pun sibuk nk b'gmbr gak. Yg ridzuan lak bantai tido je time org dtg. Same cm kakak dia dulu...

Monday, July 9, 2007

Hset free


Ari tu register line celcom under friends n family plan. Dpt le hset bodo ni. Bengang tul. Mentang2 la free. Tahpape hset yg dia bg. Cani baek aku gune hset mcm k.zarul tu. Lg user friendly. Tahpape samsung nih.
Now ni aku dh mule rase boring duk umh. Laki aku sibuk keje. Maghrib br blk. Blk pun bkn dia pedulik'n aku sgt. Asyik dgn game soccer manager ke c'ship manager dia tu. Tiap2 ari aku tensen. Ape tah aku ni. Xde la ape sgt pun perkara tu. Aku je yg over-react. Maybe aku masih lg dlm proses menyesuai'n diri dgn suasana baru. Dr b'3 kpd b'4. Dgn bb ridzuan yg kuat melalak. Aduh.. Besar'y dugaan. Agak'y Tuhan dh bg aku sng yg amat mase pregnant, b'salin dan 2 thn besar'n caca. Skang ni br le aku tau bkn sng nk besar'n ank. Semoga Tuhan kuat'n semangat aku..

Saturday, July 7, 2007

Ni kakak..


Baby, ni tatak (kakak). Tatak tayang baby (kakak syg baby). Baby janan nanis ek. (Baby jgn nangis ek). Huhu. Diam xdiam dh 2 minggu caca jd kakak. Sian. Org xpuas b'manje. Mcm2 dia bt nk tarik perhatian org. Skang ni dia dh ok sket. Dh blh terima kenyataan gak'y. Paling sian mase aku kt wad 5 hari. Sakit jiwa buah hati aku ni. Mlm2 bgn nangis cari mama. G hospital xnk blk. Kt umh mengamuk je keje'y. Ye la.. Kitorg xpnh b'pisah sejak dia lahir. Jgn kate dia. 1st nite aku kt wad, aku xleh tido. Nangis rindu'n caca. Huhu. Bile aku blk umh, seminggu caca x g mana2. Takut aku ilang lg. Sian dia. Tiap2 hari, tiap2 mase aku kena bgtau dia yg aku syg dia n x tinggal'n dia lg. Skang ni br la dia berani nk tinggal'n aku kt umh. Sian caca..

Thursday, July 5, 2007

Ortopedik


On july 3rd, aku n hubby bwk bb jumpe pakar ortopedik utk tgk abnormality pd kaki bb. Tahape name sakit dia aku pun lupe. Sng ckp kaki bb aku lbh kurang kaki uncle boi dia mase lahir dulu. Luckily xseteruk boi. But unluckily abnormality tu pd 2-2 kaki. Poor bb. Agak'y mase pregnant aku asyik teringat n kesian kt kaki boi. Tu yg t'kenan tu. Xpela. Dh takdir. Mane tau nanti dia jd engineer cm uncle boi dia gak one day. :-)

Perasaan aku sbg ibu?
Of course aku sedih. Sian bb aku. Tp aku redha. Lgpun benda ni blh baik. Dan aku n hubby dh pun mula'n our 1st step utk bt yg t'baik 4 our bb. :-) n hasil dia, tu kaki bb aku kena pasang splint. Kiut x? Hehe. Lg 2minggu kena g ortho lg. Nanti aku update lg ye.

Friday, June 29, 2007

Muhammad Afiq Ridzuan bin Junaidi


Stlh puas pk, puas bt list, puas b'tukar2 nama, akhir'y muncul la nama ni. Nama afiq tu aku yg pilih, ridzuan lak laki aku yg pilih.. Maksud dia? Tah. Punye byk rujukan smpi aku sniri xingat maksud dia. Hehe..

Thursday, June 28, 2007

Hari ke-6 b'pantang


Bosan'y. Ni br 6 hari. Lum 6 minggu. Ape la aku nk bt sok luse ek? Tgk la muke si budak bulat ni. Hehe. Tido je keje'y. Kuat nangis lak tu. Xmcm kakak dia. X b'bunyi pun mase dlm hari. Tp dia.. Mandi pun nangis. Takut air. :-D Skang ni aku still xbp sihat. Br je 2hari berurut. So, bdn still sakit2. Dh lh. Ngantuk. Nk tido. Adios.

Wednesday, June 27, 2007

My new baby


Alhamdulillah.. Setelah 2 hari duk wad, dan setelah bertarung selama hampir 8 jam di labour room.. Ank bertuah ni lahir kedunia pd 23 jun 07, 4.59pm. Dgn berat 3.7kg, aku rase mcm ni la 1st n last aku nk b'salin normal. Mmg serik lah. Tp perasaan bile baby tu slamat kuar bt aku kiv je niat aku. Indah'y perasaan tu hanye Tuhan je yg tau. W'pun baby ni lahir dgn ada sikit kekurangan, aku tetap b'syukur sbb baby aku sihat dan comel. Yg paling aku suke, idung dia cm idung papa dia. ;-)

Thursday, June 21, 2007

Masuk wad ke?


Perghh.. Tensen giler! Perkara yg paling aku xsuke. Tp nk xnk t'pakse gak lalui. Sian caca. Ngamuk sakan dia bile aku ckp aku nk g spital. Xpnh dia ngamuk smpi cm2. Nangis t'sedu2 smpi bengkak2 mata. Mlm ni xtau la cane dia nk tido tanpa mama dia ni. Ke aku yg xleh tido tanpa caca mlm kang? Sayu'y ati ni tuhan je yg tau. Kitorg xpnh b'pisah sjk dia lahir. :'( uwaaa.. Rase cm nk nangis jek.. Tuhan.. Tabah'n ati aku..

Wednesday, June 20, 2007

Caca demam


Today is my expecting date. Aku dh start cuti dh. Xlarat nk g keje sbb dh mule sakit2 kt ari2 ni sejak smlm. Lgpun caca demam lak. Panas bdn dia. Sejak smlm. Demam nk dpt adik gak'y..

Tuesday, June 19, 2007

Keluhan...

