.....what i've felt, what i've known, never shine through in what i've shown.....

Wednesday, July 12, 2006

10 Perangkap Syaitan Musnahkan Manusia

Ari ni aku ala-ala insaf gitu.. so, aku nak share ngan seme org something yg sgt2 berguna... Bace la yek...

10 Perangkap Syaitan Musnahkan Manusia

Ada golongan ulama yg menyatakan bahawa syaitan datang daripada 10 pintu :-

Pertama - pintu kesombongan dan keangkuhan
Kedua - melalui sifat bakhil dan kedekut
Ketiga - melalui sifat takbur
Keempat - melalui sifat riak dan suka dipuji
Kelima - melalui sifat hasad dengki
Keenam - melalui sifat suka memandang remeh kepada orang lain
Ketujuh - menerusi sifat ujub atau bangga diri
Kelapan - melalui sifat suka bersenang lenang
Kesembilan - sifat suka berangan-angan
Kesepuluh - melalui sifat suka berburuk sangka

Justeru, berlindunglah selalu daripada bisikan syaitan dengan sentiasa menyebut: "Aku berlindung daripada syaitan yang direjam." Kita juga dianjurkan selalu berdoa dengan menyebut: "Ya Tuhan kami, jangan Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan selepas Engkau memberi petunjuk kepada kami dan kurniakanlah kepada kami rahmat di sisi Engkau kerana sesungguhnya Engkaulah Maha Memberi (kurnia)." - (Al-Imran: 8).

Tuesday, July 11, 2006

Poor Zizou....

Sian zidane... dia akhiri karier dia dgn cara yang sgt menyedihkan... Walaupun aku bukan penyokong France, tp Zidane is one of my fav. player... 1st sbb dia mmg terer (pada pandangan aku la...), 2nd sbb dia main utk kelab Real Madrid, and 3rd sbb dia Islam. Poor him... DAN walaupun Italy is one of my fav. team, aku sgt2 salahkan materrazzi dlm hal ni. Kalau dia x provoke zidane, zidane xkan bertindak camtu... Yg paling menyakitkan ati aku bile ade desas desus (dlm paper la...) mengatakan yg si materazzi ckp Zidane terrorist. Sbb tu la zidane bt camtu. Ade lak kabar angin lain yg kate, si materazzi tu kutuk adik zidane pelacur la... Hish.. aku benci la org cani... Mentang2 zidane Islam, dia leh kat zidane terrorist. Bangang!!! Mmg patut pun dia kena tanduk ngan zidane.

Walau ape pun, TAHNIAH kepada pasukan italy atas kemenangan malam tu... Tp kemenangan dia xdpt bt aku 100% gembira disebabkan kejadian tu... To zizou... perjuangan dia dlm bidang ni tetap akan dihargai sampai bile2 walaupun dicemari dgn kes ni.... Tahniah kepada Zidane sbb memenangi anugerah "2006 Golden Ball"....

Monday, July 10, 2006

Deja vu ?? Ape tu ?

Korang pnh alami x... Korg tgh bt sesuatu perkara ke... tibe2 je korg rase mcm perkara tu pnh berlaku jek sblm ni... Mmg exactly sejibik sejibon cam ape yg baru je berlaku tadi... pernah x ? Haa... tu la name dia Deja vu...
Aku rase Deja vu ni adalah satu subjek yg sgt menarik minat aku utk bt research. Selama ni aku selalu je musykil... cane bende ni leh berlaku ek ? Kalau ikut pada logik akal atau sudut saintifik cane... pastu kalau sudut agama.. ade x penerangan ttg deja vu ni... Ke deja vu ni satu penyakit mental ke.... Atau pun ade problem pada saraf otak ke... Ataupun ade data collision ke kat dlm saraf otak kite smpi kan benda belum berlaku kite rase mcm pernah terjadik pada kite... Ataupun dari sudut yg agak karut, maybe benda tu mmg pernah berlaku dlm kehidupan kite yg terdahulu... Tp dlm Islam ade ke kehidupan tu ? Ke deja vu ni cume mainan psikologi kite ?

Ni ade sket definisi yg aku dpt cari ttg deja vu ni...
The term déjà vu (French: "already seen", also called paramnesia) describes the
experience of feeling that one has witnessed or experienced a new situation
previously. The term was created by a French psychic researcher, Emile Boirac
(1851–1917) in his book L'Avenir des sciences psychiques (The Future of Psychic
Sciences), which expanded upon an essay he wrote while an undergraduate French
concentrator at the University of Chicago. The experience of déjà vu is usually
accompanied by a compelling sense of familiarity, and also a sense of
"eerieness" or "strangeness" or "weirdness". The "previous" experience is most
frequently attributed to a dream, although in some cases there is a firm sense
that the experience "genuinely happened" in the past.The experience of déjà vu
seems to be very common; in formal studies 70% or more of the population report
having experienced it at least once. References to the experience of déjà vu are
also found in literature of the past, indicating it is not a new phenomenon.
However, in laboratory settings, it is extremely difficult to invoke the déjà vu
experience, making it a subject with few empirical studies.

