.....what i've felt, what i've known, never shine through in what i've shown.....

Thursday, June 8, 2006

Khas utk zura... (entry terpanjang setakat ni...)

Aku sebenarnye mmg xreti nak mengarang panjang2 dlm blog ni... Lagi la bile org suh aku bercerita ttg pengalaman aku lahirkan Tasya... Tp xpe... Demi kawan2 aku karang jugak....

... dan cerita pun bermula....
Aku pregnant lps sebulan aku kawen... Sepatutnye aku happy sbb mmg tu yg aku nanti2kan... (aku mmg suke sgt baby) Tp bile tgk air muke laki aku bile dr kompemkan aku pregnant... Aku terus 'demotivated'. "God... dia mcm xhappy jek..." Tp aku xpernah tanye dia happy ke x... Aku bt kesimpulan sniri yg dia xhappy nak dpt baby. Start dari ari tu aku mcm patah semangat. Org kate kalau emosi xkuat mmg kite akan kena morning sickness yg teruk. Sbb tu la aku smpi masuk hospital masa tu... Sepjg aku pregnant aku sentiasa je rase mcm laki aku dah xsayang kat aku lagi... mcm laki aku xsuke aku pregnant... mcm2 la yg negatif aku pk.. Giler tul. Tp pk punye pk pun.. perut aku makin membesar gak. Tp tu la dia... baby aku membesar dgn keadaan emosi aku yg sgt lemah. Tiap2 ari aku nangis... Dah le masa tu laki aku jauh. Tiap2 mlm bile dia call aku mesti nangis... Aku tau sikap kite masa pregnant boleh mempengaruhi baby bile dia lahir nanti tp aku ttp gak ngan perangai aku yg kuat nangis, cpt sedih, suke pk bukan2, jeles xtentu pasal... Xleh nak ubah...

Trimester Pertama (1-3 bulan)
Aku kena morning sickness yg sgt teruk. Satu benda pun xleh nak masuk kat tekak ni... even air kosong skalipun. Dasat tul. Smpi satu tahap aku dah dehidrated & kena admit kat wad. Huhu... lawak giler. Pregnant pun kena duk wad. Aku muntah xhingat dunia. Makan je muntah. Pastu alah pada bau2. Semenye busuk. Bau pewangi xleh, bau masakan xleh... seme xleh la. Bau toilet aku xkisah lak... hehe... Masa ni (and sepanjang aku pregnant) boleh dikira la baper kali je aku gune sabun masa mandi. Rambut ni pun xbershampoo. Dasat tul. Gosok gigi pun sbb terpaksa. Nanti g opis org pengsan lak kalau aku xgosok gigi. Tp mmg teruk la dlm trimester pertama ni. 1 bulan smpi 9 hari aku mc... mkn gaji bute jek... hehe...

Trimester Kedua (4-6 bulan)
Masa ni aku dah ok sket la... Tu pun dah lps 4 bulan... and slps aku g honeymoon ngan laki aku kat cameron highland. Maybe salah satu sbb ialah aku dah mule konfiden pada diri aku sniri... aku dah mule yakin yg laki aku sebenarnye happy aku pregnant... Haa... kalau sblm ni aku xleh nak makan apa pun.. masuk ke trimester kedua ni aku pantang lak nampak makanan... Seme aku nak. Tp aku xnyusahkan org carikan utk aku. Kalau laki aku xde, aku g cari sniri. Cume kalau dia ade je aku ngade2 mintak kat dia. Masa ni seme aku bedal. Bende pertama yg aku ngidam cheezy wedges kat kfc. Hehe...