Now ni...
Aku rase sakit...
Rase x selesa sgt..
Sakit pinggang...
Rase ngilu...
Mcm2 lah...
Dah nak bersalin ke aku ni ?
Eh... baru aku prasan...
Baby mcm kurang gerak ari ni...
Ke aku yg lupe kire ?
Sbb terlalu xde keje smpi aku pun lupe nak kire...
Caca pulak demam...
Buat aku bertambah risau...
Tu lah satu-satunye buah hati aku...
Bile caca sakit... aku jadik x keruan...
Aku sayang caca..
Walaupun akan muncul yg baru dlm idup aku...
Mudah2an caca cepat sembuh...
Mudah2an baby aku selamat...
Mudah2an aku jugak selamat....
Tuhan... permudahkanlah segalanya....
Aminnn....

Tadaa... aku lum bersalin lagi daa...

Hmm... 1 hari lagi. Penantian tu mmg satu penyiksaan. Huhuhu... Bosannye. Dah 2 hari aku g keje tp xbuat pape. Chatting, main Monopoly Tycoon (tp xmenang2... bengang tul!!). Makkk... boringnye bile xde keje. Ye la... slalu kelas berlambak2. Tibe2 dari smlm xde kelas sbb dah ade org yg ganti. Bosannye. Rase mcm nak je masuk kelas ngajar. Xleh tahan la duduk je cani. Xsakit pun leh jadik sakit.

Pg td aku bgn dengan rase yg lebih sihat dari smlm. Aik.. makin dah nak bersalin, makin sihat lak aku. Amazing sungguh. Ingatkan smlm dah nak bersalin dah. Baper kali rase cam contraction. Rupe2nye false contraction jek. Ye la... aku kan naif. Dulu mane ade sakit2 nak bersalin nih. Jadik skang ni aku mcm ala-ala jakun la sket. Surprise la pulak... Yg aku tau, dari ckp2 org jek sakit tu cane. Masih xleh bayangkan sakit yg sebenarnye tu mcmn sbb setakat ni mmg la ade sakit, baby pun ade rase mengeras... tp xde la sakit yg amat mcm ape yg aku dgr dr mulut2 org nih. Maybe lum mase'y lagi la kot. Huhu... takutnye... cane la gaknye sakit nanti ek ? Pape pun... mudah2an aku & baby selamat nanti... dan lagi satu... Baby kalau nak kuar pun tunggu papa balik ptg nanti ek... jgn kuar skang tau. Xde saper nak antar kite g spital kang. Xkan baby nak kuar kat cosmo ni kot? Sabar ye baby... Hehe.....

Hmm.. sempena aku dah nak bersalin ni, aku ade create satu mobile blog. Bukan ape... saje nak update ttg diri aku walaupun aku cuti sakan kat umh tu. Rajin2 jengah la mobile blog aku ek.... http://olynnmobile.blogspot.com ataupun klik jek kat link kat bhgn blogger tu.... Kompem sentiasa update sbb aku leh update gune hset jek... hehe... belagak sey.... skali tu xde kredit ek... Huhu... Insyaallah... aku akan sentiasa update mobile blog haku tu...

Monday, June 18, 2007

Ni la kakak


Ni si manje caca yg semakin manja sejak nk dpt adik ni. Mcm2 perangai dia bt. Aduhai caca.. Jgn la dera mama cani...

Saturday, June 16, 2007

Yahooo... siap pun!!!

Kawan2... kite dah siap outcome 1 !!! Secara x langsung tanggungjawab aku selesai utk semester ni... Td Ronizam dtg jap. Lega sbb dpt handover & bg amanat2 penting kat dia. Alhamdulillah... Lps ni Insyaallah dpt bersalin dgn aman... Hmm... mane2 yg terkurang tu harap maap ye kawan2 seme...

Utk seme kawan2 cosmo (essp kawan2 sebilik lecturer nih) termasuk la Ronizam yg bakal jadik 'ahli kelab', doakan kite selamat bersalin nanti... Kite & baby 2-2 selamat... In case kite bersalin sebelum Isnin nanti, mintak ampun & maaf dari ujung rambut sampai ujung kaki yek... Kite dah maapkan dose korang seme yg menimbun kat kite tu... hehehe... essp dose si bibik joora yg sgt biadap tu... huhuhu....

Nanti kite cuti 2 bulan... Mesti rindu kat kebisingan kat sini. Tlg jage cosmo baik2 yek. Jgn biarkan org buli ahli2 kelab kite. Kalau diorg buli lebih2, g jek pejabat buruh... huhu... Jgn nanti bile kite naik cuti seme dah jadik lain lak. Pape update jgn lupe sms kite...

Yahooo.... xsabo nak tunggu baby kuar lak skang ni.... Adios seme!!! Emmmmuuuackkkssss!!!!

Friday, June 15, 2007

Update lagi : Happy Father's Day!!!

In case aku dah bersalin ahad nanti.... Aku bt entry ni in advance....


HAPPY FATHER'S DAY

to
Mr Junaidi bin Othman
Thanx for being a good father to my caca & future baby (maybe).

and

Mr Hashim bin Ahmad
Thanx for being such a good dady to me...

I LOVE BOTH OF YOU FOREVER.....


p/s : sok kalau aku lum bersalin (plus kalau aku rajin) aku hapdet lagi... hehe...

Hapdet di ujung2 waktu...

Phewww... akhirnye siap pun keje haku. Tinggal tunggu budak2 ni antar outcome kul 9 kang ngan esok. Ada pun mase nak update blog ni...

Lately ni aku sgt2 bz ngan keje. Rase mcm xabis2 jek keje ni. Al maklum lah... nak cuti 2 bulan. Pastu kelas2 + seme keje2 aku nak kena handover kat lect baru - satu perkara yg aku xsuke buat iaitu pass keje aku kat org lain. Aku mmg pantang bt keje x abis nih. Sbb mak aku slalu kate, kalau kite suke bt keje x abis, nanti sok luse org amek laki kite... Tp nak bt cane... diorang (admin) ni yg menggatal bagi aku kelas, pastu lecturer yg ganti aku dia xbg masuk awal2. Xpe lah... walaupun org akan sambung keje aku nanti, at least target aku nak siapkan outcome 1 mane yg terdaya. Setakat ni tinggal 1 kelas jek yg lum siap. Tu pun sbb sok baru diorg nak antar assg.

