.....what i've felt, what i've known, never shine through in what i've shown.....

Thursday, July 9, 2015

lara hati....

Kadang2 hati terdetik... kenapa aku ada kat sini? Kenapa Tuhan letak aku di sini untuk tanggung semua ni? Aku tak kuat. Aku tak setabah orang lain. Kenapa Tuhan biarkan aku menambah dosa aku di sini? Aku bukan pilihan utama. Malah aku bukan anak kesayangan yang selalu membanggakan dia. Dia tak pernah manjakan aku sejak kecil. Dia tak pernah bangga bercerita dengan rakan2 dan saudara mara tentang aku. Aku pemalas, aku tak pandai buat kerja rumah, aku tak pandai masak, aku serba serbi buruk di mata dia. Mungkin dia terpaksa terima aku sekarang disebabkan tiada pilihan.

Tuhan, aku mau lari. Aku mau pergi dari semua penderitaan ni. Biarpun lari mungkin tidak dapat menyelesaikan masalah, tapi aku tetap mau pergi dari semua ni. Aku tak kuat untuk hadapi tekanan seperti ini. Biarlah tertutup jalan untuk aku menambah pahala asalkan tiada peluang untuk aku terus menambah dosa.....

Monday, March 3, 2014

Perkara penting yg slalu wanita essp surirumah lupe...


Uols! Hari ni aku saje nk share ttg set penjagaan muka yg aku guna & aku rase mmg bagus. Mane tau kot2 korg nk try ke.  Tp korg jgn la terpengaruh sgt sbb x semestinya serasi ngan kulit aku benda tu serasi ngan kulit korg. 

Ekceli ada 2 jenis yg aku betul2 serasi. Set ANEW dari Avon dan jugak set ARTISTRY dari Amway. 2-2 ni mmg sgt2 ok. Tp since laki aku 'boss' amway dan dia blh amek set ni guna staff point dia, so aku guna la artistry. Satu aku nk ingatkan korg, x kire la ape jenis pun, yg penting korg mesti guna set asas dia yg lengkap. Memula kena cuci muke guna cleanser. Pastu tepekkan toner. Dan last skali jgn sekali2 lupekan moisturiser. Nak awet muda kan? Kalau nk awet muda, 3-3 ni penting. Kalau blh jgn la campur2 produk utk ketiga2 ni. Beli je satu set. Sng. 

Lg satu kdg2 korg nmpk muke org lain mcm flawless je kan. Mcm putih je gitu kan. Tips dia sng je. Lps pakai moisturiser, Korang Sapu lak BBCream kt muke tu. Lepas tu baru sapu compact powder. Mcm aku yg slalu jadik supirwoman ni, lps pakai BBCream aku sapu lak cream foundation yg SPF dia tinggi sket. Bkn ape.. kulit muke aku sng sunburn. Jd kena lindung betul2. Kalau x abes la mengelupas. Lps sapu tu baru la aku pakai compact powder. Jgn skip ye korg. Hari2 kena jg muke tau. Korg tanak nmpk tua dari usia kan? 

Oklah. Nak share tu je. Adios uols! Selamat menjaga kulit muke. 

Tuesday, January 28, 2014

si kecilku sayang...

Diam x diam dah lebih 3 bulan aku lahirkan nur erina maisarah ni. Gelagat pun dah makin mcm2. Syukur alhamdulillah aku masih menyusukan dia secara ekslusif walaupun byk dugaan yg cuba menghalang. Prolonged jaundice sbb breastmilk lah, desakan dari certain org lah. Dgn alasan sng bile aku nk kuar amek ank skolah. Whatever lah. Hari tu masa dpt tawaran utkk ngajar baking 5 jam hampir gak aku mengalah nk bagi dia susu formula. Siap ada kwn nk bg 1 tin susu masa tu. Nasib baik iman kuat (hehehe). Dgn gigihnye aku pam susu. Dpt 3 bks. Cukupla utk bekalan selame 5 jam tu. Alhamdulillah smpi ke hari ni masih bertahan. Semoga niat aku xnk bg dia susu formula dipermudahkan oleh Allah.

Jom layan gambar erina!










Wednesday, January 15, 2014

Welcome 2014

Diam tak diam dah 15 hari kita berada dalam tahun 2014. Punye la bz tahun ni sampaikan tak sedar yg kita dah masuk tahun baru. Azam baru? Lagi lah tak sempat nak fikir masa tu.

Tapi sejak penghujung thn lps lg sebenarnye aku dah pasang 2 niat utk tahun ni.