Trimester Ketiga (7-9 bulan)
Mase ni mmg dah ok sgt walaupun tiap2 pagi aku still muntah2. Selera mkn sama gak. Setiap 2 jam aku mesti mkn. Lagi satu kalau boleh setiap masa dlm mulut ni mesti ada makanan (gule2 la biasenye). Nak mengelakkan muntah sebenarnye. Masa baby 7 bulan aku scan kat klinik Tey (mmg monthly pun kat situ... cadang nak bersalin kat situ kononnye)... masa tu dr kate baby aku lum pusing lagi. Alamak... aku dah blur je mase tu. "God... I'm not ready for this... .Perlu ke aku lalui keadaan yg aku sendiri pun xterpk ni ?" Tp dr bg aku semangat. Xpe dia kate... kdg2 baby mmg lambat pusing. The next 2 week g scan lagi. Baby still xpusing. Aku dah berendam air mata je tiap2 mlm. Jenuh laki aku memujuk. Puas la aku ckp ngan baby dlm perut ni suh pusing. Siap g urut seme... suh bidan pusingkan. 2 kali aku g jumpe bidan... Then check utk kali terakhir... dup dap dup dap jantung aku... berharap sgt baby dah pusing... Tp doktor kompem kan yg aku mmg kena caesar sbb baby aku breech. Songsang. Uwaaaa... Tuhan je yg tau perasaan aku masa tu. Rase mcm xnak bersalin jek. Nangis je keje aku. Tp yg terernye aku cume nangis dpn husband aku jek. Dpn org lain aku maintain jek. Huhu... Aku tanye laki aku... kalau aku xnak bersalin leh x ? Dia je bersalinkan utk aku... Bodo giler soalan aku... hehhe... Aku ckp kat dia aku takut sgt nak operate. Kalau aku mati cane ? Nanti aku xdpt nak tgk baby aku yg aku tunggu selama 28 thn aku hidup dlm dunia ni... Kalau aku mati nanti aku xdpt jumpe lagi laki aku... Uwaaaaaa... sentimentolnye aku mase tu.... Punye la takut nak caesar... Klaka.

Masa utk bt keputusan
At last aku bt keputusan utk bersalin kat hospital jek (memandangkan kos operation yg sgt tinggi kat klinik swasta). Laki aku suke la sbb selama ni aku mmg berkeras sgt nak bersalin kat klinik swasta. Menang gak dia akhirnya. Tp aku bg syarat kat dia. Aku boleh bersalin kat hospital tp aku nak masuk 1st class. Aku xnak org layan aku mcm sampah nanti kononnye... hehe... Pegi hospital kena marah ngan nurse sbb selame ni aku xmenjengah langsung kat hospital. Pegi register utk masuk wad, doktor terus tetapkan tarikh operation. "Ha ??? Apesal cepat 2 minggu ni ? Keje aku belambak xsiap lagi." Ckp kat cekyus, cekyus leh ckp kat aku jgn la cuti dulu. Boleh la pulak camtu cekyus ni. Aku siap ckp kat doktor mintak lmbt sket sbb keje aku xsiap lg. Pastu kena marah. Huhu.....

1 day before...
Aku kena admit wad 7 februari 2005. Esoknye tu pagi2 doktor akan cube pusingkan baby aku, then kalau xboleh gak means mmg kompem la aku kena operate. So, dgn berat hatinye aku masuk wad ari Isnin tu... yg antar cume la suami tercinta... Sedeynye ati ni. Kalau boleh nak je suh dia temankan. Xnak bagi dia balik. Tp masalahnye xleh. Duk lah aku berduka lara sorg2 kat wad. Sambil berduka lara tu sempat gak aku call laki aku suh belikan nasi ayam goreng kat bakar. Hehe... Last sblm aku bersalin. Tgh best2 mkn nasi ayam goreng tibe2 dtg sorg minah ni... laa... doktor bius rupenye. Dia just nak inform yg dia akan bius cane. Pergh... kacau daun tul doktor ni. Nasib baik xmati selera aku. Tp lps makan tu terus aku rase takut. Mcm xcaye jek... Aku dah nak bersalin ke ? Kejap2 nurse dtg check jantung baby... Naik bosan lak aku. Ape la nyibuk nurse ni. Aku nak melayan perasaan pun xleh. Kekadang baby mengeras jek. Aku bgtau nurse dia leh kelam kabut lak. Apehal la... Rupe2nye lepas dah naik keje baru aku tau tu name dia contraction... huhu... naif nye aku. Patut la nurse kelam kabut. Ingat aku nak bersalin gaknye. Mlm tu aku call laki aku suh dtg. Mlm tu mlm paling syahdu dlm idup aku rasenye. Laki aku dtg, aku mintak ampun ngan dia dari ujung rambut smpi ujung kaki... Aku takut sgt aku xleh survive esok... (takut aku mati xsempat mintak ampun sebenarnye) Aku mintak ampun sambil mengalir air mata ni... Aku tgk muke laki aku pun dah satu mcm... aku tau dia pun takut+sedih gak... Masa tu barula aku sedar yg laki aku ni betul2 sayang kat aku... huhuhu... syahdunye...