Now ni aku mmg betul2 tgh sarat. Kalau ikutkan expected date, lagi 5 hari jek aku nak bersalin. Tp xtau la kalau tibe2 mlm kang aku bersalin ke kan. Sbb kalau ikut family history, akak aku 4-4 anak bersalin awal. Aku jek yg xreti2 nak bersalin ni ha... Hehe... Tah lah... baby ni xpuas lagi duk dlm perut gaknye. Xpun Tuhan nak bg aku peluang siapkan keje2 aku dulu. Ataupun dia nak tunggu father's day baru dia nak kuar. Nak bg present kat papa & dady dia. Hadiah hari bapa : new baby utk papa dan new grandchild utk dady.

Hmm... ckp pasal papa... td laki aku ckp Isnin nanti dia kena training kat Melaka. Alhamdulillah... senang sket hati aku. Boleh la dia berulang jek. Hopefully dia ada kat sisi aku waktu aku bersalin nanti. Dan yg paling penting, dia ada tiap2 mlm masa aku dlm pantang nanti - saat di mana aku mmg sgt2 perlukan dia kat sisi aku utk bg sokongan moral & fizikal.... Satu lagi yg bt aku sng ati is... caca xperlu berjauhan ngan papa dia. Kalau x, xtau la mcmn jenuh aku nak menjawab bile dia tanye papa mane time tersedar tgh2 mlm nanti...

Tp td aku ada rase kecik ati sket ngan laki aku... Aku tgh tunggu masa nak bersalin, dia nak pegi segamat lah... then nak g balik kluang lak pastu sbb nak antar brg adik dia. Bukan aku xbg, cume... x boleh ke dia tunggu lps aku deliver ? Kenape aku slalu jadik yg no 2 slps family dia ? Aku sgt2 kecik ati..... :( Berdose ke aku Tuhan sbb kecik ati mcm ni??? Tuhan... kalau aku berdose, ampunkan aku. Dan semoga papa ampunkan segala dosa aku supaya aku mudah bersalin nanti.....

Wednesday, June 13, 2007

Berkat doa caca....

Syukur Alhamdulillah. Hari ni aku happy sgt2. Laki aku dpt keje yg stabil setelah 2 bulan resign kat 7-e. Head of Dept kat Giant Muar (yg xlame lagi nak bukak tu...) Rezeki baby... Syukur.... Tp ada 1 berita sedih... dia kena antar training sebulan start from 18hb ni... samada kat segamat atau plentong. My God... camane kalau aku bersalin time dia xde nanti ? Xpelah... aku redha... asalkan dia dpt keje yg menjamin masa dpn aku & anak2. Alhamdulillah....

Tuesday, June 5, 2007

Keluhan ibu mengandung...

Aduss... ingatkan dah nak bersalin ni xdapat kelas lagi. Skali tu belambak2 kelas aku. Sampaikan 36 kredit daa... Mau terberanak awal kalau cani. Mcm nak patah pinggang ni turun naik tangga. Dah le masa ngajar berdiri. Bukan xnk duduk, tp x siok la ngajar duduk. Mcm ilmu x sampai jek. Huhu... Yang lagi haru nye, sem ni ade kelas yg smpi 3 jam. Adusss... rase mcm nak berdarah tekak ni bercakap. Tuhan... kuatkan semangat aku. Kalau ikutkan ati ni, nak je aku mc ari ni. Sakitnye badan, Tuhan je yg tau. Bukan hari ni je... kalau boleh nak mc tiap2 hari. Tp memikirkan xde saper nak ngajar student aku nanti, aku gagahkan jugak badan ni utk g keje. HQ pun giler kejam... lecturer baru yang akan ganti aku cume boleh start keje pada 18hb nanti, ataupun bile aku dah bersalin nanti. Hangguk + mangkuk betul. Tensen aku. X simpati langsung kat pompuan mengandung cam aku ni... huhu... dgn terboyot2 membawa perut, naik tangga turun tangga dgn badan seberat 68.7 kg nih. Aduh... sakitnye Tuhan je yg tau. Smalam rase mcm nak tertanggal je perut ni. Mcm nak terkeluar pun ade gak baby dlm perut ni. Punye la penat. Kelas straight 9-11, 11-1, 1.30-3.30. Cube kire baper kali aku turun naik tangga. Minimum pun 3 kali. G surau lagi, g fotostat lagi... Uwaaaaaa... patah pinggang....

Tp xpe la... baper ari je lagi pengorbanan aku utk cosmo ni. Pastu nanti aku berehat panjang... kompem boring giler duk umah 2 bulan nanti... Kepada kawan2 seme... doakan aku selamat nanti... Mintak mahap kalau ade salah silap yek...

Pregnant kali ni aku rase berbeza sgt ngan masa pregnant caca dulu.,,
- Dulu badan aku xseberat ni - 68.7kg (setakat ari isnin ari tu). Dah naik lbh seploh kilo nih.
- Dulu aku sgt2 berselera bile tang makan. Skang ni susah sket la. Tp berat bdn naik gak.
- Dulu aku sihat bile dah ujung2 waktu cani... tp skang ni... Tuhan je yg tau kesihatan aku cane..
- Dulu perut aku kecik jek. Xde rase berisi sgt pun. Tp skang ni... penuh sgt rasenye perut ni. Nak duduk pun payah. Besor gamaknye baby aku kali ni...
- Dulu mase pregnant caca aku takut sgt kat amin (sbb tu la caca takut kat amin skang ni), tp skang xdenye... rase cam nak ketuk2 je pale si amin tu... punye la x takut... hehe....
- Dulu aku leh ctrl mulut aku, skang ni payah tul... suke sgt maki org... adusss...

Dan pregnant kali ni aku sgt2 pemalas. Essp bab kemas mengemas. Seme laki aku yg buat. Kemas bilik, susun baju, seme lah. Kalau harapkan aku, smpi seploh tahun la kain baju tu xmasuk dlm almari. Biar je kat atas meja. Tp kalau bab masak, rajin lak aku. Sebabnye... aku cume berselera ngan masakan aku jek. Huhu... Cam best sgt masakan aku tu. Dah le aku pemalas, selekeh lak tu. Kalau makan tu, x bersepah kat tepi pinggan memang x sah. Pastu ngantuk la sepanjang mase. Kalau boleh, sepjg mase nak tido. Eeeii... buruknye perangai aku pregnant kali ni. Baby jgn ikut perangai mama yek. Nanti org nyampah. Huhu.... Tp pregnant kali ni aku kurang la sket alah kat bau laki aku. Kalau time caca dulu, aku mmg nyampah giler kat bau laki aku. Xleh nak dekat kalau ikutkan ati ni. Essp kalau dia pakai minyak wangi ke. Sampaikan dulu dia mandi pun aku xbagi gune sabun. Nanti kombinasi bau sabun ngan bau badan dia tu buat aku mual. Hehe... Sian dia. Skang ni xde la smpi camtu. Kadang2 mcm xde bau lak aku rase laki aku tu... hehe...