Ataupun kalau korang berminat kat topik pelik cam aku ni korg leh refer kat sini... (and aku rase aku leh dpt sket2 jawapan drpd persoalan aku kat sini...)
Ada byk lagi sebenarnye... tp aku sniri xsmpt nak bace... hehe...

Thursday, July 6, 2006

Rombongan Cek Kiah Ke Hospital Muar

Smalam bawak kiah g hospital. Dia kena masuk wad. Sian kiah. Actually ptg tu aku temankan dia g poliklinik sbb dia ckp hari sblm tu dia bleeding. Sian tgk dia kena g sorg2... so aku dgn baik hatinye teman dia. Skali tu dia kuar dr bilik doktor, dia kate dia kena tahan kat wad. My God... cane ni... dah le aku g tadi naik keta dia. Aku xkisah pun sbb aku leh call saper2 utk amek aku.. tp si Kiah ni punye lawak, dia terus jek g kat keta nak ngantar aku balik cosmo. Sukati lah kiah... hehhe....

So, ptg tu misi aku & geng2 cosmo utk antar kiah ke wad... aku naik keta ngan lia... Kiah naik ngan niza & dilla... Maka bermula lah kisah lawak... Aku ngan lia sampai2 terus g kat tmpt kecemasan... sbb mmg pun daftar wad kat situ... Skali tu masuk2 jek tgk diorg seme xde... Aik... peliknye... rasenye td diorg yg gerak dulu. Aku call dilla, dia kate diorg seme dah sesat... Huhu... mcm lawak je aku rase masa tu... tp xsmpi ati nak gelak... ye la... seme xtau. Dilla org melaka... leh maaf la... Tp si Kiah ngan Niza ni pehal la pulak... huhu.... xpe... aku xgelak dulu... Dilla kate dia kat luar. So, aku keluar la. Tgk2 diorg xde... hish... mane la budak2 ni... Sian tgk Lia terboyot2 membawak perut. So, aku suh dia tunggu kat pintu depan tu... Aku susur kat tepi tu carik budak 3 ekoq ni... Call dilla lagi... dia kate dia kat pokok hape tah aku xingat. Giler aah... aku bukan kenal pokok2 ni... Pokok kelapa aku tau la.. hehhe... Rupenye2 diorg punye bijak, g tanye kat pak guard wad 2... sbb kat kertas tu tulis no 2... wah wah wah.... pandai la bt spekulasi sniri... Pak guard pun tunjuk la wad 2... Jalan punye jalan smpi kat bilik mayat... huhuhu... padan muke... yg lawaknye diorg kate si kiah terus xnak masuk spital smalam... terperanjat gaknye sbb jumpe bilik mayat... tahpape la korang ni... lawak laaa.... Tp at last berjaya pun kitorg memasukkan kiah ke wad 11... Ni la dia gmbr kiah yg sgt2 happy sbb dpt masuk wad... hehheh....

Monday, July 3, 2006

Neopets kembali lagi...

Tah cane tah hari tu leh tergerak hati nak bukak laman web yg dah lame aku xbukak - Neopets. Sian la pets aku kat dlm tu... seme dah kebuluran.. hehe...

Ni la dia salah satu dari neopets aku... phewitt nama dia...

dia dah pandai skang ni sbb aku bagi dia bace buku... bukan mcm neopet si jukies tu ha... (heheh... jgn marah zaki...)

Kekecewaan yang x dapat dibendung...

Ada beberapa sebab kenape aku kecewa sgt...

1. Gaji x float lagi...
Pergh.... ni dah baper hb dah ni. Bile la gaji nak float ? Hangin tul la aku cani... Melampau la diorg ni. Ingat kitorg seme ni kaye2 ke ? Dah le bagi gaji seciput (isy... xbersyukurnye aku...) pastu lambat lak tu... Mane la kitorg xbengang. Aku dah xde duit ni. Kalau ari ni xfloat gak gaji, mmg la aku xde duit. Duit laki aku bg aku dah abiskan smalam mase g melaka... huhu... padan la ngan muke aku.
2. G PC Fair tp xdpt nak beli pape sbb xde duit
Ni lagi la kecewa... g PC Fair... tgk brg murah2 tp xleh nak beli... Uwaaaaaa!! Laki aku lak... aku nak pinjam duit dia dulu dia bt selambe jek... Salah aku gak sbb xmintak... main berbunge2 bahasa jek... Mesti dia xphm kan... sedeynye....
3. Brazil Kalah... uwaaaaaaaaaa!!!
Ni la kekecewaan yg paling xdpt dibendung... Penat aku bangun kul 3 pg nak tgk game ni... skali tu kecewa. Bengang tul!!! Ni seme disebabkan ref yg bias dan jugak coach dia yg bangang. Bangang punye brazil... Tp xpe... walaupun kalah, aku tetap sokong Brazil... Brazil tetap di hati ku.... I LOVE U BRAZIL... (eh... cam warga brazil lak aku ni... gilo ko ?) hehe... ;p
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...