Mari bersalin... hehe
Pagi tu aku bgn tido dgn perasaan yg aku xtau nak ckp. God... ari ni ari penentuan... Aku dah pesan kat laki aku dtg pagi2. Aku nak dia ade kat aku. Pagi tu aku doktor nak cube pusingkan baby. Mase kuar dari wad aku tgk laki aku xde. Ya Allah... rase cam nak nangis jek. Mane laki aku ni ? Aku xtau nak suh saper cari laki aku. Pegi la aku dengan perasaan sedey. Sampai kat bilik bersalin, dr pun jlnkan tugas dia... Doktor yg cube pusingkan tu nanti doktor pakar... nama dia Dr. Rahim. Aku pun konpiden la nih... name dia Rahim, dia mesti la terer selok belok rahim nih... ada harapan berjaya nampaknye... hehhe.... Try pusing skali, xleh... try skali lagi pun xleh... last2 doktor tu pun give up... Baby aku mmg breech tahap kritikal. Degil tu dak caca ni rupenye. Maka dgn kompemnye aku akan dioperation ptg tu... Uwaaaaaaaa!!! Aku tanye doktor, aku leh selamat ke ? Dr ketawakan... lawak ke soalan aku ? Tahpape la doktor tu. Nyampah aku. 1 lagi prob masa tu. Laki aku xditemui. Huhu... Rupe2nye masa aku kuar dari wad tadi dia turun jap. Pastu dia naik balik tunggu kat wad sedangkan aku dah g bilik bersalin dah... ape da... Nurse dah baper kali mintak no tipon laki aku kat aku. Aku makin ilang semangat la... Aku ckp kat doktor aku xnak operate selagi xjumpe laki aku. Last2 jumpe pun. Laki aku masuk temankan aku sebelum aku dibawa ke bilik bedah... Aku nangis lagi... Lame gak aku tunggu. Last2 diorg bawak pun aku ke bilik bedah... Laki aku sentiasa dkt ngan aku sampai la kat pintu bilik bedah sbb dia xleh masuk. Tp dia still berdiri kat pintu dewan bedah tu tgk aku. (pintu dia pintu cermin) Dia tunggu kat situ sampai la aku nak dibawak masuk ke bilik bedah... Aku mintak ampun lagi (utk kali yg keberapa tah) dari jauh je... "Tabahkan hati aku Tuhan..." Pandangan mata laki aku tu lah yg aku bawak sebagai peneman aku kat bilik bedah... :(