Sunday, June 3, 2007

Welcome

Geng... memandangkan kite nak cuti 2 bulan ni... (means aktiviti blogging tergendala la kan), do kite create mobile blog nih.... Nanti kite masukkan gambar baby baru kite kat sini yek bile dah lahir nanti (Insyaallah...)

Adios....

Wednesday, May 30, 2007

LAN kembali lagi...

Sok LAN (Lembaga Akreditasi Negara) nak dtg utk akreditasi kursus E-Sec ngan E-biz kat sini. Dlm ramai2 lecturer kat sini, aku jek yg xterlibat langsung ngan LAN nih kali ni. So, bile org lain bz buat preparation, aku mule la rase bersalah sbb aku xde keje nk buat (sampaikan smpt tulis blog tu... huhu). Xpe lah... bersyukur je la. Lagipun skang ni aku mmg tgh sarat sgt. Badan pun slalu je rase x sedap... Dah nak bersalin kot.

Hmm... ari ni aku dah masuk week 37. Means mmg dah cukup bulan pun sebenarnye. Tinggal tunggu ari jek. Kadang2 mcm xsabar nak tunggu baby ni kuar. Aku dah x larat dah nak menanggung perut. Huhu... Dah lah.. malas nak taip lagi. Not in mood. Nanti kalau sok luse aku lom bersalin lagi, aku sambung citer... Bye seme....

Friday, May 4, 2007

Bebelan setelah gaji float...

Yahooo!!! Gaji dah float!!! At last... 4hb baru nak float. Ape la cosmo ni... Xpe lah... pape pun... bersyukur sgt2 sbb gaji float gak akhirnye.... Alhamdulillah... leh la balik kluang sok... huhu...
Hmm... Skang ni aku dah masuk week 33. Hmm... x lame lagi je nak bersalin. Cane perasaan aku ek ? Nak kate takut tu xde la takut sangat... cume berdebar... Walaupun ni anak kedua, tp Insyaallah ni first time aku bersalin normal (kalau xde pape komplikasi laa... mudah-mudahan...) At the same time, aku rase xsabar gak nak tunggu baby ni kuar. Hopefully betul baby boy mcm ape yg nmpk mase scan ari tu. Tuhan tau betapa aku nak sgt baby boy... :) Tp kalau xdpt xpe... aku xkisah. Aku terime je. Boy ke girl ke... semenye rezeki dari Allah. Yg penting, bile baby lahir, caca dah ade kawan baru.
Caca skang ni dah mule buat perangai. Xboleh berenggang langsung dgn aku. Manje yg amat. Agaknye dia tau xlame lagi dia nak dpt adik. Sian dia. Lum puas bermanje dah nak dpt adik. Skang ni kalau aku duk umah, mmg xleh nak bt keje ape. Melayan dia jek sepanjang masa. Dia xnak org lain langsung. Sian caca. Don't worry caca... mama tetap sayang caca walaupun baby dah kuar nanti. Caca lah penghibur mama kan (essp bile mama tgh bersedih...), caca yg lap air mata mama kalau mama nangis, caca yang suke menyampuk bile mama nak berbual, caca yg tlg amekkan brg2 mama bile mama suruh... Caca yg tanye mama ade duit ke x time2 gaji lum masuk (buat mama tensen tau x... ). Tapi... walau ape pun caca buat, mama tetap sayang caca.... :)
Caca skang ni bukan je dah jadik "kak nam + minah becok" kat umah tu... tp jugak dah pandai nyanyi dah. Mulut dia xleh nak tahan la... mcm org tua. Pantang orang salah ckp sket, semenye x baik, doce (dosa). So, skang ni kalau nak bercakap tu kena la carefull. Lagi2 lak aku yg suke maki hamun org (essp time driving atau tgk tv). Nanti mule la dia membebel... Ei... nyangan (jgn) ckp b***... tak baik tau... doce (dosa).. nanti Tu'an mayah (marah).. nanti Tu'an (Tuhan) motong yidah (potong lidah)... Huhu... padan la muke aku... mulut celupar sgt...
Semoga kehadiran baby baru nanti menambahkan lagi keceriaan hidup aku... aminn....

Thursday, May 3, 2007

Akhirnye... terjawab persoalan...

Dari mana asal kentut?
Dari gas dalam usus. Gas dalam usus berasal dari udara yg kita telan, gas yang menerobos ke usus dari darah, gas dari reaksi kimia & gas dari bakteria dalam perut.

Apa komposisi kentut?
Bervariasi. Makin banyak udara anda telan, makin banyak kadar nitrogen dalam kentut (oksigen dari udara terabsorbsi oleh tubuh sebelum sampaidi usus). Adanya bakteria serta reaksi kimia antara asam perut & cairan ususmenghasilkan karbon dioksida. Bakteria juga menghasilkan metana & hidrogen.Proporsi masing-masing gas tergantung apa yang anda makan, berapa banyakudara tertelan, jenis bakteria dalam usus, berapa lama kita menahan kentut.Makin lama menahan kentut, makin besar proporsi nitrogen, karena gas-gas lain terabsorbsi oleh darah melalui dinding usus. Orang yang makannya tergesa-gesa kadar oksigen dalam kentut lebih banyak karena tubuhnya tidaksempat mengabsorbsi oksigen.

Kenapa kentut berbau busuk?
Bau kentut karena kandungan hidrogen sulfida & merkaptan. Kedua senyawa ini mengandung sulfur (belerang). Makin banyak kandungan sulfur dalam makanan anda, makin banyak sulfida & merkaptan diproduksi oleh bakteria dalam perut, & makin busuklah kentut anda. Telur & daging berperanan besar dalam memproduksi bau busuk kentut. Kacang berperanan dalam memproduksi volume kentut, bukan dalam kebusukannya.