Yang pertama :
Aku nak cabar diri aku sendiri utk menabung. Aku mmg sorg yg paling pyh nk menyimpan. Sbbnye aku x sanggup nak menghampakan ank2 dan mak aku. Aku sanggup berhabis utk diorg dan disbbkan diorg. So thn ni aku cabar diri aku sendiri utk menyimpan setiap hari. Aku bagi nama cabaran ni "cabaran sehari sepuluh ringgit". Kenape sepuluh ringgit? Sbb aku tamak. Kalau singgit, nanti aku dpt rm365 je ujung thn nanti. Tapi kalau rm10, pd 31 disember 2014 aku akan ada sebanyak rm3650. Wah! Blh bt melabur pastu kan. Ok kenapa sepuluh ringgit? Bkn lima puluh ringgit? Sbb aku bkn kaye sgt. Rm10 je yg aku mampu sehari. Mudah2an aku kuat iman sampai ujung thn nanti.

Yang kedua :
Cabaran "sebulan satu gram". Satu gram ape? Satu gram emas. Ekceli aku dh start pun bln lps. Target aku, aku nk dptkan blk 3 kpg emas 20 gram dgn 2 keping dinar yang aku dah jual masa aku terdesak xde duit sebelum ni. Sedih mengenangkan goldbar2 kesygn aku tu terpaksa diletgo. Xpe. Wpun 1 gram tu kecik, kalau aku sabar insyaallah one day aku akan berjaya kumpul blk goldbar yg bsr2 sket mcm dulu...

Tu je lah azam aku kot. Harap2 berjaya dilaksanakan. Tuhan, kuatkan iman aku agar aku dpt kurgkan berbelanja yg bkn2 dan sentiasa ingat nk menyimpan utk masa dpn.

Sekian.

Thursday, November 7, 2013

Pearl...

Just nk announce kemunculan buah hati baru aku - NUR ERINA MAISARAH BINTI JUNAIDI. Mula melihat dunia pada 12 oktober 2013, jam 8.28pm. Seberat 3.4kg, alhamdulillah sgt sng nk dilahirkan. 

Namun begitu, aku diduga lagi. Tumpah darah yg teruk slps tu. Mungkin hampir meragut nyawa kalau pendarahan tu berterusan smpi pg. Berkat ayatul kursi yg x lepas dari mulut aku, darah semakin kurang sedikit demi sedikit. Syukur alhamdulillah aku masih diberi peluang utk terus hidup dgn insan2 tersyg di dunia ni. Dan tragedi ni bt aku lebih menghargai insan2 penting dalam hidup ni...




Terima kasih Allah...

Wednesday, October 2, 2013

Hadiah lagi!

Tq my love! Dpt hadiah lg. Agak musykil. Kenape asyik bg aku hadiah je ni?? Tp xpe.... ai redha u! Terima dgn hati terbuka. Kecik tapak tgn, pdg bola ai tadahkan. Kikiki....

TQ papa. Semoga Allah murahkan lg rezeki papa utk kite sekeluarga. I love u!

Tuesday, October 1, 2013

Dia...

Kdg2 dia mmg nmpk kedekut. Tp kdg2 dia mmg suke membazir. Tp pembaziran dia tu xleh nk dimarah sbb seme pembaziran tu adalah utk aku dan ank2....

Mlm hari tu dia blk. Masuk rumah mcm biasa. Pastu tibe2 dia kuar g kt keta. Pastu panggil aku. Aku kuar. Bile aku kuar dia kate eh jap dia sakit perut nk berak. Suh aku tlg angkat brg dlm keta. Keciknye ati sbb aku dgn terboyot2 ni bgn dr pembaringan gitu, pastu bile aku kuar dia nk masuk lak. Tp xpe. Aku g gak keta nk angkat brg. Bile tgk ada paperbag yg fancy. Ohmai... utk aku ke ni? Opkos la kan. Kalau utk org lain xkn dia berani nk sepah2 camtu. Aku amek, aku bukak.. ya Allah.... sebak... di saat aku x mengharapkan apa2 selain preparation utk bersalin, dia bg aku sesuatu yg aku mmg nak sgt kalau aku ade duit.... aku yg sememangnye sensitif sejak pregnant ni dh berkaca2 dh mata. "Papa kate xde duit" aku ckp kt dia. Dia kate.... "xde duit x bermakna xde peruntukan utk honey. Happy bday syg....". Sob sob sob... sgt tacing. Lakiku mmg sgt romantik. Tq my dear. I was speechless. Cuma mampu mengalirkan air mata dan ucapkan tq.

Apa yg dia bg aku? Tu yg kt gmbr tu. Blackberry Q10 kaler putih. Santek x?? Laki saperrrr la yg baik sgt ni kan. Pasni nk mintak hbag Michael Kors pulak lah. Erk... blh gitu? Kikiki... I'm so happy but at the same time a lil bit sad. Sedih sbb thn ni aku x mampu nk belikan dia hadiah utk bday dia. Kalau x tiap2 thn kompem bg even aku kena import dr obesi hadiah tu. Tapi skang jgn kate yg import, yg ada kt sini pun aku x mampu nk belikan. Sob sob sob....

Semoga Allah murahkan lg rezeki laki aku. Dan murahkan jugak rezeki aku....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...