Dalam bilik bedah
Mak ai... byknye lampu... mcm ni rupenye rasenye bile kat dlm bilik bedah. Slalu tgk kat tv jek. Masa tu mmg aku rase takut yg amat sangat. Xtau nak ckp la cane... Tp aku tabahkan jugak hati ni... Demi baby aku. Dr bagi injection pertama (utk bius). Aku bayangkan (sbb dgr org kate) jarum utk bius besar. Tu yg aku gerun tu. Skali tu rupenye xde la besar sgt. Pembohong la diorg ni. Injek pertama rase sakit sket je. Cam kena gigit semut. Injek kedua dah xrase pape pun. Sbb bius yg pertama dah jalan. Hehe... Dia injek kat tulang belakang aku. Pastu diorg baringkan aku balik. Diorg letak kain penghadang antara dada & perut aku. So, aku xnmpk la diorg bedah perut aku nanti. Tibe2 aku terpandang kat lampu. "Alamak... cane leh nampak lak ni ?" Boleh lak ade bayang2 jelas kat lampu tu. Aku pendekkan leher aku. "Fuhh.. selamat... xnampak lagi..." Diorg pun mulekan operation. Diorg suh aku cube angkat kaki. Pergh... punye la berat kaki aku mase tu... xleh nak angkat. Mcm kaki gajah... hehe... "Rase x ?" Doktor tanye aku. Aku rase dia sentuh ape tah kat perut aku. Pastu doktor kate... "Saye nak mule bedah ni ye..." Aku rase mcm dia lalukan bende je kat perut aku. Rupe2nye dah potong pun. Huhu... Ajaib tul. Xsakit langsung. Tp tibe2 aku rase susah nak bernafas la... maybe sbb darah byk kuar. Tp dia dah letak topeng oksigen sblm tu. Aku dgr diorg berborak... mcm2 la... Bergegar2 perut aku diorg bt... Xrase pun tah bile baby kuar... Cume tibe2 aku dgr baby nangis... "Haaa ??? Baby aku ke tu ? Oh my God... " Bahagianye perasaan aku masa tu... xleh nak dibayangkan... cume ibu2 je yg tau perasaan tu rasenye... "Oh my God... I'm a mother now... " Tak sangkenye... Akhirnye lahirlah Nur Atiqa Natasya ke dunia yg serba indah ni... Semoga anak mama & papa menjadi anak yg solehah hendaknye... dan aku la org pertama yg tgk baby aku sniri... (slps dr ngan nurse la... hehe). Banggenye... Yg bestnye... doktor puji aku... dia kate aku la patient yg paling tabah... sbb masih mampu tersenyum lepas operation.... hehe....

Sekian... terima kasih...

14 comments:

budak_ujan said...

huhuu..ape nie..glamor name ku kat blog kak olyn nie, kang ohang ingat kite tgh pregnant plak! anyway, citenye menarik, tapi alamak! takutnye nak kawin! huuhuuhuu.thanks k.olyn..

The Lock said...

best woooo kawenn...

yan said...

SYABASSS MERA BETA...Olin, wa caya sama lu..he..he..

Puan Olynn said...

apesal lak takut zura ??? haa... pasni saper nak ikut jejak langkah kite citer pengalaman cani ?

Lock... ape kate ko lak citer pengalaman ko nak jadik seorg bapa... mesti best... citer la...

Puan Olynn said...

xpun kalo ko xkisah citer la saat2 ko kehilangan masa yg first dulu tu... (sori kalau tersinggung...)

aniza said...

waaaa....nak jadi ibu gak la camnieh...tp xnak laa kena ceaser...

The Lock said...

blehh... nak citer tp diorang nak ke bukak blog aku?

Puan Olynn said...

nanti aku war2 kan laa...

ala niza... caesar la best.. xsakit... huhu...

(tp pasni kalo boleh xnak la caeser lagi... nak gak merasa bersalin normal...)

yan said...

Bersalin normal..Best woo..he..he.. Dpt merasai nikmat bersalin sebenar2nya...Hanya ALLAH yang Tahu...

The Lock said...

betol tuu... suami pun dapat merasainya. lihat sendiri kelahiran anak kat wad bersalin... pengalaman yg paling berharga.

Puan Olynn said...

tu la... sedih tul aku xdpt nak bersalin normal... tp xpe... redha... yg penting aku & baby aku selamat...

lia puteri said...

KAK OLYNN...

LIA TAKUT...lagi 2 1/2 bulan lagi... tp lia tak nak caesar..lagi la double takut...

sedih lak..baca citer nie...

p/s: biler nak terbitkan buku...hahhaha

Puan Olynn said...

kalau boleh normal, normal je la... Mmg la bersalin caesar tu xsakit (pd kite la...) tp bertarung nyawa gak la... Essp yg masa kite rase sesak nafas sbb darah byk kuar tu... masa tu cume mampu berdoa je... Mase tu kite cume terpk... sampai sini je ke hayat aku...? Pergh... seram... Tuhan je yg tau perasaan masa tu...

budak mafia yg suke ujan said...

mak...tatut!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...