Kenapa kentut menimbulkan bunyi?
Kerana adanya vibrasi lubang anus saat kentut diproduksi. Kerasnya bunyi tergantung pada kecepatan gas.

Kenapa kentut yg busuk itu hangat & tidak berbunyi?
Salah satu sumber kentut adalah bakteria. Fermentasi bakteria & proses pencernaan memproduksi panas, hasil sampingannya adalah gas busuk.Ukuran gelembung gas lebih kecil, hangat & jenuh dengan produk metabolisme bakteria yg berbau busuk. Ini kemudian menjadi kentut, walau hanya kecil volumenya,tapi SBD (Silent But Deadly)

Berapa banyak kentut diproduksi sehari?
Rata-rata setengah liter sehari dalam 14 kali kentut.

Mengapa kentut keluar melalui lubang dubur?
Kerana density-nya lebih ringan, kenapa gas kentut tidak melakukan perjalanan ke atas?.Tidak demikian. Gerak peristaltik usus mendorong isinya ke arah bawah. Tekanan di sekitar anus lebih rendah. Gerak peristaltik usus menjadikan ruang menjadi bertekanan, sehingga memaksa isi usus, termasuk gas-nya untuk bergerak ke kawasan yg bertekanan lebih rendah, iaitu sekitar anus. Dalam perjalanan ke arah anus, gelembung-gelembung kecil bergabung jadi gelembung besar. Kalau tidak ada gerak peristaltik, gelembung gasakan menerobos ke atas lagi, tapi tidak terlalu jauh, karena bentuk usus yg rumit & berbelit-belit.

Berapa waktu yang diperlukan oleh kentut untuk melakukan perjalanan ke hidung orang lain?
Bergantung kondisi udara, seperti kelembapan, suhu, kecepatan & arah angin, berat molekul gas kentut, jarak antara 'transmitter' dengan 'receiver'. Begitu meninggalkan sumbernya, gas kentut menyebar & konsentrasinya berkurang. Kalau kentut tidak dikesan dalam beberapa detik, bererti mengalami pengenceran di udara & hilang ditelan udara selama-lamanya. Kecuali kalau anda kentut di ruang sempit, seperti lift, kereta,konsentrasinya lebih banyak, sehingga baunya akan tinggal dalam waktu lama sampai akhirnya diserap dinding.

Apakah setiap orang kentut?
Sudah pasti, kalau masih hidup. Sesaat setelah meninggal pun orang masih boleh kentut.

Betulkah laki-laki kentut lebih sering daripada perempuan?
Tidak ada kaitannya dengan gender.. Kalau benar, berarti perempuan menahankentutnya & apabila mereka kentut akan banyak sekali jumlah yg dikeluarkan.

Saat apa biasanya orang kentut?
Pagi hari di toilet. yang disebut "morning thunder". Kalau berkeadaan sunyi, boleh kedengaran di seluruh penjuru rumah.

Mengapa memakan kacang menyebabkan banyak kentut?
Kacang mengandung zat gula yg tidak boleh dicerna tubuh. Gula tsb (raffinose, stachiose, verbascose) jika mencapai usus, bakteria di usus langsung berpesta & membuat banyak gas. Jagung, kubis, susu juga penyebab banyak kentut (bukan baunya!).

Selain makanan, apa saja penyebab kentut?
Udara yang tertelan, makan terburu-buru, makan tanpa dikunyah, minum soft drink, naik pesawat udara (karena tekanan udara lebih rendah, sehingga gas di dalam usus mengalami ekspansi & muncul sebagai kentut).

Apakah kentut sama dengan sendawa, tapi muncul dari lain lubang?
Tidak... senndawa muncul dari perut, komposisi kimianya lain dengan kentut.Sendawa mengandung udara lebih banyak, kentut mengandung gas yang diproduksi oleh bakteria lebih banyak.

Kemana perginya gas kentut kalau ditahan tidak dikeluarkan?
Bukan diserap darah, bukan hilang kerana bocor.. Tapi berpindah ke bahagian atas menuju usus & pada gilirannya akan keluar juga. Jadi bukan lenyap,tapi hanya mengalami penundaan.

Mungkinkah kentut terbakar?
Memang boleh. Kentut mengandung metana, hidrogen yg combustible (gas alam mengandung komponen ini juga). Kalau terbakar, nyala-nya berwarna biru karena kandungan unsur hidrogen.

Bolehkan menyalakan mancis dengan kentut?
Jangan mengada-ada... konsistensinya lain. Juga suhunya tidak cukup panas untuk memulai pembakaran.

Mengapa kentut anjing & kucing lebih busuk?
Kerana anjing & kucing adalah karnivor (pemakan daging). Daging kaya akan protein. Protein mengandung banyak sulfur, jadi bau kentut binatang ini lebih busuk.Lain dengan herbivor seperti kambing, kuda, gajah, yang memproduksi kentut lebih banyak,lebih lama, lebih keras bunyinya, tapi relatif tidak berbau.

Betulkah pening kepala kalau mencium bau kentut 2-3 kali berturut-turut?
Kentut mengandungi sedikit oksigen, mungkin sedikit saja anda mengalami pening kepala kalau mencium bau kentut terlalu banyak.

Apakah warna kentut?
Tidak berwarna. Kalau warnanya kelihatan seperti gas nitrogen oksida, akan ketahuan siapa yang kentut.

Apakah kentut itu asid, bes atau neutral?
Asid, kerana mengandung karbon dioksida (CO2) & hidrogen sulfida (H2S).

Apa yang terjadi kalau seseorang kentut di planet Venus?
Planet Venus sudah banyak mengandung sulfur (belerang) di lapisan udaranya, jadi kentut di sana pun tidak ada pengaruhnya

Happy Anniversary Junaidi & Norazlin (1 Mei 04 - 1 Mei 07)

1 Mei hari tu genap 3 tahun usia perkahwinan aku. Syukur Alhamdulillah... selama 3 thn ni aku & suami tersayang berjaya mengharungi segala macam jenis dugaan. Memandangkan thn ni ekonomi keluarga kurang baik, kitorg x g mane2 pun utk celebrate hari penting ni. Xkisah lah... walau x celebrate pun tarikh ni tetap merupakan antara tarikh terpenting dlm hidup aku dan suami aku tetap merupakan orang yg paling utama dalam hati aku...


