.....what i've felt, what i've known, never shine through in what i've shown.....

Monday, July 10, 2006

Deja vu ?? Ape tu ?

Korang pnh alami x... Korg tgh bt sesuatu perkara ke... tibe2 je korg rase mcm perkara tu pnh berlaku jek sblm ni... Mmg exactly sejibik sejibon cam ape yg baru je berlaku tadi... pernah x ? Haa... tu la name dia Deja vu...
Aku rase Deja vu ni adalah satu subjek yg sgt menarik minat aku utk bt research. Selama ni aku selalu je musykil... cane bende ni leh berlaku ek ? Kalau ikut pada logik akal atau sudut saintifik cane... pastu kalau sudut agama.. ade x penerangan ttg deja vu ni... Ke deja vu ni satu penyakit mental ke.... Atau pun ade problem pada saraf otak ke... Ataupun ade data collision ke kat dlm saraf otak kite smpi kan benda belum berlaku kite rase mcm pernah terjadik pada kite... Ataupun dari sudut yg agak karut, maybe benda tu mmg pernah berlaku dlm kehidupan kite yg terdahulu... Tp dlm Islam ade ke kehidupan tu ? Ke deja vu ni cume mainan psikologi kite ?

Ni ade sket definisi yg aku dpt cari ttg deja vu ni...
The term déjà vu (French: "already seen", also called paramnesia) describes the
experience of feeling that one has witnessed or experienced a new situation
previously. The term was created by a French psychic researcher, Emile Boirac
(1851–1917) in his book L'Avenir des sciences psychiques (The Future of Psychic
Sciences), which expanded upon an essay he wrote while an undergraduate French
concentrator at the University of Chicago. The experience of déjà vu is usually
accompanied by a compelling sense of familiarity, and also a sense of
"eerieness" or "strangeness" or "weirdness". The "previous" experience is most
frequently attributed to a dream, although in some cases there is a firm sense
that the experience "genuinely happened" in the past.The experience of déjà vu
seems to be very common; in formal studies 70% or more of the population report
having experienced it at least once. References to the experience of déjà vu are
also found in literature of the past, indicating it is not a new phenomenon.
However, in laboratory settings, it is extremely difficult to invoke the déjà vu
experience, making it a subject with few empirical studies.

Ataupun kalau korang berminat kat topik pelik cam aku ni korg leh refer kat sini... (and aku rase aku leh dpt sket2 jawapan drpd persoalan aku kat sini...)
Ada byk lagi sebenarnye... tp aku sniri xsmpt nak bace... hehe...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...