Dewi aku mohon
Beri kesempatan tuk bisa menebus dosaku kepadamu
Maafkanlah aku yang menyakitimu
Aku tidak pernah menyangka bisa begini
Oh Dewi..Dengarkanlah
Dewi..Kaulah hidupku
Aku cinta padamu sampai mati
Dewi..Belah lah dadaku
Agar kau tahu
Agar kau mengerti
Ooo..Ooo..
Semua terjadi begitu saja
Tak ada serius antara dia dan aku
Tidak cinta dan tak ada hati
Hanya karena aku lelaki dan dia wanita...


Harapan aku... semoga aku tabah untuk menghadapi dugaan-dugaan yang bakal tiba... Dan semoga kehadiran anak-anak akan menguatkan lagi kasih sayang antara aku & suami aku.... aminnn....

Monday, April 16, 2007

Sekadar renungan...

Ade orang forward artikel kat aku... menarik dan mendalam maksudnye... renungkanlah sama-sama k.... (dia kate kat situ, ni petikan ucapan Ustaz Hj. Akil Hayy Rawa -saper ek ??)

Di dalam hidup manusia, yang penting ialah BERKAT.
Bila hidup kita berkat, diri ini akan selamat.
Apabila diri selamat, rumahtangga jadi sepakat.
Apabila rumahtangga jadi sepakat, masyarakat jadi muafakat.
Apabila masyarakat jadi muafakat, negara kita menjadi kuat.
Apabila negara menjadi kuat, negara luar jadi hormat.
Apabila negara luar jadi hormat, permusuhan pun tersekat.
Apabila permusuhan tersekat, pembangunan pun meningkat.
Apabila pembangunan pun meningkat,kemajuan menjadi pesat.
TETAPI AWAS...
Apabila pembangunan meningkat, kemajuan menjadi pesat, kita lihat bangunan naik bertingkat-tingkat.
Ditengah-tengah itu, tempat maksiat tumbuh macam kulat.
Apabila tempat-tempat maksiat tumbuh macam kulat, KETIKA ITU manusia mula mengubah tabiat.
Apabila manusia telah mengubah tabiat, ada yang jadi lalat ada yang jadi ulat.
Apabila manusia dah jadi ulat, sembahyang makin hari makin liat.
Apabila sembahyang jadi liat, orang baik ada yang bertukar jadi jahat.
Apabila orang baik bertukar jahat, orang miskin pula nak kaya cepat.
Apabila orang miskin nak kaya cepat, orang tua pula nak mati lambat.
Apabila orang tua nak mati lambat, tak dapat minum madu telan jerla minyak gamat.
Yang lelaki, budak budak muda pakai seluar ketat.
Semua nak tunjuk kuat.
Bila berjudi, percaya unsur kurafat.
Tapi hidup pula yang melarat.
Tali kasut dah tak berikat.
Rambut pun jarang sikat.
Yang perempuan, pakai mini sekerat.
Suka pakai baju ketat.
Suka sangat menunjukkan pusat.
Hingga tak pedulikan lagi batasan aurat.
Pakai pulak yang singkat-singkat.
Kadang-kadang ternampak benda 'bulat'.
Bila jadi macam ini, siapa lihat pasti tercegat.
Silap gaya jadi gawat, bohsia bohjan lagi hebat.
Duduk jauh berkirim surat .
Bila berjumpa, tangan berjabat.
Kemudian pakat lawan peluk siapa erat.
Masa tu, nafas naik sampai tersekat-sekat.
Usah peduli agama dan adat.
Usah takut Allah dan malaikat.
Yang penting apa kita nak buat?
Kita 'bukti' lah kita buat.
Akhirnya perut kempis dah jadi bulat.
Apabila perut kempis dah jadi bulat, maka lahirlah pula anak-anak yang tak cukup sifat.
Bila anak-anak tak cukup sifat, jam tu kita tengok bayi dibuang di merata tempat.
MAKNANYA KETIKA ITU, IBLIS MULA MELOMPAT.
Dia kata apa?
Habis manusia dah masuk jerat.
Habis manusia telah tersesat.
Inilah dia fenomena masyarakat.
Oleh itu wahai saudaraku dan para sahabat, marilah kita pakat mengingat.
Bahawa dunia hari ini makin singkat.
Esok atau lusa mungkin kiamat.
Sampai masa kita semua akan berangkat! .
Berangkat menuju ke negeri akhirat.
Di sana kita akan ditanya apa yang kita buat.
Masa tu, sindri mau ingat.
Umur mu banyak mana mu buat ibadat...?
Zaman muda mu, apa yang telah mu buat...?
Harta benda anta, dari mana anta dapat...?
Ilmu anta, adakah anta manafaat...?
Semoga ianya dapat mengingatkan kita supaya segera meninggalkan maksiat dan memperbanyakkan ibadat.

Tuesday, April 10, 2007

Hari ini dalam sejarah...

Punye la lame aku x g tgk wayang. Dah 2 thn lbh rasenye. Sejak caca lahir smpi dia dah 2 thn lbh. Semalam nak jadik cerite bawak la caca g tgk wayang. Citer Mr Bean. Excitednye dia mase nak g tu. Heboh satu umah dia citer... "Caca nak g ayok (tgk) Tebin (Mr bean) kat ayang (wayang)". Huhu. Dia xtau wayang tu cane... huhu... Mumy bt2 la marah. Biase lagi kecik2 dah pandai nak merayap tgk wayang. Melalak la dia sampai terbalik2 bibir... "Uwaaa... mumy yayah (marah)"... Punye la excited nak g...

Masa dlm keta aku ckp kat dia, kat dlm wayang tu gelap tau caca. Saje je muke dia. Sibuk dia bebel... "Caca nak ayok tebin... caca nak ayok tebin..." Skali tu sampai kat wayang dah gelap la pulak. Aku dah terdetik dlm hati ni... Jgn dia takut sudah... Aku tgk muke caca dah semacam. Mcm culture shock pun ade. Huhu... sian anak aku. Dlm seploh minit citer tu start, dia dah mule gelisah... dia cakap kat aku... "Mama... citer ni x dap (sedap) ah... jom bayik (balik) ma"... huhu... dah agak dah mesti jadik cani. Aku buat xphm jek. Papa dia pun bt xphm. Memule dia duk kat seat dia. Pastu nak duk atas riba papa dia, pastu nak pindah atas riba aku, pastu nak duk balik kat seat dia... Skali tu ade part lawak dlm citer tu, org lain pun ketawa la kuat2. Dia pun ape lagi... dia mmg takut bunyik org ketawa kuat2 ni. Terus dia duduk atas riba papa dia, suh dukung. Masa tu xnangis lagi. Skali tu masuk part lawak lagi. Org lain pun ketawa kuat2 lagi. Dia pun mule je la... melalak ajak balik. Kebetulan lak time dia melalak tu, part lawak tu dah abis. So, syp la sket kat sana. Maka... kedengaran la suara caca yang nyaring tu dlm panggung. Huhu... Papa dia pun mule la naik hangin. Dia bawak budak tu kuar. Lamenye... mane la papa ni pegi... Aku call rupe2 nye dah nak smpi umah dah 2 beranak tu. Siannye 2-2 anak & bapak tu... Last2 papa dia tinggalkan dia ngan mumy & dady. Papa dia ajak kuar balik nak amek mama, dia xnak. "Akut (takut)... geyap (gelap)" dia kate... hehe... Sian anak aku...

Hmm... nmpknye kompem la caca ni phobia nak g tgk wayang lagi... alamatnye lps ni xde can la aku nak g tgk wayang lagi... uwaaaaaaaa!!!!

Friday, March 9, 2007

Video caca lagi

Ni dia tgh solat... huhu... dah le membelakangkan kiblat. Pastu tgk dia ruku' cane... Xpe la... at least ade ati nak solat... Tul x ?

Video caca

Anak aku dah pandai cakap...

Wednesday, February 28, 2007

5 Things Meme (tagged by zack)

5 things I would do if I were a millionaire:
1. Settlekan seme hutang
2. Bagi mumy sket, dady sket, papa sket, caca sket, baby dlm perut sket, adik beradik aku sket, mertua aku sket, ipar duai aku sket... (seme lah sedara mara aku yg aku rase nak bagi essp pakcik aku yg kat t'ganu yang dah byk berhabis utk aku & family selama ni...)
3. Sedekah sket kat org2 susah, anak yatim, umah org2 tua dsb
4. Melabur kat asb, pastu bt OD & gune duit aku mcm ape yg ada tulis kat forum yg aku pnh bace ttg pengurusan kewangan & at the same time, join mane2 HYIP yang aku nak
5. Shopping (pape jek yg aku suke....).. Yiehaaa!!!!

5 bad habits:
1. Aku suke maki hamun mase tgh memandu... saper yg naik keta ngan aku sure terkejut kalau dgr aku maki hamun keta lain sbb mase tu mmg terserlah lah kebiadapan aku... huhu (sbb tu aku lbh suke drive sorg2)
2. Aku lebih suke bt hal sniri... sbb aku xsuke terikat ngan jadual org lain.
3. Mulut aku celupar sket... kadang2 aku xde niat pun nak sakitkan ati org ke, nak kenakan org ke dgn kate2 aku... tp benda tu spontan... sbb aku ni jenis suke berterus-terang. Xsuke simpan2. So, kalau aku xsuke, aku ckp xsuke. Kalau x ok, aku ckp x ok... Kalau ade yg kecik ati tu sory lah yek...
4. Suke sgt pk kan sebab utk semua perkara... sampaikan tgk mainan caca pun aku pk naper gaknye diorg ni design mainan tu camtu... Naper gaknye dia gunekan warne tu... Naper x warna lain... Tu baru mainan caca. Lum mende lain lagi. Sampai kadang2 aku pun pening.. hehe
5. Aku suke buat muke sombong (atau dgn kate lain, belagak) dengan staf2 laki aku mase first time jumpe / kenal dgn diorg... huhu... buruk tul perangai aku ni...

5 things I hate doing:
1. Filing... pergh... naper la bile LAN nak dtg je kena bt filing. Tau x aku tensen sgt ngan mende ni ? Mcm satu masalah besar dlm idup aku....
2. Ubah rancangan aku semata2 sbb org lain (biasenye sbb family la... xkire la family sniri atau family mertua) Tensen tul... I hate doing that!!!
3. Bersaing dgn org yg aku tau lebih baik dari aku. Aku lebih rela tarik diri dari memalukan diri aku dgn kalah kemudian hari.
4. Tgk pompuan yg biarkan diri dia ditindas... essp oleh laki sniri (dah byk sgt berlaku dpn mate aku skang ni...)
5. Makan mi / kue tiaw / mihun yg ade toge... yaksss!!!

5 things I'll never do:
1. Bercinta dgn 2 org dlm 1 masa
2. Aku xkan curang dgn laki aku... (insyaallah...)
3. Beli majalah gosip yg berlambak2 kat pasaran malaysia nih...
4. Forward sms2 atau email2 yg aku xtau kesahihannye... essp hal2 halal-haram, gosip2 artis / selebriti, hal2 agama dsb... Aku akan biarkan je mende tu terperap dlm mailbox aku.
5. Makan babi, minum arak & mende2 yg sewaktu dgnnye... huhu...

5 things I regret doing:
1. X simpan duit banyak2 masa mule2 keje dulu... Tu la... dulu asyik enjoy jek.. kan skang dah susah... saving pun xde... kalau ade pun seciput jek... baru permulaan.
2. Bt suplementary card utk akak aku dulu.... hehehe (sory sis!)
3. Berkenalan dgn bekas pakwe aku (yg aku rase lebih jahat dari setan... b*** punye org... ). Nasib baik ade laki aku menyelamatkan aku dari tekanan perasaan (kononnye la... hehe)... pa... u are my hero..... ;p
4. Bercinte masa belajar... what a waste!
5. Xbuat pasport awal2 mase tgh byk duit dulu... skang ni pasport dah mahal baru padan muke aku...

5 fave toys or thing:
1. My encet
2. UNO card laki aku
3. Papa (nyum nyum.... muahahahha..... )
4. Caca
5. Pen aku (yang ilang kat kelas 0401 tu... yg niza xnak tlg carikan tu... uwaaaa!!!)

5 people to tag:
1. Niza
2. Zura
3. Zai
4. Lock
5. dan lain-lain... hehe...

Monday, February 26, 2007

Betul ke ape yg aku buat nih ?

Perut ni rase cam lenguh la... Apesal tah. Smlm ada mcm rase pedih sket2 kat tmpt yg kena operate dulu tu... Xtau la betul2 sakit ke atau aku yg suke pk bukan2 sampai xsakit pun rase sakit. Tah le...
Now ni aku dah masuk 23 minggu. So far, aku rase selesa sgt dgn life aku. Xmcm minggu2 sblm ni... skang ni aku rase lebih confident dgn diri aku sniri. Aku dah ade selera mkn balik smule... Semenye sbb aku dah mule yakin balik ngan laki aku... Aku xtau naper sblm ni aku jadik xyakin dgn dia... I know there might be sumthing wrong. Aku percaya pd instinct aku. Kalau aku rase there's sumthing, mmg ade sumthing. And aku dpt buktikan bile aku ikut laki aku g keje (for the 2nd time) ari tu...
Laki aku xtau pun aku buat 'lawatan mengejut' kat stor dia mase dia ade kat dlm uruskan handover stor. Aku mmg xnk masuk, tp aku rase xsedap bile tgk gaye dia yg mcm rahsiakan sesuatu dari aku... sbb tibe2 je dia parking keta jauh2 dari stor tu. Mase 1st time aku ikut dia dulu pun same. So, aku yg mmg xsuke mende2 cani, terus je masuk stor dia tu bile dia dah ade kat backroom. Hmm... tau ape jadik ? Ade org yg terkejut bile dpt tau aku isteri En Junaidi. Hmm... naper yek. Sampai 2 kali dia tanye aku... "Ni isteri En Junaidi ?" dia tanye sambil tgk perut aku (huhu)... Aku angguk jek... then dia tgk caca & tanye... "Ni anak dia ?"... "Yup.." aku jawab dgn penuh riak lagi takabur... hehe... and yang paling best, ade pompuan yg xsecantik aku & kawan2 aku kat sini (hehe) yg bermasam muke bile tgk aku ngan caca berkampung kat dlm stor tu tunggu laki aku... Dgn sifat pendengki yg dah sebati dlm diri aku ni, aku saje stay kat situ tayang muke aku. Nasib aa... mmg pun niat aku nak sakitkan ati saper2 yg berkenaan. Dan yg paling best skali, laki aku pun terkejut aku ade kat dlm stor tu bile dia kuar dari backroom. And tau x... muke dia lain mcm jek mase tu. Mcm muke org yg tembelang dia dah pecah... "Yeaa... aku menang..." Aku xtau ape yg dia dh bt sblm ni, tp aku tau aku dah berjaye merosakkan "agenda" dia selama ni... Aku perhatikan je gerak geri & tingkah laku seme 'pesalah' masa tu... essp laki aku... Yess... aku berjaya buat dia rase semacam hari tu... (Control nih.. tp dlm hati rase mcm nak guling2 gelakkan dia... huhu)
Lps tu, sepjg ari dia mcm senyap jek... Mcm org pk sumthing... Pegang tgn aku pun mcm xde feel. Kosong. Ni yg aku xpuas ati ni... So, dgn sikap berterus terang yg ada dlm diri aku ni, aku tanye dia direct... "Papa ngaku papa bujang ke kat sini ?" Dia terkejut aku tanye mcm tu. Aku citer la ape yg berlaku mase dia kat backroom & ape yg aku pk bile seme tu berlaku. Dia mmg la xkan ngaku kalau betul pun. Aku cume ingatkan dia jek... Aku sms kat dia esoknye, aku ckp... ape pun yg dia dh bt sblm ni, aku boleh maafkan... tp, kalau dia bt lagi lps ni, aku xrase aku boleh terime. Kalau dia rase dia nak bt sesuatu yg bodoh mcm yg aku pk kan selame ni, anytime aku boleh bawak anak-anak blah dari idup dia. Dia tau aku cane... kalau aku kate aku buat, aku akan buat....
Start from that day... sampai ke hari ni.. aku sentiasa dpt layanan yg istimewa dari dia. Semoga layanan tu ikhlas.... aminnn....

Monday, February 12, 2007

Bermulanya mimpi ngeri...

Oh my God... ari ni budak2 sem 1 start kelas. Means... tiap2 ari kelas aku full. Giler ah. Tensen la wei.... Ape la punye malang. Lagi aku dah makin sarat, makin byk lak keje aku. Dgn kelas yg nak kena ganti. Aku ade 3 kelas baru. And each class aku kena ganti sebanyak lbh kurang 16 jam. Semput nye... Xlarat rasenye badan ni. Xpe la... kuatkan semangat.... Yg jadik masalahnye, aku xde slot utk bt replacement class ni. Tiap2 ari aku ade 3 kelas. Xkan aku nak keje dari pagi smpi mlm kot. Byk cantek. Kalau gaji aku rm3000 boleh la aku bagi komitmen lebey2 (pun belum tentu lg... huhu). Ni dah le gaji xnaik, bonus xde, pastu kena "marah" sesuke hati.... Mcm la kitorg seme ni buruh kasar... (malas ah nak citer panjang pasal ni... dah kecik ati sgt2). Tah kenape kali ni aku kurang melenting sgt bile org bt sesuke ati cani. Kalau dulu, rasenye kompem aku jumpe org yg berkenaan tu. Tp skang ni aku simpan je dlm ati.... Lagi parah rasenye... sbb aku ni kalau dah simpan dlm ati, mmg la aku akan berdendam smpi bile2.. Hmm... Ilang semangat aku nak ber'amal jariah' utk cosmo cam dulu2....

Now ni, badan rase cam xlarat sgt2. Pg td lps laki aku g keje, aku xtido balik. Apesal tah. Excited nak keje gaknye. Huhu.... Konon la. Skali lum kul 9 aku dah rase cam nak pengsan. Mcm pening2 lalat pun ade ni. Aduhai.... Xlarat laa... Dlm kelas pun aku senyap jek. Bukan xde mood. Tp badan ni mcm menggigil la pulak. Nak kate lapar, dah makan. Uwaaaaaa... tensennye.

Ops... lupe lak... ari tu g wedding visa. Xde mende nak komen, cume ni gmbr yg aku sempat amek... (huhu... first time aku g wedding kaum lain...). Hmm... susah tul la nak snap gambo. Penuh sgt org kat "pelamin" dia tu...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...